Γερμανία: Εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα μεταμορφώνονται σε γκαλερί τέχνης
Με τα μουσεία και τις γκαλερί να παραμένουν κλειστά στη Γερμανία, οι καλλιτέχνες αναζητούν λιγότερο συμβατικούς χώρους για να παρουσιάσουν την τέχνη τους. Έτσι, τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα μεταμορφώνονται σε εκθέσεις τέχνης.
Με τα μουσεία και τις γκαλερί να παραμένουν κλειστά στη Γερμανία, οι καλλιτέχνες αναζητούν λιγότερο συμβατικούς χώρους για να παρουσιάσουν την τέχνη τους. Έτσι, τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα μεταμορφώνονται σε εκθέσεις τέχνης.
Από τη μία, οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις εκθέσεις που είχαν αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω του κορονοϊού, ενώ το κοινό που περιμένει να εμβολιαστεί δεν είναι αναγκασμένο να περιμένει σε ένα ψυχρό δωμάτιο. Αντιθέτως, απολαμβάνουν την τέχνη πολλών, διαφορετικών δημιουργών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα περιμένουν περίπου δύο ώρες για το ραντεβού τους. Αυτό τους δίνει άπλετη ώρα να παρατηρήσουν τα έργα τέχνης. Παράλληλα, άνθρωποι που κανονικά δεν θα πήγαιναν σε μία έκθεση έχουν με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να ανακαλύψουν έργα τέχνης, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το κοινό των καλλιτεχνών.
“Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι έχουν το Netflix και το Amazon, αλλά κατά την άποψη μου αυτό δεν μας δίνει πολλά. Μας προμηθεύει με κάτι που είναι περισσότερο διαμεσολαβημένο. Αυτή η εμπειρία από την άλλη είναι αδιαμεσολάβητη. Έχει να κάνει με κάτι που είναι άμεσα μπροστά σου” ανέφερε στο Architectural Digest ο καλλιτέχνης Gereon Krebber, που έχει διακοσμήσει με τα έργα του ένα εμβολιαστικό κέντρο στη Bottrop της Γερμανίας, τα οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Η Bottrop είναι μία από τις πολλές πόλεις της χώρας που αποφάσισε να παρουσιάσει έργα τέχνης στα εμβολιαστικά κέντρα. Μία από τις πρώτες πόλεις που υιοθέτησαν αυτή την ιδέα ήταν η Straubing, στη Βαυαρία. Όταν στις 16 Δεκεμβρίου, το lockdown επέβαλε το κλείσιμο των χώρων πολιτισμού, ο Σύλλογος Καλών Τεχνών της πόλης ετοιμαζόταν για μία μεγάλη έκθεση. Αντί να τους πουν να τα παρατήσουν, οι αρχές πρότειναν να μεταφέρουν τα έργα τους σε ένα κοντινό σημείο, που αποτελούσε εμβολιαστικό κέντρο. Μέσα σε μία μέρα, 84 έργα τέχνης ήταν εκεί.
“Η ιδέα ταξίδεψε σε ολόκληρη την Γερμανία. Είναι καλό για την εικόνα της πόλης μας, δίνει στους καλλιτέχνες αναγνωρισιμότητα και μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε το εμβολιαστικό κέντρο με έναν καλύτερο τρόπο” δήλωσε ο Erich Gruber, πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών της πόλης.
Ο Gruber εκτιμά ότι μέχρι η έκθεση να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν δει τα έργα τους (και κυρίως θα έχουν εμβολιαστεί). Μάλιστα, έχουν ήδη αγοραστεί πολλά έργα, κάτι πολύ σημαντικό για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι λόγω της πανδημίας δυσκολεύονται οικονομικά.
Με πληροφορίες από το Architectural Digest