MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Μπορίς Παστερνάκ: Αφιερωμένο στον συγγραφέα του “Δρ. Ζιβάγκο” το σημερινό doodle της Google

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει.

Μπορίς Παστερνάκ
Μπορίς Παστερνάκ
Monopoli Team

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ. Ο Παστερνάκ ήταν Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Παρόλο που στην χώρα του ήταν διάσημος ως ποιητής κυρίως, το έργο που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν το μυθιστόρημά του “Δόκτωρ Ζιβάγκο”, που εκδόθηκε το 1957 στην Ιταλία. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958, αλλά το αρνήθηκε.

Η Google τίμησε με doodle τον νομπελίστα συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ

Η Google τίμησε με doodle τον νομπελίστα συγγραφέα Μπορίς Παστερνάκ

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου συγγραφέα

Ο Παστερνάκ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 10 Φεβρουαρίου 1890 στη Μόσχα, σε μία πλούσια ρωσο-εβραϊκή οικογένεια. Οι γονείς του ήταν και οι δύο καλλιτέχνες. Ο πατέρας του, Λεονίντ Παστερνάκ, ζωγράφος και η μητέρα του η Ρόζα Κάουφμαν, γνωστή πιανίστρια. Μάλιστα, ο Παστερνάκ μεγάλωσε δίπλα στις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διανόησης του καιρού του, όπως ήταν οι Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Αλεξάντρ Σκριάμπιν, Λεφ Σεστόφ, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, αλλά και ο Λέων Τολστόι.

Αρχικά, επιθυμούσε να γίνει μουσικός. Τελικά, όμως, τον κέρδισε η φιλοσοφία και η λογοτεχνία. Το 1914 εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή, επηρεασμένος από τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλεξάντρ Μπλοκ και τους Ρώσους φουτουριστές. Το 1921 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική συλλογή του, με τίτλο “Αδελφή μου η ζωή”, που έφερε επανάσταση στη ρωσική ποίηση.

Μερικά χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Παστερνάκ έγραψε το πασίγνωστο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Δόκτωρ Ζιβάγκο“. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά στα ιταλικά το 1957, ενώ ακολούθησαν εκδόσεις του σε πολλές μη-κομμουνιστικές χώρες. Το 1958 και 1959, η αμερικάνικη έκδοσή του έμεινε για 26 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας μπεστ-σέλερς των New York Times. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου εκτός από τη μητρική του και έγινε μπεστ σέλερ και ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Οι Ομάρ Σαρίφ και Τζούλι Κρίστι στον "Δρ. Ζιβάγκο" του Μπορίς Παστερνάκ

Οι Ομάρ Σαρίφ και Τζούλι Κρίστι στον “Δρ. Ζιβάγκο” του Μπορίς Παστερνάκ

Μάλιστα, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Τζούλι Κρίστι, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην. Το έργο έγινε παγκόσμια επιτυχία, αν και ήταν επικεντρωμένο περισσότερο στην ρομαντική πλευρά του βιβλίου.

Για αυτό το βιβλίο, το 1958 ο συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο όμως δεν δέχτηκε «εξαιτίας του νοήματος που απέδωσε στη διάκριση αυτή η κοινωνία, στους κόλπους της οποίας ζούσε».

Στις 30 Μαΐου του 1960 «η τολμηρότερη φωνή της μετεπαναστατικής Ρωσίας», σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο Μπορίς Παστερνάκ απεβίωσε από καρκίνο των πνευμόνων στα 70 του χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤσαρλς Ντίκενς: Τι είναι αυτό που κάνει έναν συγγραφέα κλασικό;12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα