MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δήμος Αθηναίων: Το τριετές σχέδιο για τον πολιτισμό

Στην υλοποίηση ενός τριετούς σχεδίου για τον πολιτισμό, που στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων.

Ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης, η κ. Άννα Ροκοφύλλου (Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ), ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες (Πρόεδρος Τεχνόπολης), η κ. Κατερίνα Κοσκινά και ο κ. Ολιβιέ Ντεκότ.
Monopoli Team

Στην υλοποίηση ενός τριετούς σχεδίου για τον πολιτισμό, που στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της υγειονομική κρίσης, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων.

Ένωση «δυνάμεων» με φορείς & επαγγελματίες του πολιτισμού

Για την εφαρμογή του προγράμματος ο Δήμος Αθηναίων ενώνει δυνάμεις με τους δύο φορείς πολιτισμού της πόλης που έχουν στο δυναμικό τους ανθρώπους με πολυετή εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.  Επίσης, συμπράττει με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ συνεχίζει τις δημιουργικές συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μέσω του Athens Culture Net.

Η Κατερίνα Κοσκινά αναλαμβάνει χρέη συμβούλου του Δημάρχου Αθηναίων για θέματα πολιτισμού

Δωρεάν παραχώρηση χώρων στους καλλιτέχνες

Η ομάδα του Δήμου Αθηναίων ενισχύεται με δύο καταξιωμένους επαγγελματίες με σημαντική πορεία στον χώρο του πολιτισμού: Την ιστορικό τέχνης, μουσειολόγο και επιμελήτρια εκθέσεων κ. Κατερίνα Κοσκινά ως Σύμβουλο του Δημάρχου Αθηναίων για θέματα πολιτισμού και τον κ. Ολιβιέ Ντεκότ (Olivier Descotes), ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» και υπεύθυνου του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων του ΟΠΑΝΔΑ.

Πρώτη προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων παραμένει η διαρκής και έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, που έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Ο απολογισμός των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του 2020, παρά την πανδημία, έκλεισε με θετικό πρόσημο. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 31.000 θεατές και 8.000 ψηφιακοί θεατές, ενώ σε αυτές έδωσαν το παρών 780 ωφελούμενοι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι από τον χώρο του πολιτισμού. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος προσέφερε δωρεάν την υποδομή και τον εξοπλισμό του στους πληττόμενους καλλιτέχνες, εφαρμόζοντας πάντα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Φέτος το καλοκαίρι, για 2η χρονιά, οι χώροι του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξουν ξανά. Η Τεχνόπολη, τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και ο κινηματογράφος ΑΒ θα διατεθούν για τη διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την υποβολή νέων καλλιτεχνικών προτάσεων.

Ο Ολιβιέ Ντεκότ αναλαμβάνει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας»

Το πολιτιστικό πρόγραμμα για τον Δήμο Αθηναίων

Παράλληλα, υλοποιείται ένα ενιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα για τον Δήμο Αθηναίων. Ενισχύονται και ανοίγουν στην πόλη οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ήδη, ενώ σχεδιάζονται νέες απ’ όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο), επενδύοντας ταυτόχρονα σε σύγχρονα εργαλεία και νέες τεχνολογίες για τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση τους. Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, αλλά και το άμεσο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το καλοκαίρι του 2021 συνθέτουν το «πάζλ» των δράσεων του Δήμου Αθηναίων που θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, οι υποδομές αναβαθμίζονται και το κτιριακό απόθεμα του Δήμου αναδεικνύεται. Ιστορικά κτίρια που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά ανοίγουν, νέα μουσεία για την πόλη δημιουργούνται, συλλογές εκτίθενται ξανά υιοθετώντας μια σύγχρονη προσέγγιση συμβατή με τις τελευταίες διεθνείς τάσεις.

Ανάδειξη νέων πολιτιστικών χώρων

Η πινακοθήκη, οι βιβλιοθήκες και οι πολιτιστικοί χώροι που λειτουργούν ήδη εξελίσσονται και δημιουργούνται νέες, ανοιχτές και πλήρως προσβάσιμες, κοιτίδες πολιτισμού μέσα στην Αθήνα. Το σχέδιό έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, με τις πρώτες μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα για το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44, για το κτίριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας με στόχο την ανάδειξη του πάρκου σε κεντρικό πολιτιστικό προορισμό, αλλά και για την οικία Γεωργαντή που μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης της γλυπτικής τέχνης.

Θεατρικές σκηνές της Αθήνας αποκτούν ξανά ζωή, ενώ συνεχίζεται η επιτυχημένη λειτουργία του ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το πρόγραμμά του οποίου εμπλουτίζεται με συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου, χορού και performances από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες, ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης και η κ. Άννα Ροκοφύλλου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους

Επίσης, σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλουςπαιδιά, εφήβους, ενήλικες, σχολεία & οικογένειες στα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους, ενώ συνεχίζεται και το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη & τα μνημεία», το οποίο έχει διακριθεί με χρυσό βραβείο στα Educational Leader Awards.

Η Αθήνα πρωτεύουσα πολιτισμού, δημιουργίας και συνεργασίας

Ο πολιτισμός μιας πόλης βρίσκεται στα κτίρια, στα μνημεία, στον δημόσιο χώρο της. Βρίσκεται στα θέατρα, στα μουσικά στούντιο, στις σχολές χορού, στα εικαστικά εργαστήρια, σε δράσεις δημιουργικών παρεμβάσεων στις γειτονιές και τους δρόμους της Αθήνας. Βρίσκεται στο σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο της. Ο Δήμος Αθηναίων είναι εδώ, για να αγκαλιάσει τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στον χώρου του πολιτισμού, τους πολιτιστικούς φορείς. Δημιουργεί ένα πεδίο δικτύωσης και ουσιαστικής διάδρασης μεταξύ τους, μετατρέποντας την Αθήνα σε μια απέραντη σκηνή, σε ένα όχημα που επιτρέπει στις φωνές της πόλης να ακουστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈρχεται το νέο Ωδείο Αθηνών12.09.2018

Η Αθήνα τοποθετείται στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη ως ένα εύφορο πεδίο δημιουργικών διεργασιών, ένα κέντρο δημιουργικής οικονομίας, μια σύγχρονη πόλη για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Αθήνα αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα πολιτισμού, δημιουργίας, συνεργασίας.

«Η Αθήνα περνά στην πολιτιστική επανεκκίνησή της μέσα από την εφαρμογή ενός σχεδίου που υλοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη. Ένα πρόγραμμα που επενδύει στους ανθρώπους του πολιτισμού, στο πολιτιστικό κεφάλαιό μας και στη διεύρυνσή του. Στόχος, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, είναι να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν ευκαιρίες και χώρο σε νέες ιδέες αλλά και νέα σημεία καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα στην πόλη. Ανάβουμε και πάλι τα φώτα του πολιτισμού στην Αθήνα», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  με αφορμή την νέα προγραμματική του πολιτισμού για την Αθήνα.

Δείτε το βίντεο για την νέα προγραμματική του πολιτισμού για την Αθήνα:

Περισσότερα από Επίκαιρα