MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Draw with Me: Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου στον δρόμο για τα Όσκαρ

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, «Draw with Me», με θέμα το ταξίδι του τρανς καλλιτέχνη Brendon Scholl προς την αποδοχή και τον αυτοπροσδιορισμό, φαβορί για τις οσκαρικές υποψηφιότητες στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Draw with Me
Monopoli Team

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, «Draw with Me», σε σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, με θέμα το ταξίδι ενός νεαρού τρανς καλλιτέχνη, του Brendon Scholl, από το coming out στην οικογένειά του στον δρόμο προς την αυτοέκφραση και την αποδοχή, με συνοδοιπόρο την ίδια του την τέχνη, βρίσκεται μια ανάσα από τις υποψηφιότητες, στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, για την 93η απονομή βραβείων Όσκαρ τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Πρόκειται για την ιστορία ενός ταλαντούχου, έφηβου τρανς καλλιτέχνη, με δυσφορία φύλου, του Brendon Scholl για τον οποίον η τέχνη υπήρξε καταφύγιο και διέξοδος, συνάμα, ως μέσο αυτοέκφρασης. Ένα συγκινητικό πορτρέτο του Μπρέντον και του «ταξιδιού» αποδοχής που πραγματοποίησε ο ίδιος και η υποστηρικτή οικογένειά του, τις δοκιμασίες που υπέστησαν και, εν τέλει, ξεπέρασαν, από την δημόσια εκδήλωσή του και την επακόλουθη απόπειρα αυτοκτονίας έως την καλλιτεχνική του εξέλιξη και την ακτιβιστική του δράση.

Στην ταινία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με το The Trevor Project, η θεία του Brendon Scholl, Τζένιφερ Λόπεζ, συμμετέχει σε μια ειδική εισαγωγή, όπου εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο φιλμ είναι τόσο εύστοχο και πιο επίκαιρο από ποτέ: «Το φιλμ είναι σημαντικό και διαχρονικό τόσο ως ιστορία όσο και ως μήνυμα και ασκεί τεράστια επίδραση σε όλους εμάς που βλέπουμε και βιώνουμε όλα όσα περνάει η οικογένεια του σε μια περίοδο αποδοχής και παραδοχής». 

Επιπλέον, στην ταινία η οποία προβάλλεται σε ψηφιακά φεστιβάλ, έχει τη στήριξη σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών ανά την υφήλιο και είναι διαθέσιμη on demand, έως τις 9 Φεβρουαρίου, μέσω vimeo, περιλαμβάνονται και δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Draw with Me

Ο αντίκτυπος της ταινίας στη μάχη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Το αντίκτυπο του ντοκιμαντέρ όσον αφορά τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υπήρξε τεράστιο. Το «Draw with Me» έγραψε ιστορία καθώς αποτέλεσε το θέμα του πρώτου πάνελ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Υγεία των Διεμφυλικών Ατόμων, ενώ, παράλληλα, προβλήθηκε σε πάρα πολλά γυμνάσια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Coming Out, στις 11 Οκτωβρίου 2020, προβλήθηκε σε μια εκδήλωση βραβείων για τη στήριξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Brendon Scholl τιμήθηκε με το βραβείο Ορατότητας Revry, το οποίο παρέλαβε από τα χέρια της Τζένιφερ Λόπεζ. Επίσης, η ταινία παρουσιάστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Tribeca με την υποστήριξη της GLAAD (αμερικανική ΜΚΟ για την προάσπιση της εικόνας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα ΜΜΕ).

Ποιος είναι ο Brendon Scholl

Ο Brendon Scholl είναι εικαστικό καλλιτέχνης και δευτεροετής φοιτητής στο κολέγιο, με κύριο αντικείμενο σπουδών τη δραματική τέχνη. Από τις συνθέσεις με μαρκαδόρους και τις τοιχογραφίες στους τοίχους του δωματίου του, κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων, έως και σήμερα, η τέχνη του υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, καθώς μέσα από αυτήν μπορούσε να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Μήλα»: Η ελληνική ταινία στον δρόμο για την 93η διοργάνωση των Όσκαρ12.09.2018

Επιπλέον, επιδόθηκε με πάθος και στον ακτιβισμό από μικρή ηλικία. Ως ηγετικό στέλεχος της GSA (Gay-Straight Alliance), ως συμμετέχων στις πορείες διαμαρτυρίας του Black Lives Matter την περασμένη άνοιξη, ως τιμηθείς από το Trevor Project, την κορυφαία γραμμή αποτροπής αυτοκτονιών της ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαίας, ως επικεφαλής στο πρώτο πάνελ του ΟΗΕ για ζητήματα Υγείας Διεμφυλικών Ατόμων, στην επέτειο πενήντα χρόνων από το Stonewall. ΟBrendon Scholl επιδιώκει την αλλαγή μέσα από τον ακτιβισμό και την τέχνη του, με αίτημα τα ίσα δικαιώματα και τις ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως.

Δήλωση του Ιδρύματος Ωνάση:

«Η ταινία του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, πέρα από το κινηματογραφικό της ενδιαφέρον, εμπίπτει και σε άλλον έναν τομέα δράσης που απασχολεί έντονα τo Ίδρυμα Ωνάση: τα αυτονόητα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας. Η Στέγη παρουσιάζει κάθε χρόνο παραστάσεις και καλλιτεχνικές εμπειρίες που αμφισβητούν στερεότυπα και αναζητούν νέα όρια, ενώ πρόσφατα δημιούργησε την καμπάνια Athens Home for All. Για το Ίδρυμα Ωνάση, ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τέχνες, είναι και το σημείο όπου συναντιούνται η πολιτική διεκδίκηση και η ελευθερία έκφρασης».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Βενετόπουλος σημειώνει:

«(…) Ο Μπρέντον ήταν πολύ ανοιχτός σχετικά με την τέχνη του και το τι σήμαινε για εκείνον και μοιραζόταν την ιστορία πίσω από κάποια σχέδιά του και το πώς η τέχνη τον είχε σώσει. Το δικό μου ταξίδι αποκάλυψης της ταυτότητάς μου δεν ήταν διόλου εύκολο επίσης, οπότε η ιστορία του Μπρέντον μιλούσε πολύ βαθιά μέσα μου, αν και το να είσαι γκέι και το να είναι τρανς είναι δύο ταξίδια με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. (…)

Παρότι ήξερα ότι η αφήγηση αυτής της ιστορίας συνεπαγόταν μεγάλη ευθύνη, ένιωσα έτοιμος και η οικογένεια με έκανε πραγματικά να αισθανθώ ασφαλής και άνετος να το κάνω. Ολόκληρη η οικογένεια συμμετείχε ολόψυχα υποστηρίζοντας τον Μπρέντον και την ταινία, από την αξιαγάπητη γιαγιά του έως τις θείες του, Lynda και Jennifer, οι οποίες συμμετείχαν και οι δυο στην ταινία: η Lynda πρόσφερε τη φωνή της ως δημοσιογράφος που κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις, ενώ η Jennifer εμφανίζεται στην παιδαγωγική εισαγωγή της ταινίας, την οποία μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που πιστεύω πραγματικά ότι με τράβηξε στην ταινία, πάντως, είναι η αυτοπεποίθηση του Μπρέντον, που γνώριζε τι είναι σε μια τόσο νεαρή ηλικία και ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του ως εργαλείο βοήθειας για άλλα νεαρά άτομα που πάσχιζαν με την ταυτότητά τους και με τη δημόσια εκδήλωσή τους. Σκέφτηκα πως «μακάρι να είχα κάποιο άτομο όπως ο Μπρέντον να μιλούσα όταν πάλευα ως παιδί να βγω και πω ανοιχτά το ποιος είμαι». (…)«

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ#eimasteoloimazi: Έλληνες καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους κατά της βίας με ένα hashtag αλληλεγγύης12.09.2018

Μια αξιομνημόνευτη στιγμή

»Η κορυφαία προσωπική μου στιγμή ήταν όταν το «Draw with Me» προβλήθηκε στο σχολείο μου στην Ελλάδα, με ένα κοινό αποτελούμενο από καθηγητές, γονείς και τη δική μου οικογένεια. Υπήρξαν πολλές συναισθηματικές αντιδράσεις στην αίθουσα. Μία από αυτές που ξεχώρισα ήταν όταν ο μεγαλύτερος αδελφός μου ρώτησε έναν από τους συμβούλους: «Τι θα έπρεπε να συμβουλεύσει ένας γονιός το παιδί του αν του αποκάλυπτε ότι είναι ομοφυλόφιλο ή διεμφυλικό;» Η απάντηση του συμβούλου μού έχει μείνει χαραγμένη μέσα μου: «Δεν είναι το τι θα πρέπει να του πείτε. Θα πρέπει απλώς να το ακούσετε.»

Οπότε, λοιπόν, ακούστε μας… και όπως τόσο καλά το λέει ο Brendon: «Πιστέψτε μας όταν λέμε ποιοι/ποιες είμαστε.»

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση εδώ.

Περισσότερα από Cine News