MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TEXNH

Το Sotheby’s εγκαινιάζει την πρώτη αποκλειστικά “γυναικεία” δημοπρασία

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s οργανώνει για πρώτη φορά μια διαδικτυακή πώληση έργων τέχνης που εκτείνονται από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα, από γυναίκες καλλιτέχνες.

Αναστασία Χαμαμτζόγλου | 24.04.2021

Για πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου Sotheby’s, διοργανώνεται μια δημοπρασία με έργα Τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί αποκλειστικά από γυναίκες καλλιτέχνες.

Η δημοπρασία θα διαρκέσει από τις 20 μέχρι και τις 27 Μαίου και θα πουληθούν έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εκτυπώσεις καλλιτεχνών από τον 17ο έως και τον 21ο αιώνα. Το ενδιαφέρον και η ζήτηση γύρω από τα έργα τέχνης γυναικών καλλιτεχνών μπορεί να αυξάνεται ανά τα χρόνια, αλλά απ’ ότι φαίνεται όχι αρκετά προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια live δημοπρασία, όπως συνηθίζεται.

Ο οίκος δέχεται ακόμα έργα τέχνης που θα προστεθούν στην τελική συλλογή που θα παρουσιαστεί προς πώληση. Ήδη όμως διαθέτει μια ξεχωριστή συλλογή έργων από καλλιτέχνες όπως οι: Dorothea Tanning, Rachel Ruysch, Dame Elisabeth Frink, Dame Laura Knight, Françoise Gilot και Helen Frankenthaler.

Rachel Ruysch “Florest floor still life with a pool” (1687) Φωτογραφία: Sotheby’s

Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες καλλιτέχνες δεν αναγνωρίζονται αντίστοιχα με τους άνδρες είναι πολλοί ακόμα και σήμερα. Πολιτιστικές προκαταλήψεις, στερεότυπα, ανισορροπία στις γονικές ευθύνες και έλλειψη εκπροσώπησης στον κόσμο της τέχνης. Αυτοί είναι λίγοι μονάχα από τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση των γυναικών ως καλλιτέχνες.

“Γυναίκες καλλιτέχνες”. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα – ή άτομο. Είναι εξίσου αντιφατικό όπως ο όρος “άνδρας καλλιτέχνης” ή “ελέφαντας καλλιτέχνης”. Μπορεί να είσαι γυναίκα και μπορεί να είσαι καλλιτέχνης, αλλά το ένα είναι κάτι δεδομένο και το άλλο είσαι εσύ – Dorothea Tanning

Dorothea Tanning “The Witch” (1950) Φωτογραφία: Sotheby’s

Πολλές από τις γυναίκες αυτές ήταν παντρεμένες ή διατηρούσαν σχέσεις με άντρες καλλιτέχνες που έτειναν να τις υποσκιάζουν. Η Dorothea Tanning ήταν παντρεμένη με τον γνωστό καλλιτέχνη Max Ernst, ο οποίος ήταν μεγάλος υποστηρικτής της ισότητας των φύλων. Το ρεκόρ πώλησης της Tanning σε δημοπρασία ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια δολάρια ενώ το αντίστοιχο ρεκόρ για τον Ernst ανέρχεται στα 16,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο “The Witch” της Dorothea Tanning εκτιμάται ότι θα είναι η κορυφαία πώληση της δημοπρασίας με εκτιμώμενη τιμή ανάμεσα στις 220,000 και 320,000 λίρες. Η Françoise Gilot, φιλοτεχνούσε γραμμικά έργα αντάξια του εραστή της Pablo Picasso. Στη δημοπρασία διατίθεται προς πώληση το έργο της “Paloma à la Guitare”. Αυτό το ιδιαίτερο, σχεδόν αφαιρετικό έργο αναμένεται να πουληθεί για 120.000 έως 180.000 λίρες.

Sotheby's

Françoise Gilot “Paloma à la Guitare” (1965) Φωτογραφία: Sotheby’s

Αποτίμηση

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες προκειμένου να αυξηθεί η προβολή των γυναικών καλλιτεχνών. Σύμφωνα με στοιχεία των ειδικών του Sotheby’s, τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές για έργα γυναικών καλλιτεχνών έχουν αυξηθεί κατά 32%. Έχουν ξεπεράσει δηλαδή την αντίστοιχη αύξηση στις τιμές των έργων τέχνης από άνδρες καλλιτέχνες κατά 29%.

Μπορεί αν βλέπουμε μόνο αυτά τα νούμερα βέβαια να παραβλέψουμε την πραγματικότητα. Σε μια αντίστοιχη δημοπρασία με έργα ανδρών καλλιτεχνών οι υψηλότερες τιμές τείνουν να είναι πολλά εκατομμύρια δολάρια. Στην περίπτωση αυτή όμως, όπου μόνο έργα γυναικών καλλιτεχνών διατίθενται προς πώληση, σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα πλησιάσουν καν αντίστοιχα ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο δύο έργα γυναικών έχουν συμπεριληφθεί ποτέ στις κορυφαίες 100 πωλήσεις δημοπρασιών για πίνακες ζωγραφικής. Αντίστοιχα όμως οι γυναίκες αποτελούν το αντικείμενο αναπαράστασης για περισσότερα από τα μισά των κορυφαίων 25 έργων.

Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι οι γυναίκες καλλιτέχνες, εξακολουθούν να υποτιμούνται δραματικά σε σχέση με τους άνδρες του χώρου τους. Ακόμα και το γεγονός ότι υπάρχει μια δημοπρασία αποκλειστικά για γυναίκες καλλιτέχνες που τις διαχωρίζει και τις αποξενώνει, αποτελεί πηγή του προβλήματος. Όσο και να αυξάνονται οι τιμές πώλησης των έργων τους και τα στατιστικά, οι γυναίκες καλλιτέχνες χρειάζεται να παλέψουν για μια ισότητα που φαίνεται να απέχει πολύ ακόμα.

Με στοιχεία από: The Art Newspaper

Περισσότερα από Art & Culture