Dakry: Ο Γιώργος Νταλάρας επανερμηνεύει «Το Κυριακάτικο μου δάκρυ» σε remix του Nacho Sotomayor
Ο Γιώργος Νταλάρας επανερμηνεύει το τραγούδι «Το Κυριακάτικο μου δάκρυ» των Μιχάλη Κουμπιού και Νίκου Σταθόπουλου για λογαριασμό της Meditelectro και του Ισπανού “μάγου” της Electronica, Nacho Sotomayor.
Ο Γιώργος Νταλάρας επανερμηνεύει το τραγούδι «Το Κυριακάτικο μου δάκρυ» των Μιχάλη Κουμπιού και Νίκου Σταθόπουλου για λογαριασμό της Meditelectro και του Ισπανού “μάγου” της Electronica, Nacho Sotomayor.
Το αποτέλεσμα; Ένα ψηφιακό single όπου η οικουμενική φωνή του Γιώργου Νταλάρα και το αιγαιοπελαγίτικο λαούτο, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τις ‘‘πειραγμένες’’ ηλεκτρονικές και ακουστικές γεννήτριες, τις handmade λούπες, τα vintage και τα σύγχρονα synthesizers. Κι έτσι έχουμε το “Dakry”. Τρεις εκδοχές της ίδιας μελωδίας. Κι ως γνωστό, οι μελωδίες και τα τραγούδια του Μιχάλη Κουμπιού, είναι πάντα καθαρής κατεύθυνσης χωρίς περιττά φτιασίδια. Τρεις εκδοχές που απηχούν τη φρεσκάδα και τον δημιουργικό οίστρο του Nacho Sotomayor.
Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι από τις πλατφόρμες και το Youtube.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο ΝταλάραΈλληνας τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης. Ο Γιώργος Νταλάρας γεννήθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά. Από το 1968 το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές συνεργασίες. Σταύρος Κουγιουμτζής, Μάνος Λοΐζος, Απόστολος Καλδάρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, ήταν οι πρώτοι δημιουργοί που του εμπιστεύτηκαν τα μεγάλα τραγούδια τους. Αργότερα οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος: το σύνολο σχεδόν των δημιουργών της ελληνικής μουσικής. Για τον Γιώργο Νταλάρα δεν υπάρχουν μουσικά σύνορα. Οι διεθνείς του συνεργασίες το αποδεικνύουν: Al Di Meola, Paco de Lucia, Sting, Ian Anderson, Goran Bregovic, Emma Shapplin, Dulce Pontes, Eddy Napoli.
Από το 1981 ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο το ελληνικό τραγούδι. Έχει δώσει, πάνω από 1000 συναυλίες στους σπουδαιότερους συναυλιακούς χώρους. Μεγάλος σταθμός θεωρείται η συνεργασία με τις παγκοσμίου φήμης συμφωνικές ορχήστρες Μέτροπολ, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Συμφωνική του Μόντρεαλ, Φιλαρμονική της Φιλαδέλφεια και σπουδαίους μαέστρους. Το 1983, 160.000 χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τις δύο συναυλίες του στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το 1994 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η παράσταση ”και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως” σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ήταν μια ιστορική αναδρομή της ελληνικής μουσικής, από τα χρόνια της αρχαιότητας έως σήμερα. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της πορείας του. Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από 80 προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε περισσότερους από 110 ως μουσικός, τραγουδιστής και παραγωγός. Οι πωλήσεις των δίσκων του υπερβαίνουν τα 15.000.000. Η πλούσια καλλιτεχνική και κοινωνική του διαδρομή επιβραβεύτηκε με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Ξεχωρίζουν η απονομή της κυπριακής υπηκοότητας και η αναγόρευσή του σε Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Του έχει απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο “John Kennedy” για την ανθρωπιστική του προσφορά.
Ο Έλληνας συνθέτης, διεθνούς αναγνώρισης, Μιχάλης Κουμπιός – από το 1986 που κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τον τίτλο ‘‘Μάης χωρίς άνοιξη’’- έως σήμερα, έχει στο ενεργητικό του, πληθώρα δίσκων οργανικής μουσικής. Οργανικές του συνθέσεις έχουν συμπεριληφθεί σε δημοφιλείς διεθνείς συλλογές όπως: Mystic World, Famous Greek Composer, Night Collection, Buddha Bar, Mother Earth, Putumayo Presents: Greece, a musical odyssey κ.ά. κι έχουν χορογραφηθεί από χοροθέατρα ανά τον κόσμο. Έχει γράψει μουσική για την τηλεόραση και για πάνω από πενήντα διεθνή ντοκιμαντέρ.
Υπήρξε εμπνευστής και για πολλά χρόνια διευθυντής του περιοδικού «Δίφωνο» ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε κύκλους συναυλιών στο Θέατρο Badminton. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει και τραγούδια υψηλής αναγνωρισιμότητας με τραγουδιστές όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, η Ελεονόρα Ζουγανέλη, ο Βασίλης Λέκκας, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Γιάννης Χαρούλης κ.ά. Με τις ιδιότητες του συνθέτη, του στιχουργού, του μουσικού, του δισκογραφικού παραγωγού και του καλλιτεχνικού διευθυντή συναυλιών έχει συνεργαστεί και συμπράξει με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού και με αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της world music.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές, σε ανοιχτά αλλά και κλειστά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού ως συνθέτης, παίζοντας πλήκτρα και ερμηνεύοντας τραγούδια του. Σημαντικότερα δισκογραφικά του έργα: Μάης χωρίς άνοιξη (1986), Τήλος (1992), Ζωγραφιστά τραγούδια (1993), Άναμμα (1997), Σύρνα (2004), Αλμύρα (2015). Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στο Christmas Theater.
Λίγα λόγια για τον Nacho SotomayorΟ Nacho Sotomayor, μουσικός και παραγωγός διεθνούς αναγνώρισης, για πάνω από δύο δεκαετίες, προσφέρει κάθε χρόνο μια κυκλοφορία της σειράς των άλμπουμ του «La Roca». Το έργο του είναι προσανατολισμένο στους ήχους Ambient Chill, Downtempo & Lounge, αν και έχει υλοποιήσει παραγωγές σε άλλα είδη μουσικής και για άλλους καλλιτέχνες. Το 2008 κατέκτησε βραβείο για το «Καλύτερο Θέμα Ηλεκτρονικής Μουσικής» για το κομμάτι του «Untitled for a guitar» (από το άλμπουμ του «Interior» του 2008) στα μουσικά βραβεία XIII), διοργάνωση υπό την εποπτεία της Μουσικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Ισπανίας.
Με πρωταγωνιστικό ρόλο σε συλλογές όπως το Buddha Bar (Παρίσι) ή το Café del Mar (Ίμπιζα) και με συχνές παγκόσμιες περιοδείες, τα τελευταία χρόνια είναι resident DJ στις Μαλδίβες ενώ παράλληλα κάνει DJ sets στα σπουδαιότερα clubs σ’ όλον τον κόσμο. Μαζί με τον Francisco Sotomayor έχουν ξεκινήσει το label «Absolut Ambient», μέσω του οποίου έχουν αναπτύξει έργα για εταιρείες όπως η National Geographic, ο Giorgio Armani και η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ταινιών και σειρών τηλεόρασης HBO.
Περισσότερα από 18 άλμπουμ, δεκάδες παραγωγές, εκατοντάδες remix και πολλά έργα σε διαφορετικά πεδία, καθιστούν διεθνώς τον Nacho Sotomayor, έναν από τους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες του είδους του. Μέσα στο 2020 κυκλοφόρησε δύο ψηφιακά singles με remixes πάνω σε έργα του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη: “του μικρού Βοριά” και “τριανταφυλλένια λόγια”, με τη συμμετοχή της Carla Padovese και φωνητικά από τη Σαββέρια Μαργιολά.