Bios: Ανοιχτή πρόσκληση σε νέους δημιουργούς για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Post Social Media Club»
Το Bios Ρομάντσο προσκαλεί νέους δημιουργούς να υποβάλουν συμμετοχή, έως 26 Απριλίου, στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Post Social Media Club», μέσα από phydgital δράσεις που περιλαμβάνουν σεμινάρια, εργαστήριο και δημιουργία έκθεσης.
«Αναζητούμε 25 δημιουργούς να οραματιστούν τη νέα εποχή που προκύπτει μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Το Post Social Media Club συγκεντρώνει νέους δημιουργούς από την Ευρώπη και τους καλεί να φανταστούν το post-social media τοπίο και να δουλέψουν ομαδικά για την παραγωγή των έργων τους που θα εκτεθούν στο τέλος του προγράμματος.
Post Social Media Club: Τα στάδια του προγράμματοςΣχεδιαστές, καλλιτέχνες, ερευνητές και δημιουργοί όλων των τομέων καλούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από:
- Το Vortex: μια σειρά από 4 σεμινάρια μέσω διαδικτύου, με εισηγητές ειδικούς στον τομέα του design και των digital communities, και πιο συγκεκριμένα των μεθόδων design thinking και speculative design. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου 2021 (κάθε Σάββατο).
- The Lab: ένα residency μιας εβδομάδας που θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου οι 25 δημιουργοί θα συγκεντρωθούν μεταξύ 15 και 21 Αυγούστου 2021 και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ετοιμάσουν μια έκθεση με θέμα «Post Social Media».
- The Showcase: η τελική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πέντε χώρους σε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας τόσο τη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματα του έργου στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.
*Κάντε αίτηση εδώ: https://postsocialmedia.club/APPLY-NOW. Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 26 Απριλίου 2021.
Το Post Social Media Club συγκεντρώνει νέους δημιουργούς από την Ευρώπη με σκοπό να ερευνήσουν και να υποθέσουν εναλλακτικές μελλοντικές πραγματικοτήτες. Με περισσότερη έμφαση στην διαδικασία παρά προσανατολισμένο στα αποτελέσματα αυτής, το έργο προσφέρει στους δημιουργούς ένα διεπιστημονικό ταξίδι με στόχο να κατανοήσουν το στίγμα που έχουν αφήσει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στον κόσμο και στη συνέχεια να φανταστούν το τοπίο που δημιουργείται μετά από αυτά.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, μπροστά σε πρωτοφανείς περιβαλλοντικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε εναλλακτικές μελλοντικές «τοποθεσίες» και σενάρια. Ο υποθετικός σχεδιασμός (speculative design) είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό, εικάζοντας σε πιστευτά και αληθοφανή (σε αντίθεση με πιθανά) μελλοντικά σενάρια. Αυτό δημιουργεί έδαφος για διάλογο όσον αφορά το είδος του μέλλοντος που οι άνθρωποι θέλουν, αλλά και αυτό που δεν θέλουν, και έτσι λειτουργεί ως εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση του παρόντος.
Αυτό το έργο καλεί 25 δημιουργούς διαφορετικών κλάδων από τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Γαλλία και την Τουρκία να συμμετέχουν σε μια σειρά από σεμινάρια design με επικεφαλής ειδικούς, να λάβουν μέρος σε ένα residency/hackathon στην Σουηδία, διάρκειας μιας εβδομάδας, με κεντρικό άξονα την παραγωγή, και τελικό στόχο την φιλοξενία πέντε ταυτόχρονων εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζοντας σε αυτές εναλλακτικά μελλοντικά τοπία.
*Το έργο διευθύνεται από το STPLN (Σουηδία) σε συνεργασία με τέσσερις δημιουργικούς κόμβους, Volumes (FR), Nova Iskra (SR), ATÖLYE (TR), και Bios (GR). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πληροφορίες για τους συνεργάτες του έργουΤο έργο πραγματοποιείται από πέντε μέλη του European Creative Hubs Network: ένα δίκτυο με αποστολή την ενίσχυση του δημιουργικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των δημιουργικών κόμβων σε όλη την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες.
Το STPLN είναι ένας κόμβος παραγωγής ανοιχτός σε δημιουργικά πρότζεκτ στον κοινωνικό, πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Το STPLN περιλαμβάνει εργαστήρια, στούντιο, εγκαταστάσεις εκδηλώσεων και συνεργατικά γραφεία όπου άτομα, ομάδες και οργανισμοί μπορούν να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους. Εκτός από τις εγκαταστάσεις, το STPLN προσφέρει υποστήριξη σε δομή, σχεδιασμό, μάρκετινγκ και διαχείριση.
Τα πρότζεκτ ποικίλουν: από προσωρινά εργαστήρια, σεμινάρια ή εκθέσεις βραχείας διάρκειας, μέχρι και πρότζεκτ δημιουργικής στέγης (residencies) που αναπτύσσονται στο STPLN και διαρκούν για μερικά χρόνια. Αυτό που είναι κοινό μεταξύ των έργων είναι ότι απευθύνονται στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, της τεχνολογίας και του σχεδιασμού, της χειροτεχνίας και της εκπαίδευσης. https://stpln.org/
Το Volumes είναι ένα συνεργατικό εργαστήρι δημιουργικότητας στο Παρίσι και διευθύνεται από μια κοινότητα διαθεματικών σχεδιαστών και καινοτόμων. Ιδρυθείς το 2015, το Volumes φιλοξενεί εκδηλώσεις, εταιρείες και έργα που ερευνούν τους τομείς της συνεργατικής οικονομίας, των έξυπνων πόλεων, του υπολογιστικού σχεδιασμού, της ψηφιακής κατασκευής και του σχεδιασμού τροφίμων. http://volumesparis.org/
To Nova Iskra είναι ένας πρωτοπόρος δημιουργικός κόμβος στα Βαλκάνια που δημιουργήθηκε με την ιδέα να παρακινήσει απτές συνδέσεις μεταξύ δημιουργικών βιομηχανιών, τεχνολογίας και ατόμων, με στόχο να υποστηρίξει την κριτική σκέψη, να καλλιεργήσει ιδέες, να σχεδιάσει οργανισμούς και να αναπτύξει επιχειρήσεις που να είναι διαχρονικές, λαμβάνοντας υπόψιν το συνεχώς μεταβαλλόμενο παρόν. https://novaiskra.com/en/
ATÖLYE (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)Αποστολή του δημιουργικού κόμβου ATÖLYE είναι η καλλιέργεια ενός εύφορου περιβάλλοντος που λειτουργεί ως καταλύτης ώστε άτομα και οργανισμοί να αναπτυχθούν μαζί προς το καλύτερο. Σκοπός του είναι να συμμετάσχει, να καλλιεργήσει και να κινητοποιήσει δημιουργικά άτομα και κοινότητες, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν συνειδητά στον κόσμο αναδεικνύοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Μέρος του σκοπού του κόμβου είναι η επιμέλεια ταλέντων και του προγραμματισμού, ώστε να γίνει τόπος προσέλκυσης αυτών από πολλές περιοχές. Το ATÖLYE προωθεί τα άτομα, τις κοινότητες και το οικοσύστημα στο σύνολό του, μέσω της έναρξης νέων πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και έργων και επανασυνδέει τις διαδικασίες και τα εργαλεία ώστε να επεκταθεί ο συνδετικός ιστός του δικτύου σε πολλές τοποθεσίες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. https://atolye.io/en/home/
To Bios Exploring Urban Culture είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2001 και έκτοτε δραστηριοποιείται στον τομέα της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, εστιάζοντας στην υποστήριξη της έκφρασης των νέων, των εξελίξεων στην τέχνη και την τεχνολογία σήμερα, καθώς και στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. http://pireos84.bios.gr/
Κάντε αίτηση εδώ: https://postsocialmedia.club/APPLY-NOW. Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 26 Απριλίου 2021.