MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εθνικό Θέατρο: Το πιθανότερο σενάριο διαδοχής του Δημήτρη Λιγνάδη

Η δέσμευση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για άμεση λύση, οι εισηγήσεις του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου και η επικρατέστερη γυναίκα υποψήφια για την καλλιτεχνική διεύθυνση.

author-image Στέλλα Χαραμή

Υπό την σκιά της παραίτησης Λιγνάδη και με το βλέμμα στον διορισμό του διαδόχου του, έγινε χθες το μεσημέρι η πρώτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου με τον υφυπουργό Σύγχρονου, Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

΄Ερευνα μέχρι χθες

Ο κ. Γιατρομανωλάκης δεσμεύτηκε πως θα ανακοινώσει τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου «πολύ σύντομα», παρότι το ΔΣ του οργανισμού μπορεί – εκ του καταστατικού – να προχωρήσει όλες τις διοικητικές διαδικασίες για ένα δίμηνο μετά από την παραίτηση. Αν και μέχρι χθες, οι άνθρωποι του ΥΠΠΟΑ βρίσκονταν σε διαδικασία έρευνας για την ‘καυτή’ ανάθεση της θέσης, το πρόκριμα δινόταν σε γυναίκες υποψήφιες για σημειολογικούς και άλλους ευνόητους λόγους που περιβάλλουν ως word of mouth την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η Έρι Κύργια εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για την θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού.

Το πιο πιθανό σενάριο διαδοχής

Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο θέλει το ΥΠΠΟ να μην απομακρύνεται καθόλου από τους κόλπους του Εθνικού για να βρει την κατάλληλη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα είναι η ‘Ερι Κύργια, η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού. Πολύπειρη θεατρολόγος, πρόσωπο κοινής αποδοχής στη θεατρική κοινότητα, συνεργάτης δεκάδων σκηνοθετών πρώτης γραμμής (μεταξύ των οποίων και του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Γιάννη Χουβαρδά) εκτός από τα βασικά τυπικά προσόντα κερδίζει στα σημεία καθώς είναι πολύτιμη γνώστρια των πολύπλοκων μηχανισμών του Εθνικού Θεάτρου.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εισηγήθηκε και το ΔΣ του Εθνικού πως πρέπει να έχει ο νέος (ή η νέα) επικεφαλής, γι’ αυτό και ζήτησαν επίμονα από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού να ενημερωθούν εγκαίρως – πριν την επίσημη ανακοίνωση προς το Τύπο – για το πρόσωπο που τελικά θα αναλάβει τη θέση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Αν τελικά επικρατήσει η σκέψη για την Ερι Κύργια, αυτή η προϋπόθεση θα είναι, εκ προοιμίου, εξασφαλισμένη καθώς ο τρέχον και ο μελλοντικός προγραμματισμός έχει συσταθεί σε συνεργασία της ίδιας με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Εκτός από την έρευνα διαθεσιμότητας που διενεργούσε αυτές τις ημέρες το ΥΠΠΟΑ, έπεσαν στο τραπέζι και σκέψεις για μερική κηδεμονία του Εθνικού από επιτροπή ακαδημαϊκών σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το κλονισμένο του κύρος.

Οι σοβαρές εκκρεμότητες

Ωστόσο, τα πρακτικά ζητήματα – τα οποία είναι πολλά και φλέγοντα – θα πρέπει να διευθετηθούν από ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ‘κουζίνα’ του Εθνικού και μπορεί να επιτύχει εργασιακή ειρήνη με ένα πολύ ενεργό και συχνά αντιδραστικό συνδικάτο, όπως αυτό των εργαζόμενων του Εθνικού Θεάτρου. Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με το ΣΕΗ, το οποίο και υπογραμμίζει ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα εργασιακά δικαιώματα ηθοποιών και συντελεστών για τις streaming μεταδόσεις – δημιουργώντας έτσι ένα καλό προηγούμενο για το καθεστώς που θα ισχύσει στην ελεύθερη αγορά. Οι διαπραγματεύσεις ήταν προχωρημένες από τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή και φαίνεται πως πάνω σε αυτό το έδαφος θα κινηθεί και ο διάδοχος του.

Η Λίνα Μενδώνη κατά την καλοκαιρινή επίσκεψη της στο Εθνικό, στην πρόβα των “Περσών” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Προσανατολίζονται σε προκηρύξεις θέσεων

Αν, όπως όλα δείχνουν, η ΄Ερι Κύργια αναδειχθεί στην επόμενη καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού – για να ολοκληρώσει την τριετή θητεία που έμεινε στη μέση – αναμένεται να είναι και η τελευταία που θα πάρει τη θέση με απευθείας διορισμό.

Η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη είναι να προχωρήσει σ’ ένα πλαίσιο προκηρύξεων των θέσεων καλλιτεχνικής διεύθυνσης εποπτευόμενων φορέων, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό να γίνει σε αυτή τη φάση για χρονικούς περιορισμούς. Η προκήρυξη ως διαδικασία απαιτεί περί τους δύο με τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί και το Εθνικό δεν φαίνεται να έχει την πολυτέλεια να μείνει ακέφαλο μέχρι τότε.

Τα περί προκηρύξεων ήταν διακαής πόθος και της πάλαι ποτέ υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, πλαίσιο το οποίο προανήγγειλε και η Λίνα Μενδώνη κατά τον διορισμό της. Θα είναι, εξάλλου, ένα καλό εργαλείο για να μετατεθεί η συζήτηση της ευθύνης διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη που άλλοι αποδίδουν εμφατικά στην ίδια την υπουργό κι άλλοι σε κλιμάκια του Μαξίμου.

Περισσότερα από Art & Culture