Γαλλία: Καταλήψεις σε θέατρα και σινεμά για το άνοιγμα του πολιτισμού
Με τους χώρους πολιτισμού στη Γαλλία να παραμένουν κλειστοί εδώ και ένα χρόνο, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις καταλήψεις σε θέατρα και κινηματογράφους, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.
Με τους χώρους πολιτισμού στη Γαλλία -αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης- να παραμένουν κλειστοί εδώ και ένα χρόνο, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις καταλήψεις σε θέατρα και κινηματογράφους, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.
Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, περίπου 50 άτομα έχουν καταλάβει το Théâtre de l’Odéon στο Παρίσι, που είχε επίσης καταληφθεί κατά τις φοιτητικές εξεγέρσεις του Μάη του ’68.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το εμβληματικό θέατρο καλύπτεται από πανό με συνθήματα, όπως “Θυσιασμένος πολιτισμός”, “Οι 6 στους 10 άνεργους εργαζόμενους δεν έχουν λάβει αποζημίωση” και “Ανεπαρκής Κυβέρνηση”.
“Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι του πολιτισμού στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμα και η Ιταλία, όπου οι χώροι πολιτισμού είναι λίγο-πολύ ανοιχτοί από το καλοκαίρι” δήλωσε στο περιοδικό ArtnetNews η Mokles Ksantini, διαδηλώτρια και εργαζόμενη στον πολιτισμό. Άλλη διαδηλώτρια αναφέρει πως “έχει αποδειχθεί ότι οι χώροι πολιτισμού είναι λιγότερο επικίνδυνοι από τα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και τις επιχειρήσεις”.
Το κύριο αίτημά τους είναι να ανοίξουν ξανά οι χώροι πολιτισμού με μέτρα ασφαλείας, με την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Ζητούν επίσης μία παράταση του “λευκού έτους” που επιτρέπει σε εργαζομένους να λάβουν περισσότερα επιδόματα ανεργίας, ώστε να επιβιώσουν.
Πέντε ημέρες μετά την κατάληψη του Odeon, φοιτητές υποκριτικής κατέλαβαν το Théâtre de la Colline στο Παρίσι, ενώ το κίνημα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι, αυτή τη στιγμή πάνω από 30 θέατρα και κινηματογράφοι παραμένουν υπό κατάληψη στο Στρασβούργο, την Τουλούζη, την Λιλ, τη Μασσαλία και πολλές ακόμα πόλεις.
Μέχρι στιγμής, η υπουργός πολιτισμού Roselyne Bachelot έχει αποκαλέσει τις καταλήψεις στη Γαλλία “άχρηστες” και “επικίνδυνες για εύθραυστα μνημεία”.
Με πληροφορίες από το Artnet