MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Banksy: Αυθεντικό έργο του street artist κάηκε και ψηφιοποιήθηκε ως “κρυπτο-έργο”

Τα τελευταία νέα από τον κόσμο των NFT έρχονται από μία ομάδα – fan των κρυπτο-νομισμάτων, που έκαψε και στη συνέχεια ψηφιοποίησε ένα αυθεντικό έργο τέχνης του Banksy. 

Η στιγμή που καίγεται το έργο του Banksy, φωτογραφία: YouTube/ Injective Protocol
Η στιγμή που καίγεται το έργο του Banksy, φωτογραφία: YouTube/ Injective Protocol
Monopoli Team

Τα τελευταία νέα από τον κόσμο των NFT έρχονται από μία ομάδα – fan των κρυπτο-νομισμάτων, που έκαψε και στη συνέχεια ψηφιοποίησε ένα αυθεντικό έργο τέχνης του Banksy.

Τα “κρυπτο-έργα” NFT (Non-Fungible Tokens-Μη Ανταλλάξιμα Στοιχεία) έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση τις τελευταίες εβδομάδες, με ψηφιακά αγαθά να πωλούνται για χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια νέα μορφή περιουσιακών στοιχείων, τα οποία όμως υπάρχουν μόνο στον ψηφιακό κόσμο. Σε αντίθεση με τα ανταλλάξιμα αντικείμενα, αυτά δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με όμοιά τους, καθώς το καθένα είναι μοναδικό.

Το έργο του Banksy που κάηκε, λοιπόν, έχει τίτλο “Morons” (Ηλίθιοι) και δημιουργήθηκε από το street artist το 2006. Σατιρίζει μία ιστορική εικόνα της πώλησης του πίνακα του Βαν Γκογκ “Ηλιοτρόπια”, η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ. Στο έργο υπάρχει μία επιγραφή, στην οποία διαβάζουμε: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εσείς οι ηλίθιοι αγοράζετε τέτοιες βλακείες”.

Η Injective Protocol, η εταιρία blockchain που αγόρασε μία έκδοση του έργου του Banksy για 95 χιλιάδες δολάρια από την Γκαλερί Taglialatella της Νέας Υόρκης, έκαψε το έργο κατά τη διάρκεια ενός livestream. Στη συνέχεια, το έργο τέχνης ψηφιοποιήθηκε ως κρυπτο-έργο με τη χρήση blockchain τεχνολογίας στο SuperFarm.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα έργο τέχνης με υλική υπόσταση μεταμορφώθηκε σε ένα μοναδικό ψηφιακό αγαθό. “Βλέπουμε το κάψιμο του έργου ως μία έκφραση της ίδιας της τέχνης” δήλωσε ο Mirza Uddin, στέλεχος της Injective Protocol. “Επιλέξαμε ειδικά ένα έργο του Banksy, καθώς και ο ίδιος έχει παλαιότερα σκίσει έργο του σε μία δημοπρασία”.

Μία δημοπρασία του έργου που πλέον είναι σε μορφή NFT θα λάβει χώρα σήμερα στο OpenSea, την μεγαλύτερη ψηφιακή αγορά κρυπτο-έργων. Όλα τα έσοδα θα δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ ο νικητής θα λάβει μία βεβαίωση αυθεντικότητας από τον επίσημο πιστοποιητή του Banksy.

NFT: Καινοτομία ή παγίδα;

Ως ένα νέο πεδίο, τα NFT ακόμα δεν έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους. Έτσι, έχουν φανατικούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς αρνητές.

Από τη μία, θεωρείται ότι τα NFT είναι ένας καλύτερος τρόπος για τους καλλιτέχνες να πουλούν τη δουλειά τους, ενώ αποτελεί και μία πρωτοποριακή μορφή για την καλλιτεχνική έκφραση. Όπως αναφέρει και η ομάδα που έκαψε το έργο του Banksy: “Παράγουμε ένα νέο είδος έργων τέχνης μέσα από τη δημιουργία ενός μοναδικού NFT που αποτελεί άμεση αναπαράσταση του υλικού έργου. Ο λόγος που το κάψιμο του έργου είναι τόσο σημαντικό είναι γιατί όσο υπάρχει το υλικό κομμάτι, η αξία του ψηφιακού θα παραμένει ίδια με του υλικού. Αν όμως ανα-δημιουργήσουμε εντελώς το υλικό κομμάτι και τις καταχωρημένες λεπτομέρειες, κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να μεταβάλλει το ψηφιακό έργο με κανέναν τρόπο. Ελπίζουμε να δώσουμε έμπνευση στους λάτρεις της τέχνης και της τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι τα NFT είναι πολλά υποσχόμενα και η blockchain τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση της καλλιτεχνικής έκφρασης”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBanksy: Είναι δικό του το έργο που εμφανίστηκε σε μια νύχτα σε τοίχο φυλακής στη Μεγάλη Βρετανία;12.09.2018

Από την άλλη, πολλοί κατηγορούν τα NFT για τον αντίκτυπο τους στο περιβάλλον. Κάθε συναλλαγή στην πλειονότητα των υπηρεσιών του NFT χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρισμού. Για παράδειγμα, η μουσικός Grimes πρόσφατα πούλησε μία ψηφιακή συλλογή της ως NFT. Για τη δημοπρασία αυτή χρησιμοποιήθηκε όση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιεί ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης σε 33 χρόνια, ενώ οδήγησε στην εκπομπή 70 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Με πληροφορίες από το digitalboom

Περισσότερα από Εικαστικά