Από τη Φρίντα Κάλο μέχρι τη Γέννηση της Αφροδίτης: Το γυναικείο σώμα στην τέχνη, στο VOMA
Η εικονική έκθεση του μουσείου VOMA (Virtual Online Museum of Art), με τίτλο «Reclaiming the Body», έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται η γυναικεία φύση και σεξουαλικότητα μέσα από αριστουργηματικά έργα τέχνης.
Παρά το γεγονός του ότι δύσκολα μπορεί κάτι να αντικαταστήσει τη «μαγεία» του να μπορείς να δεις από κοντά εξαιρετικά έργα τέχνης, η έλευση του Covid-19 μάς έχει ενθαρρύνει να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που «καταναλώνουμε» και βιώνουμε την τέχνη σήμερα.
Έτσι οι γκαλερί, τα ιδρύματα τέχνης και τα μουσεία σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να στραφούν στις ψηφιακές εκθέσεις – γεγονός που έχει προσφέρει την ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό. Μια εικονική έκθεση έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει έργα τέχνης που διαφορετικά θα ήταν απίθανο να βρεθούν ποτέ όλα μαζί στον ίδιο χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε κάπου «ζωντανά».
VOMA, το πρώτο εικονικό μουσείο στον κόσμοΤο VOMA, το πρώτο εικονικό μουσείο του κόσμου, άνοιξε τις… ψηφιακές του πόρτες εν μέσω πανδημίας και δανειζόμενο έργα τέχνης από τα πιο διάσημα ιδρύματα του κόσμου, έχει ως στόχο να φέρει τους επισκέπτες σε επαφή με αυτά, δημιουργώντας τους την αίσθηση ότι βρίσκονται ενώπιον μιας «ζωντανής» εμπειρίας.
Το εικονικό αυτό μουσείο αποτελεί ψηφιακό δημιούργημα του Aγγλου καλλιτέχνη Στιούαρτ Σεμπλ, ο οποίος είχε οραματιστεί ήδη από το 1999 έναν διαδικτυακό χώρο εκθέσεων, που θα αποτελεί μία διαφορετική ευκαιρία συνάντησης με ένα διαφορετικό κοινό. Ωστόσο το VOMA άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες ως το πρώτο Εικονικό Διαδικτυακό Μουσείο Τέχνης (Virtual Online Museum of Art) στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, καλωσορίζοντας φιλότεχνους επισκέπτες από περισσότερες από 50 χώρες και καταγράφοντας περίπου μισό εκατομμύριο αλληλεπιδράσεις, μόλις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο λειτουργίας του.
Το «Reclaiming the Body» είναι η πιο πρόσφατη εικονική έκθεση του VOMA, που συγκεντρώνει αριστουργηματικά έργα όπως «Η Γέννηση της Αφροδίτης» από την Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας, το οποίο τοποθετεί δίπλα στο «The Broken Column» (Σπασμένη στήλη) της Φρίντα Κάλο, το οποίο συνήθως συναντά κανείς στο Μουσείο Ντολόρες Ολμέδο στην πόλη του Μεξικού. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα της Κουβανοαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Άνα Μεντιέτα, αλλά και άλλα έργα αξιόλογων καλλιτεχνών όπως η Huguette Caland, η Adelaide Damoah, η Trulee Hall αλλά και πιο κλασικών όπως η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι και ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς.
Η έκθεση διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η εικόνα του γυναικείου σώματος έχει χρησιμοποιηθεί με το πέρασμα των χρόνων, με σκοπό να εκφράσει ιδέες ταυτότητας και αναγέννησης, με τα έργα τέχνης στα οποία παρουσιάζεται να αντανακλούν τις κυρίαρχες ιδέες για τις γυναίκες στην κοινωνία και το πώς αυτές μεταβάλλονται ανά τους αιώνες.
Φιλοξενώντας από κλασικά έργα μέχρι και πιο σύγχρονες απεικονίσεις της γυναικείας φύσης και σεξουαλικότητας, η εν λόγω έκθεση μάς δίνει την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στην απεικόνιση του γυμνού σώματος στα πιο σπουδαία έργα τέχνης στην ιστορία αυτού του κόσμου. «Οι πυλώνες της ιστορίας της τέχνης βασίζονται σε κάποια προβληματικά θεμέλια – ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αριστουργήματα με ρίζες σε κλασικές ευρωπαϊκές απεικονίσεις της ανδρικής κυριαρχίας», αναφέρει ο διευθυντής και επιμελητής του VOMA, Λι Καβαλιέρε. «Αυτή η έκθεση εξετάζει πώς ορισμένα ιστορικά έργα βοήθησαν στη δημιουργία κοινωνικών προκαταλήψεων κατά των γυναικών στον πολιτιστικό μας ιστό, ενώ την ίδια στιγμή προσέφεραν ενθάρρυνση ως προς την αναγέννηση και ανάκτηση του γυναικείου σώματος από σύγχρονους καλλιτέχνες».
Η έκθεση «Reclaiming the Body» συνεχίζεται στο VOMA έως τις 2 Ιουνίου 2021.
Με πληροφορίες από dazeddigital.com.