«Η Πεντάμορφη και το Τέρας», μία από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης μεταμορφώνεται σε ένα παραμυθένιο μπαλέτο από το χορογράφο Τιερί Μαλαντέν και τη Συμφωνική Ορχήστρα των Βάσκων.
Με 22 χορευτές, εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια εποχής κάτω από τους ήχους της σπουδαίας έκτης συμφωνίας του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται στο Christmas Theater on line από τις 12 – 15 Μαρτίου 2021.
Ο Τιερί Μαλαντέν είναι ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους χορογράφους της εποχής μας. Το Μπαλέτο του με έδρα την πόλη Μπιαρίτζ της Γαλλίας παρουσιάζει σπουδαίες παραστάσεις γεμάτες συναίσθημα και δύναμη. Η συγκεκριμένη παράσταση έκανε πρεμιέρα στην μοναδική Royal Opera του παλατιού των Βερσαλλιών.
Λίγα λόγια για την υπόθεσηΗ ιστορία μιλάει για μια νεαρή κοπέλα η οποία θέλοντας να σώσει τη ζωή του πατέρα της, αποφασίζει να ζήσει στον πύργο ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, για να ανακαλύψει ότι εκείνο δεν είναι καθόλου σκληρό και άκαρδο, όπως φαίνεται αρχικά. Η Πεντάμορφη είναι εντυπωσιακά σεμνή, σχεδόν Αγία, όσον αφορά στο πώς έμπρακτα θυσιάζεται για την οικογένειά της αφοσιωμένη στον πατέρα της. Γεμάτη κατανόηση και συγχώρεση. Ανακαλύπτει την αγάπη, την μόνη, την πραγματική, την αληθινή, σε ένα Τέρας. Ένα ανθρωπόμορφο Τέρας που μέσα στην αγκαλιά μιας πεντάμορφης Αγίας, θα μεταμορφωθεί ξανά σε άνθρωπο και μάλιστα πολύ όμορφο.
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένα υπέροχο παραμύθι της εποχής του Διαφωτισμού που έγραψε αρχικά η Γαλλίδα Γκαμπριέλ Μπαρμπό το 1741, αλλά έγινε διαδεδομένο στην εκδοχή που ξανά-έγραψε το 1756 μια άλλη Γαλλίδα, η Ζαν Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Πολλές παραλλαγές της αρχικής ιστορίας έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο από τότε, ταινίες, όπερες και τώρα μπαλέτο.
Ο χορογράφος Τιερί Μαλαντέν εξηγεί την δική του εκδοχή: «Μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών έρχεται να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την δυαδικότητα της ύπαρξης. Η Πεντάμορφη Μπελ ενσαρκώνει την ψυχή μας ενώ το Τέρας, την ζωτική δύναμη και τα ένστικτά μας. Η ιστορία αυτή αναδεικνύει την ουσία του χορού, αυτό το μοναδικό σύμπαν που ξεδιπλώνεται μέσα μας και δίνει ώθηση στην αναζήτηση της ισορροπίας ψυχής και σώματος. Ο μεγάλος ποιητής σκηνοθέτης Ζαν Κοκτώ στην δική του κινηματογραφική εκδοχή αυτής της ιστορίας αναφέρει πως Το ταξίδι μέσα μας είναι ακόμα πιο συναρπαστικό από κάθε άλλο ταξίδι. Το σώμα μας μοιάζει στέρεο, αλλά τα μόρια που το συνθέτουν είναι χωρισμένα από διαστήματα το ίδιο τεράστια όσο αυτά που μας φαίνονται να χωρίζουν τα άστρα. Το μόνο δυνατό άπειρο είναι μέσα μας».
Η χορογραφία δημιουργήθηκε πάνω σε μια σπουδαία μουσική. Την έκτη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι σε σι ελάσσονα, έργο 74, την λεγόμενη παθητική, που ήταν το τελευταίο έργο που έγραψε. Όπως έλεγε και ο ίδιος: «Όλα είναι μαγευτικά, όπως ένα παραμύθι… Τι είναι όμως αυτό στο οποίο οφείλεται όλη αυτή η λαμπρότητα και οι τόσες πολλές τιμές που μου γίνονται; Το ασήμαντο γεγονός ότι μπορώ να μετατρέπω τους πόνους μου και τις ταπεινώσεις μου σε ήχους..»
Λίγα λόγια για το μπαλέτο ΜαλαντένΤο μπαλέτο Μαλαντέν δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο χορογράφο στην πόλη Τιερί Μαλαντέν και αποτελείται από χορευτές που συνδυάζουν τον κλασικό με τον σύγχρονο χορό. Όπως αναφέρει: «Ο χορός που αγαπάω είναι σαν το DNA που έχουν όλα τα ζωντανά κύτταρα και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου για να οδηγήσουν σε μια ποικιλία ειδών και να βοηθήσουν στην εξέλιξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στυλ του δικού μου χορού αφήνει χώρο για παραλλαγές. Θεωρούμαι κλασικός χορογράφος για ορισμένους, σύγχρονος για κάποιους άλλους ή ακόμη και νεοκλασικός. Η αλήθεια πάντως είναι ότι είμαι συνεχώς σε επιφυλακή για να ανακαλύψω έναν χορό που μου αρέσει. Έναν χορό που όχι μόνο θα αφήσει ίχνη ευχαρίστησης, αλλά θα αναβιώσει και την ουσία του Ιερού, ως απάντηση στη δυσκολία της ύπαρξης..»