MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αυτά είναι τα 5 πιο παράξενα δάση στον κόσμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, κάνουμε μία εικονική περιήγηση στα πιο ασυνήθιστα δάση του πλανήτη.

Νίκη Αλεξοπούλου | 20.03.2021

Λίγες εμπειρίες είναι τόσο αναζωογονητικές, όσο το να στέκεσαι στη μέση ενός δάσους με τα δέντρα να υψώνονται γύρω σου. Σε όλο τον κόσμο μπορεί να βρει κανείς όμορφα, καταπράσινα δάση- μερικά από τα οποία όμως είναι τόσο αλλόκοτα που είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως είναι αληθινά. Δάση με λυγισμένους κορμούς, περίεργους καρπούς ή έλατα βυθισμένα σε λίμνες, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δάση της Γης είναι τόσο διαφορετικά και όμορφα όσο και οι άνθρωποι της.

Αν και η λίστα είναι μεγάλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 από τα πιο ασυνήθιστα δάση του κόσμου!

To Κυρτό δάσος, Πολωνία
Φωτογραφία: Pinterest

Φωτογραφία: Pinterest

Το μυστηριώδες δάσος βρίσκεται έξω από την πόλη Νόβε Κζάρνοβο, στη βορειοδυτική Πολωνία. Τα δέντρα εμφανίζουν μία κλίση 90 μοιρών και έπειτα συνεχίζουν κοιτώντας βόρεια. Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο τα δέντρα πήραν το περίεργο σχήμα τους, είναι γενικά αποδεκτό ότι πρόκειται για ανθρώπινη παρέμβαση. Λέγεται πως τα 400 δέντρα του δάσους φυτεύτηκαν γύρω στο 1930, ενώ ο λόγος της εσκεμμένης παραμόρφωσης τους έχει να κάνει με την παραγωγή ξυλείας για έπιπλα και σκάφη.

Τα δέντρα του Δράκου, Υεμένη
Φωτογραφία: Mark W. Moffett, National Geographic

Φωτογραφία: Mark W. Moffett, National Geographic

Το δέντρο, γνωστό ως «Αίμα του Δράκου» φυτρώνει στο νησί Σοκόρτα, το οποίο ανήκει σε ένα σύμπλεγμα 4 νησιών της Υεμένης. Το εξωτικό δέντρο έχει πυκνά, κοντά κλαδιά τα οποία το κάνουν να θυμίζει γιγάντιο μανιτάρι ή μία ανοιχτή ομπρέλα. Γνωστό και ως «το δέντρο που ματώνει», το όνομά του είναι παρμένο από τον κόκκινο χυμό που παράγουν οι καρποί του. H χρήση αυτής της κόκκινης ρητίνης υπήρξε εκτενής ανά τους αιώνες, από μαγικό ελιξίριο για θεραπευτικούς λόγους έως βερνίκι για βιολιά.

Το «βυθισμένο» δάσος, Καζακστάν
Φωτογραφία: Curious History

Φωτογραφία: Curious History

Το παράξενο αυτό δάσος βρισκόταν κάποτε σε ξηρά, μέχρι την κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός του 1911. Έκτοτε, δημιουργήθηκε ένα φυσικό φράγμα που παγίδευσε το νερό της βροχής, σχηματίζοντας τη λίμνη Kaindy. Τα δέντρα που κάποτε στέκονταν στην περιοχή, βυθίστηκαν στο νερό, δημιουργώντας ένα δάσος- φάντασμα. Το πέρασμα του χρόνου άφησε το επάνω μέρος των δέντρων γυμνό, ενώ η ψυχρότερη θερμοκρασία κάτω από την επιφάνεια του νερού διατήρησε τα πράσινα κλαδιά τους. Η λίμνη με τα βυθισμένα έλατα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για βαρκάδες, αλλά και καταδύσεις στην υποβρύχια όαση.

Φωτογραφία: Vasiliy Kalashnikov, Youtube

Φωτογραφία: Vasiliy Kalashnikov, Youtube

Ο δρόμος με τα Baobab, Μαδαγασκάρη
Φωτογραφία: Unusual Traveler

Φωτογραφία: Unusual Traveler

Η περίφημη «Λεωφόρος των Baobab» βρίσκεται κοντά στην περιοχή Μενάμπε, της Μαδαγασκάρης. Αυτός ο θησαυρός από πανύψηλα υπεραιωνόβια δέντρα, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Τα baobab είναι γνωστά και ως «δέντρα της ζωής», λόγω της δυνατότητας να φιλοξενούν μεγάλες ποσότητες νερού στο εσωτερικό τους. Τα παλαιότερα από αυτά τα δέντρα είναι 800 χρόνων, όταν ακόμα η γη γύρω τους ήταν ένα πυκνό και καταπράσινο τροπικό δάσος. Με τα χρόνια, η ανεξέλεγκτη αποψίλωση σε συνδυασμό με την γεωργική ανάπτυξη είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν μόνο 25 δέντρα σε μία διαδρομή μήκους 260μ.

Το δάσος Deadvlei, Ναμίμπια
Φωτογραφία: One Tree Planted

Φωτογραφία: One Tree Planted

Οι σκοτεινοί κορμοί των δέντρων πάνω στο λευκό έδαφος και με φόντο τους πορτοκαλί αμμόλοφους, είναι ένα από τα πιο σουρεαλιστικά αξιοθέατα της Αφρικής. Πρόκειται για το δάσος Deadvlei (νεκρό έλος), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια, όταν ο ποταμός Tsauchab πλημμύρισε μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Στα ρηχά νερά άρχισαν να μεγαλώνουν δέντρα. Παρ’ όλα αυτά το κλίμα άλλαξε μετά από περίπου 200 χρόνια, δημιουργώντας έντονη ξηρασία. Τότε, οι αμμόλοφοι εισέβαλαν στην περιοχή και απέκλεισαν τον ποταμό να φτάσει στα δέντρα. Το ξερό κλίμα που επικρατεί έκτοτε, διατήρησε τους σκελετούς των δέντρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Δασών: Τι απειλεί τα ελληνικά δάση;12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα