MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Βookstagram: Η “φωτεινή” πλευρά του Instagram που μάς βάζει σε έναν κόσμο γεμάτο βιβλία

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, κάνω μία «βουτιά» στα άδυτα του Instagram και ξεχωρίζω πέντε αγαπημένα accounts, που με έναν μοναδικό τρόπο, με εισάγουν στον “φωτεινό” κόσμο των βιβλίων.

Ευδοκία Βαζούκη | 23.04.2021

Το “φαινόμενο” bookstagram

Το “φαινόμενο” bookstagram σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο και όλοι όσοι αγαπούν τον συνδυασμό βιβλία και Instagram τότε γνωρίζουν καλά για τι πράγμα μιλάω. Και για εμένα ήταν κάτι γνωστό, ωστόσο δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα να ψάξω τι κάνουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με το bookstagram και γιατί έχουν δημιουργήσει τη δική τους “κοινότητα” μέσα στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Και για όσους δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάω τόση ώρα, με πολύ απλά λόγια bookstagram ονομάζεται ένας λογαριασμός στην πλατφόρμα του Instagram που μέσα από σχετικές αναρτήσεις, φωτογραφίες και κριτικές, ξεκινάει μία ολόκληρη συζήτηση γύρω από το βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝεαρή influencer μετατρέπει τη συλλογή βιβλίων της σε έργα τέχνης12.09.2018

Για εμένα η παρουσία του bookstagram μέσα σε μια πλατφόρμα που κατά βάση υπηρετεί το “φαίνεσθαι”, αποτελεί μια πραγματική όαση που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι μέρος μιας μεγάλης παρέας που μπορεί να μη γνωρίζεις προσωπικά, αλλά σας συνδέει ένα κοινό: η μεγάλη αγάπη για τα βιβλία! Και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγαλύτερη τριβή μου με αυτή την “κοινότητα” και μια σκέψη ότι πραγματικά θα ήθελα να γνωρίζω όλους τους bookstagrammers εκεί έξω, που αγαπούν αυτό που κάνουν και ξέρουν και πώς να στο μεταδώσουν.

Μια διαδικτυακή βιβλιο-παρέα που δεν γνωρίζει από «πρέπει»

Ξεκίνησα λοιπόν το ψάξιμο στα άδυτα του Instagram με σκοπό να ανακαλύψω όσους περισσότερους γίνεται, να καταλάβω αυτό που κάνουν μέσα από τις αναρτήσεις τους. Και κάπου στην αρχή αισθάνθηκα κάποιους είδους ενοχή για το γεγονός ότι τελευταία δεν διαβάζω τόσο, για το ότι προτιμάω να αποσυμπιεστώ με ένα εύπεπτο βίντεο στο YouTube παρά με ένα βιβλίο.

Και όσο κρατούσε αυτό το αίσθημα της ενοχής και του ψυχαναγκασμού, συνειδητοποίησα πως το πραγματικό νόημα που πρέπει να βρεις σε αυτούς τους λογαριασμούς δεν είναι το πόσα βιβλία πρέπει να διαβάσεις για να αποδείξεις κάτι στους άλλους ή ακόμα και σε εσένα τον ίδιο. Κανείς δεν είναι εδώ για να σου κουνήσει το δάχτυλο για το πόσα βιβλία πρέπει να διαβάζεις τη βδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο και για το πόσο συνεπής πρέπει να είσαι απέναντι στους στόχους που βάζεις σχετικά με αυτά.

Το όλο νόημα είναι  να βρεις εκείνη τη διαδικτυακή βιβλιο-παρέα που να σου ταιριάζει και να σου δίνει το κίνητρο και την έμπνευση τις ημέρες εκείνες που τα χρειάζεσαι περισσότερο. Ακόμα και να μπορείς να αλληλεπιδράς και να γίνεσαι μέρος μιας αέναης συζήτησης για βιβλία που μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν πιο “φωτεινό” κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗμέρα της Γης: 10 λογαριασμοί στο Instagram που μάς μαθαίνουν να ζούμε βιώσιμα12.09.2018

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι bookstagrammers που πετυχαίνουν όλα τα παραπάνω για εμένα; Επιτρέψτε μου να σας συστήσω τους δικούς μου αγαπημένους.

@katapliktika_

Δεν γνωρίζω καν το όνομα του κοριτσιού πίσω από το account, αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να με εμπνεύσει με τις όμορφες φωτογραφίες που αναρτά στο προφίλ της, δείχνοντάς μας τι διαβάζει αυτή την περίοδο, ή την αγαπημένη γωνιά στο σπίτι για διάβασμα, το πώς δημιουργεί το κατάλληλο “σκηνικό” για να περάσει μια Κυριακή με συντροφιά ένα βιβλίο. Έχει και blog το οποίο θα το βρεις εδώ και σε αυτό μπορείς να βρεις αναλυτικότερα τις απόψεις της πάνω στα βιβλία που διαβάζει. Μάλιστα η πρόκληση που έχει θέσει στον εαυτό της το να διαβάσει 100 βιβλία σε 365 μέρες κάνει αυτό το προφίλ να μοιάζει με ημερολόγιο, στο οποίο σίγουρα θα θες να ρίξεις κλεφτές ματιές…

@a.stephanos

O Θεσσαλονικιός Στέφανος Αλεξιάδης είναι η σπάνια περίπτωση φιλόλογου… ινφλουένσερ θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς καθημερινά με τα quiz που αναρτά στα stories του στο Instagram σε φέρνει αντιμέτωπο με τις γνώσεις σου – ή και όχι – πάνω στην ορθογραφία. Επικοινωνιακός, με μια μοναδική ευγένεια ο Στέφανος εκτός από την ορθογραφία αγαπάει και τα βιβλία και μέσα από το προφίλ του μπορεί να σε κάνει να τα αγαπήσεις κι εσύ. Μάλιστα, πρόσφατα έκανε και την πρώτη επίσημη απόπειρά του στη συγγραφή αφού κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο με τίτλο «Τα φτερωτά σανδάλια». 

@bibliorian

Όταν η γοητεία της ιστορίας συναντά τη… μαγεία της λογοτεχνίας, γεννιέται το προφίλ της @bibliorian. Δεν πάει πολύ καιρός που «έπεσα» εντελώς τυχαία πάνω στο προφίλ της, ωστόσο είναι αρκετός για να «κολλήσω». Εκτός από ενδιαφέρουσες βιβλιο-προτάσεις η κοπέλα που κρύβεται πίσω από το προφίλ, μάς μαθαίνει ιστορία με έναν διαφορετικό και ενδιαφέρον τρόπο. Περπατάει στις γειτονιές και μάς μιλά για πράγματα που οι περισσότεροι που μένουμε στην Αθήνα ίσως και να μη γνωρίζουμε. Επίσης, δίνει χρήσιμα tips για τη συγκέντρωση στο διάβασμα, αλλά και για το πώς να έχουμε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα.

@pythagoreio_theorima

“Πυθαγόρειο θεώρημα” ή “Πυταγκόρ”, ο κατά κόσμον Πυθαγόρας Ελευθεριάδης είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να “ακολουθήσεις” αυτή τη στιγμή στο Instagram. Γεννημένος το 1993, Θεσσαλονικός και φιλόλογος, ο Πυθαγόρας αγαπούσε ανέκαθεν τα βιβλία, ενώ έγραφε και τις δικές του ιστορίες ήδη από μικρή ηλικία. Εκτός από τον λογαριασμό του στο Instagram, όπου μπορείτε να βρείτε τις δικές του βιβλιο-προτάσεις, ο Πυθαγόρας διαχειρίζεται και την ηλεκτρονική σελίδα «Πυθαγόρειο Θεώρημα», ενώ έχει και το δικό του κανάλι στο YouTube. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το νέο του βιβλίο «Τι θυμάσαι απ’ τον θάνατό σου;» από τις Εκδόσεις Πηγή.

@intellectual_thighs

@intellectual thighs: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα accounts που μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή στα άδυτα του Instagram. Πρόκειται για μία μυστηριώδη λάτρη της… διανόησης – δηλαδή των βιβλίων – που καταφέρνει με το καυστικό της χιούμορ να τα συνδυάσει άψογα με… μπούτια! Τι σημαίνει αυτό; Στο προφίλ της @intellectual thighs θα βρεις posts που περιγράφουν αναλυτικά τα αναγνωστικά της ταξίδια, τα οποία με έναν απίστευτα μοναδικό τρόπο συνδυάζονται με φωτογραφίες που αποτυπώνουν – τι άλλο; – πόδια της. Το υπέροχο αισθητικά αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει κάθε φορά η ενδυματολογική επιλογή που «δένει» μοναδικά με το εξώφυλλο του βιβλίου για το οποίο γίνεται κάθε φορά λόγος.

Περισσότερα από Βιβλία