MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λέσβος: Η πρωτοφανής γεωλογική ανακάλυψη που κάνει τον γύρο του κόσμου

Η σημαντική ανακάλυψη ενός απολιθωμένου δέντρου 20 εκατομμυρίων ετών, στη Λέσβο, κάνει το γύρω του κόσμου, με τους επιστήμονες να μιλούν για ευρήματα που μπορεί να δώσουν απαντήσεις για το ζήτημα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρωτοφανής γεωλογική ανακάλυψη νησί της Λέσβου
Ένας απολιθωμένος κορμός στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου | Φώτο: Nikolas Zouros
Monopoli Team

Μια νέα αναπάντεχη γεωλογική ανακάλυψη έλαβε χώρα στο νησί της Λέσβου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Ένα απολιθωμένο δέντρο 19.5 μέτρων, με τις ρίζες, τα κλαδιά και τα φύλλα του, εκτιμώμενης ηλικίας είκοσι εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε άθικτο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Ενώ, λίγες εβδομάδες αργότερα, σε μικρή απόσταση, ανακαλύφθηκαν περισσότεροι από 150 απολιθωμένοι κορμί, ο ένας πάνω στον άλλον.

Ο Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορούσε να πιστέψει στην τύχη του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, στα 25 χρόνια που πραγματοποιεί ανασκαφές στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, δεν έχει φέρει στην επιφάνεια ποτέ κάτι παρόμοιο: «Το δέντρο είναι μοναδικό. Το γεγονός ότι διασώθηκε ολόκληρο και σε εξαιρετική κατάσταση είναι κάτι πρωτοφανές. Ακόμη πιο απίστευτο το γεγονός της ανακάλυψης τόσο πολλών απολιθωμένων κορμών σε μια μόνο τρύπα».

Λίγα λόγια για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Εκτεινόμενο σχεδόν σε όλο το δυτικό άκρο του νησιού, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα παγκόσμιο γεωλογικό πάρκο αναγνωρισμένο από την UNESCO, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δασικά οικοσυστήματα στον κόσμο. Δημιουργημένο, ως αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων που έλαβαν χώρα στη Λέσβο 17 με 20 εκατομμύρια χρόνια πριν και κάλυψαν μεγάλο μέρος του νησιού με λάβα και στάχτη.

Ο Νικόλαος Ζούρος, επικεφαλής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, έχει αφιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίας στη μελέτη των διάφορων δασών που υπήρξαν στην περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο: «Όσο πιο πολλά ανακαλύπτουμε, τόσο περισσότερο κατανοούμε τα παλιότερα οικοσυστήματα. Τα πρώτα δάση για τα οποία έχουμε ενδείξεις ήταν υποτροπικά, αρκετά ανόμοια από τη μεσογειακή βλάστηση που κυριαρχεί στη Λέσβο σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΊδρυμα Θεοχαράκη: Online εκπαιδευτικά προγράμματα Μαρτίου για ενήλικες12.09.2018

Οι γεωλογικές ανασκαφές της περιοχής

Γεωλογικές ανασκαφές του κυρίου Ζούρου και της 35μελούς επιστημονικής ομάδας του, που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2013 και έπειτα σε μια περιοχή είκοσι χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από το Σίγρι έως την Καλλονή, έχουν φέρει στην επιφάνεια περισσότερες από δεκαπέντε σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές, ωστόσο τα προηγούμενα ευρήματα ωχριούν μπροστά στα πιο πρόσφατα.

Η συκγεκριμένη ανακάλυψη εκτός από πρωτόγνωρη υπήρξε και τυχερή από άποψη συγκυρίας. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ζούρο, εργάτες ήταν έτοιμοι να ασφαλτοστρώσουν το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, όταν ένας από την ομάδα του κύριου Ζούρου παρατήρησε ένα κλαδί: «Αμέσως οι οδικές εργασίες σταμάτησαν και ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμασταν απέναντί από σε μια απίστευτη ανακάλυψη. Πλέον, θα αποτελέσει μέρος του υπαίθριου μουσείου που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε».

Απολιθωμένοι κορμοί στον χώρο των ανασκαφών. Φώτο: Nikolas Zouros

Ενθουσιώδεις αντιδράσεις γεωλόγων ανά τον κόσμο

Γεωλόγοι ανά τον κόσμο περιγράφουν τα ευρήματα ως πρωτοποριακά: «Πρόκειται για μια υπόθεση ασυνήθιστης απολίθωσης κατά την οποία ένα δέντρο έχει διατηρηθεί με τα ποικίλα μέρη του άθικτα. Μοναδική στιγμή για την ιστορία της Παλαιοντολογίας παγκοσμίως», δήλωσε ο Πορτογάλος παλαιοντολόγος Artur Abreu Sá.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλαγής κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να κατανοήσουμε πως θα διαμορφωθούν τα οικοσυστήματα εάν η θερμοκρασία στη γη δεν μειωθεί μελλοντικά. Για τον λόγο αυτό το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου προσφέρει μια ανεκτίμητη ματιά στο παρελθόν» σημειώνει ο Καθηγητής Iain Stewart, του Πανεπιστήμιου του Πλίμουθ προσθέτοντας: «Μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για αυτό που θα ακολουθήσει εάν δεν δραστηριοποιηθούμε όλοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλυμπιακή Ζυθοποιία: Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την ανάπλαση του Πάρκου ΦΙΞ12.09.2018

Ένα ιδιαίτερο νησί

Το ιδιαίτερο ποικιλόμορφο τοπίο και η ιδιαίτερη χλωρίδα του νησιού, το οποίο στα πρόσφατα χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, ελκύουν πλήθος επιστημόνων που ενδιαφέρεται για το γεωλογικό παρελθόν της Λέσβου.

«Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ο πρώτος σταθμός των εκπαιδευτικών εκδρομών μας» δηλώνει ο Χρόνης Τζεδάκης, καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου, ο οποίος πραγματοποιεί την τελευταία δεκαετία επι τόπια μαθήματα στο συγκεκριμένο νησί του Αιγαιίου. «Δεν απογοητεύει ποτέ… Τα νέα αυτά ευρήματα είναι συναρπαστικά (…). Μας παρέχουν ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο ενός δασικού περιβάλλοντος το οποίο θα μας επιτρέψει σταδιακά να αξιολογήσουμε τη βιοποικιλότητά του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMUNCH: Μια πρώτη ματιά στο νέο, εντυπωσιακό μουσείο του Έντβαρτ Μουνκ στη Νορβηγία12.09.2018

Επιπλέον, ο Χρόνης Τζεδάκης αναρωτιέται αν ο Αριστοτέλης, ο οποίος δούλεψε πάνω στις ζωολογικές μελέτες του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο, ύστερα από πρόσκληση του Θεόφραστου, πατέρα της βοτανικής, είδε το απολιθωμένο δάσος και επηρεάστηκε από αυτό όσον αφορά τη θεωρία του για τα είδη.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Επίκαιρα