23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δωρεάν ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους
Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διαθέτει, για δωρεάν διαδικτυακή παρακολούθηση, δέκα ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους, δημιουργών από όλο τον κόσμο, στο τμήμα NextGen.
Συγκινούν, διδάσκουν, συναρπάζουν! Οι ταινίες του τμήματος NextGen, του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφουγκράζονται τις φωνές των νέων και καλούν παιδιά και εφήβους να τις ανακαλύψουν. Τα δέκα ντοκιμαντέρ του τμήματος NextGen είναι διαθέσιμα δωρεάν στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, online.filmfestival.gr μέχρι την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021.
NextGen: Ακολουθούν αναλυτικά οι ταινίες «Μια Παρέμβαση» (2004) του Edwin MingardΟι νεαροί αστέγοι δεν φαίνονται και δεν ακούγονται παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ακόμη και όταν εμφανίζονται σε ταινίες, οι ζωές τους ενδεχομένως να μην παρουσιάζονται με ιδιαίτερη ακρίβεια. Σ’ αυτή τη ριζοσπαστικά νέα προσέγγιση, νεαροί άστεγοι εμφανίζονται όχι μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα. Πειραματίζονται με τα μικρόφωνα και τη μουσική, επιχρωματίζουν το αρνητικό της ταινίας, συνεργάζονται με τους δημιουργούς της ταινίας, παραδίδοντας ένα πρότζεκτ που αποπνέει δημιουργικότητα και ψυχικό σθένος, αλλά και –πάνω απ’ όλα– απόλυτη ειλικρίνεια.
*Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού παιδιών σχολικής ηλικίας ζουν σε εμπόλεμη ζώνη ή σε περιοχές πληγείσες από καταστροφές. Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ανήλικους πρόσφυγες πάνε γυμνάσιο. Μόλις ένας στους είκοσι μπαίνει στο πανεπιστήμιο. Από την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια, το ποσό που ξοδεύεται για την εκπαίδευση είναι μικρότερο του 2%. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων προσφυγόπουλων που ζουν σε διαφορετικές χώρες και η καταγραφή της καθημερινής τους μάχης για να λάβουν τη βασική εκπαίδευση.
*Χώρα: Ισπανία-Ιταλία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
«Η Μπέρτα και το Βόλφραμ» (2020) του Tijs TorfsΓνωρίστε την Μπέρτα, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι από το Βέλγιο, που παλεύει κάθε μέρα κόντρα στον απόλυτο εχθρό της: το σύνδρομο Βόλφραμ. Το Βόλφραμ είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό της σύστημα, με σοβαρές συνέπειες στην όρασή της. Για να πολεμήσει το Βόλφραμ, η Μπέρτα έχει το δικό της μυστικό όπλο: τη δημιουργικότητα. Παρέα μ’ έναν διάσημο Βέλγο ζωγράφο, δημιουργεί πίνακες που μας εμπνέουν, τους οποίους πουλούν στην ετήσια φιλανθρωπική έκθεση τέχνης Eye Opener. Όταν ζωγραφίζει, είναι σαν το πινέλο της να γίνεται σπαθί.
*Χώρα: Βέλγιο. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
«Τριμάροντας την κουβέντα» (2019) της Léa ForestΣ’ αυτό το γαλλικό κουρείο δεν έχει κουβεντούλα και κουτσομπολιό. Οι πελάτες είναι όλοι αγόρια ηλικίας 12 με 18. Έρχονται για ένα κουλ μοδάτο κούρεμα για να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια. Ενώ όμως τους τραβάει η κάμερα από μπροστά, σαν να κρύβεται ο θεατής πίσω από τον καθρέφτη του κουρείου, η σκηνοθέτις τους παροτρύνει να μιλήσουν για βαθύτερα θέματα.
*Χώρα: Γαλλία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
«Μαθήματα χορού» (2019) της Camilla MagidΗ Τίκα είναι δέκα ετών. Το μεγαλύτερο πάθος της είναι οι παραδοσιακοί χοροί της Γεωργίας. Έχει υποσχεθεί σε μια ομάδα παιδιών με αναπηρία να προετοιμαστούν για μια ανοιχτή εκδήλωση. Κάθε μέρα μετά το σχολείο, η Τίκα τούς μαθαίνει να χορεύουν. Θέλει να τους βοηθήσει ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να νιώσουν κι αυτοί εξίσου χαρούμενοι με την ίδια κάθε φορά που χορεύουν. Μόνο που δυσκολεύονται να μάθουν τα βήματα. Η Τίκα αρχίζει να αμφιβάλλει για τον εαυτό της. Θα τα καταφέρει;
*Χώρα: Δανία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
«Ύμνος του δάσους για μικρές κυρίες» (2019) της Sara BonaventuraΈνα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε διάρκεια ενός έτους από ένα γυναικείο επιτελείο, παρακολουθεί δέκα μικρά κοριτσάκια καθώς αυτά συναντιούνται με την άγρια φύση στην εκπνοή της παιδικής τους ηλικίας. Μια τρυφερή ματιά σε μια συνθήκη απόλυτης χαράς και ελευθερίας, η οποία θυμίζει στον κόσμο τη δύναμη της φύσης στις ζωές των μικρών κοριτσιών – όπως και την επιρροή της άγριας ζωής στην ανατροφή τους, ώστε να γίνουν στο μέλλον ενεργά μέλη υγιών κοινοτήτων.
*Χώρα: Η.Π.Α. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
«Μικρές μπαλαρίνες» (2020) της Anne-Claire DolivetΗ Ιντά, η Ολάμπ, η Ζαν και η Μαρί χορεύουν στους ήχους πιανιστικής μουσικής, συμφωνικής μουσικής, σύγχρονων κομματιών… σε σχολές μπαλέτου, στους δρόμους, ακόμη και στα υπνοδωμάτιά τους. Είναι μεταξύ 6 και 11 ετών. Αγαπιούνται πολύ, τραβάνε βίντεο τον εαυτό τους, συγκρίνονται μεταξύ τους και αλληλοϋποστηρίζονται. Επίσης, εκνευρίζει η μια την άλλη, ορισμένες φορές ζηλεύουν και φτάνουν στο σημείο να απορρίπτουν τις φίλες τους. Πώς να είναι άραγε για ένα κοριτσάκι να μεγαλώνει στον έντονα ανταγωνιστικό κόσμο του επαγγελματικού χορού;
*Χώρα: Γαλλία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
Η ζωή της μικρής Ρόζμαρι διακρίνεται μια σοβαρότητα που δεν αρμόζει καθόλου στην ηλικία της. Έχει διαγνωστεί με καρκίνο και, παρόλο που οι γιατροί λένε πως θα επιβιώσει, η μακροχρόνια θεραπεία σημαδεύει ανεξίτηλα τη ζωή της – και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη μητέρα της, που την πνίγει με τη στοργή και την αφοσίωσή της. Μια ταινία για τη σημασία του να καταλάβεις ποιος είσαι σ’ αυτό το χάος που λέγεται ζωή.
*Χώρα: Δανία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
Οι φωνές μας φέρνουν κοντά νέους ανθρώπους από την Ισπανία και την Ιταλία – τους νέους των δύο ευρωπαϊκών χωρών που υπέστησαν το βιαιότερο πρώτο κύμα της πανδημίας. Θέλουν να ακουστούν, γνωρίζοντας το αβέβαιο μέλλον που τους περιμένει. Πέρα από αυτόν τον πόνο, οι φωνές τους απηχούν μια αναγκαία παγκόσμια συζήτηση.
*Χώρα: Ισπανία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
Η Χανάν συνοδεύει τον αδερφό της στο δημόσιο κολυμβητήριο για μαθήματα κολύμβησης. Ο δάσκαλος τους λέει ότι το πρώτο έπαθλο που θα κερδίζουν στην κολύμβηση λέγεται «ιππόκαμπος», επειδή ο ιππόκαμπος δεν πνίγεται. Όταν η Χανάν έφτασε στην Ευρώπη με φουσκωτό, δεν ήξερε κολύμπι. Για να ξεπεράσει αυτή την εμπειρία, έμαθε να μην βουτάει το κεφάλι της στο νερό – σαν ιππόκαμπος.
*Χώρα: Γερμανία. Διαθέσιμη από 9 Μαρτίου. Δείτε την ταινία εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: https://online.filmfestival.gr/