MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΊΟ

Ken Follett: Μυθιστόρημα-έκπληξη για τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κυκλοφορεί διεθνώς

Το νέο βιβλίο του Ken Follett, με τίτλο “Ποτέ”, που σηματοδοτεί μια νέα στροφή στη συγγραφική του καριέρα, κυκλοφορεί στις 9 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο.

Ken Follet, φωτογραφία/credits: Olivier Favre
Ken Follet, φωτογραφία/credits: Olivier Favre
author-image Αγγελική Βασιλάκου

“Είχα να νιώσω παρόμοια αίσθηση κινδύνου από την κρίση των πυραύλων της Κούβας” δήλωσε ο Ken Follett. Και με το ξέσπασμα της πανδημίας, το συναίσθημα αυτό εντάθηκε, οπότε ο Ουαλός συγγραφέας βάλθηκε να ανακαλύψει την πραγματική του σημασία. Πώς αλλιώς; Γράφοντας…

Κι αυτή τη φορά η γραφή τον οδήγησε πολύ μακριά… Για την ακρίβεια, από τα τα τέλη του Πρώιμου Μεσαίωνα – εποχή που διαδραματιζόταν το τελευταίο του βιβλίο Και Εγένετο Εσπέρα και Εγένετο Πρωί – ο Φόλετ βρέθηκε με ένα μυθιστόρημα-ποταμό σχεδόν 1000 σελίδων, το οποίο εκτυλίσσεται στο παρόν. Ή πιο σωστά, σ’ ένα ανησυχητικό, επικείμενο μέλλον. 

Το νέο βιβλίο του Κεν Φόλετ με τίτλο Ποτέ”, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μια νέα στροφή στη συγγραφική του καριέρα. Το Ποτέ αφηγείται την ιστορία μιας παγκόσμιας κρίσης που απειλεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου – μια απειλή που κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη μέχρι και τις τελευταίες σελίδες. 

Πολύ περισσότερο από θρίλερ, το Ποτέ είναι μια πλούσια σε αυθεντικές λεπτομέρειες συναρπαστική περιπέτεια, από τις καυτές ερήμους της Σαχάρας μέχρι τις απόρρητες συνεδριάσεις των κέντρων εξουσίας στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. 

Η θεματική του Follett δεν είναι άλλη από την ελευθερία

«Ζούμε στιγμές μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής» προειδοποιεί ο Φόλετ. «Νομίζω πως δεν είχα ποτέ στη ζωή μου παρόμοια αίσθηση επικείμενου κινδύνου. Εκτός ίσως από κείνες τις 13 θερμές μέρες το ’62, της Κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, τότε όμως ήμουν παιδί. Πιστεύαμε ότι τα χειρότερα της περιόδου του Ψυχρού πολέμου είχαν περάσει, τώρα όμως ζούμε με την ιδέα ότι ανά πάσα στιγμή τα χειρότερα μπορούν να συμβούν».

“Η σπίθα πάντως του βιβλίου του ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, «ένας πόλεμος που κανείς δεν ήθελε. Κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν είχε την πρόθεση να συμβεί. Αλλά οι αυτοκράτορες και οι πρωθυπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, πήραν αποφάσεις – λογικές, μετριοπαθείς αποφάσεις – που καθεμιά απ’ αυτές μας έφεραν ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην πιο τρομερή σύγκρουση που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Κι αναρωτήθηκα: Θα μπορούσε να ξανασυμβεί το ίδιο;”

Αν όντως υπάρχει ένα θέμα που διατρέχει όλα τα έργα του Φόλετ, αυτό είναι η εμμονή του για την ελευθερία. Ο σπουδαίος συγγραφέας των μεγάλων bestseller έχει γράψει για την θρησκευτική μισαλλοδοξία, τα δικαιώματα των γυναικών, τους κοινωνικούς αγώνες και στο τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά, Και Εγένετο Εσπέρα και Εγένετο Πρωί αναλώνεται στην αναζήτηση της μεγαλύτερης ελευθερίας από όλες: στην απόδοση δικαιοσύνης. 

Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Ken Follett, Never

Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Ken Follett, Ποτέ (Never)

Λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου

Για να μπούμε και λίγο στην πλοκή: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτέλους την πρώτη τους πρόεδρο. Μια γυναίκα, πράκτορας της CIA, «άτεγκτη και αποτελεσματική», είναι η πρωταγωνίστρια της δράσης που ξεσπάει στο Τσαντ. Υπάρχει επίσης ένας Κινέζος κατάσκοπος «με φοβερές διασυνδέσεις με την ελίτ της χώρας του». Κι ένας επιπλέον κρυφός πράκτορας που ανακαλύπτει μια τρομοκρατική οργάνωση στη Βόρεια Αφρική.

«Δούλεψα το Ποτέ κάνοντας μεγάλη έρευνα, όπως και στα πρόσφατα ιστορικά μου μυθιστορήματα, με τη διαφορά ότι τώρα χρειάστηκε να απευθυνθώ και σε ειδικούς που βρίσκονται σε ανώτερα κλιμάκια. Ένας από αυτούς, ήταν και ο Larry Summers, σύμβουλος του Ομπάμα και υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον. Το ζητούμενο ήταν να έχουν όλα στο βιβλίο μια πραγματική βάση, σαν να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε ο ίδιος ο Ken Follett.

Αυτή η έρευνα πήρε σχεδόν ένα χρόνο, αλλά η πρώτη γραφή διήρκεσε πολύ λιγότερο από ότι συνήθως:  τρεις μήνες ακατάπαυστης δουλειάς, δέκα με δώδεκα ώρες καθημερινά χωρίς καθόλου διάλειμμα, ξεκινώντας από τις 6 το πρωί. Συνήθως τα βιβλία του Φόλετ απαιτούν τρία χρόνια συστηματικής δουλειάς, το πρώτο για την έρευνα, το δεύτερο για τη γραφή και το τελευταίο για τη διόρθωση…

Αντίθετα με άλλους συγγραφείς, ο Φόλετ – που πριν γίνει συγγραφέας, υπήρξε δημοσιογράφος και εκδότης – αρέσκεται να διορθώνει τα βιβλία του «γιατί πάντα υπάρχει κάτι να βελτιώσεις, κάποιο λάθος που σου ξέφυγε στην πορεία». Οι εκδότες του πάντως, Pan Macmillan έλαβαν τον περασμένο Νοέμβριο το χειρόγραφό του, κι αυτή η αίσθηση του κατεπείγοντος έγινε μεταδοτική… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAnna, Soror: Ο ίλιγγος της απόλυτης ένωσης. Της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ12.09.2018

Κάτι περισσότερο από ένα απλό θρίλερ…

Ο Πεσιμισμός, ενός ανθρώπου γεμάτου ζωή και εκ φύσεως θετικού, ήταν προφανής, παρότι δεν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως διανύουμε μια σκοτεινή εποχή… «Στο Μεσαίωνα τα σπίτια ήταν κρύα, το φαγητό αηδιαστικό και οι φόνοι ψωμοτύρι. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, τότε όμως η βία ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη, δεν υπήρχαν φάρμακα και οι πανδημίες ήταν τρομερές».

«Ο Μαύρος Θάνατος το 1348 και 1349 εξόντωσε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, οπότε ήταν μια επιδημία πολύ πιο θανατηφόρα, καμία σύγκριση με τον Covid», θυμάται ο Φόλετ, ο οποίος μιλά για τη Μαύρη Πανώλη στο βιβλίο του Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος, το δεύτερο μέρος του βιβλίου Στυλοβάτες της Γης. «Πολλά από τα πρωτόκολλα που επιβλήθηκαν σε όλους μας αυτή τη χρονιά ουσιαστικά επινοήθηκαν από καλόγριες του 14ου αιώνα».

Εμβολιασμένος ήδη στα 71 του χρόνια, εξοικειωμένος πλέον λόγω επαγγέλματος με την «κοινωνική αποστασιοποίηση», λαχταρώντας να επιστρέψει στην κανονική ζωή, ο Φόλετ ελπίζει το βιβλίο του «να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων όταν πια θα κυκλοφορούμε όλοι έξω και, γιατί όχι, και με μια κινηματογραφική βερσιόν. Μακάρι το Ποτέ να αποδειχθεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό θρίλερ, όπως και ο Νονός αποδείχθηκε κάτι πολύ περισσότερο από μια ιστορία με εγκλήματα της Μαφίας». Τι να πούμε; Μένει να μας κάνει μια προσφορά την οποία δεν μπορεί να αρνηθούμε.

Ken Follett. Photo credit Barbara Follett

Ken Follett. Photo credit Barbara Follett

Λίγα λόγια για τον Ken Follett

Ο Ken Follett γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας, το 1949. Σπούδασε φιλοσοφία στο Λονδίνο. Καταξιώθηκε ως συγγραφέας το 1978, με το Μάτι της Βελόνας, μια πολεμική κατασκοπική ιστορία με κεντρική ηρωίδα μια νεαρή νοικοκυρά, μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού. Και δέκα χρόνια μετά, αιφνιδίασε τους αναγνώστες του αφήνοντας τα θρίλερ για να δημοσιεύσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε εξαντλητική ιστορική έρευνα, με θέμα τη θεμελίωση ενός καθεδρικού ναού στην καρδιά του Μεσαίωνα – τους Στυλοβάτες της Γης, που μέχρι σήμερα οι πωλήσεις τους έχουν φτάσει τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει γράψει 36 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 80 χώρες, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα εκατόν εβδομήντα έξι εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τώρα, με το Ποτέ ξανακάνει στροφή στο θρίλερ και στο σήμερα.

Από τις Εκδόσεις BELL κυκλοφορούν τα βιβλία του: Και Εγένετο Εσπέρα και Εγένετο Πρωί, Ο Χειμώνας του Κόσμου, Ένας Στύλος Φωτιάς, Ένας Κόσμος χωρίς Τέλος, Η Πτώση των Γιγάντων, Η Πύλη της Αιωνιότητας, Οι Στυλοβάτες της Γης (8η έκδοση) και αναμένεται το Ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔυσφορεί η νύχτα: Διαβάσαμε το βραβευμένο μυθιστόρημα του/της Marieke Lucas Rijneveld12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία