MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Έρευνα: Πόσο έχει αλλάξει το Παιδικό Βιβλίο; 5 εκδότες απαντούν

Ρωτήσαμε 5 διαφορετικούς εκδότες που η δουλειά τους πραγματικά διαφέρει… Με τον τρόπο τους ο κάθε ένας απ’ αυτούς μας ξεναγεί στις πολύχρωμες σελίδες των βιβλίων τους που περιμένουν με ανυπομονησία να τα ξεφυλλίσουμε…

Αγγελική Βασιλάκου | 13.05.2021

5. Περικλής Δουβίτσας (εκδόσεις «Νεφέλη»)

Περικλής Δουβίτσας, Φωτό: Γιώργος Θωμόπουλος

Τι σημαίνει για σας παιδικό βιβλίο;

Χαρά και ελπίδα.

Πώς και πότε ξεκινήσατε αυτή τη σειρά;

Ξεκίνησα τη σειρά «Τσαλαπετεινός» το 2012, μετά από πρόταση της Ροδούλας Παππά. Η Ροδούλα την υποστήριξε μέχρι τώρα με πολλή επιμονή και υπομονή, παρά τις πρακτικές δυσκολίες (το παιδικό βιβλίο είναι πολύ απαιτητικό τεχνικά, αισθητικά και γλωσσικά) και την αδυναμία που είχα πολλές φορές να ανταπεξέλθω σε αυτές στο επίπεδο που πρέπει.

Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο“, Ροδούλα Παππά, εικ: Κώστας Μαρκόπουλος

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που εκδώσατε;

Θεωρώ πρώτο βιβλίο της σειράς «Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο», μια και ήταν αυτό που με παρακίνησε (και ακόμα το κάνει) να την υποστηρίξω.

Ποιο βιβλίο σας αγαπούν τα παιδιά;

Νομίζω ότι τα αγαπούν όλα, κυριολεκτικά.

Ακολουθείτε κάποια στρατηγική σύνδεσης με τα παιδιά μετά την έκδοση;

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να υποστηρίξω τα βιβλία μας σε σχολεία και να τα πλαισιώσω με οργανωμένες δράσεις. Είναι όμως κάτι που έχουμε δειλά δειλά ξεκινήσει μέσα στο δύσκολο 2020 και θα ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί σήμερα στην εποχή του διαδικτύου να δημιουργηθεί ένας μικρός αναγνώστης;

Ναι, φυσικά. Και μάλιστα πολύ ευκολότερα. Το βιβλίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτε άλλο, μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί με πολλούς τρόπους από τα νέα μέσα.

Πόσο ακολουθεί το παιδικό βιβλίο παγκόσμια τις τάσεις και τα προβλήματα της εποχής μας;

Θεωρώ ότι τα παρακολουθεί από αρκετά κοντά, λόγω του ότι το παιδικό βιβλίο είναι εμπορικό και το υποστηρίζουν οι εκδότες πολύ ενεργά.

Περικλής Δουβίτσας: Δυστυχώς, στον ελληνικό Τύπο υπάρχει ελάχιστη κάλυψη του καλού παιδικού βιβλίου.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά βιβλία σε συμπαραγωγές (=παραγωγές ξένων εκδοτικών οίκων, συνήθως σε ασιατικές χώρες, όπου συγκεντρώνονται πολλές μεταφράσεις και εκτυπώνονται όλες μαζί για να χαμηλώσουν το κόστος) και έτσι τελικά είμαστε κοντά σε ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Όμως, τα ελληνικά βιβλία χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από τους εκδότες και οι εικονογράφοι μας καλύτερες αμοιβές και δικαιότερα συμβόλαια, προκειμένου να ανεβεί το επίπεδο και να καταφέρουμε να έχουμε καλή παρουσία στο εξωτερικό. Επίσης, χρειάζεται στήριξη της πολιτείας ειδικά για την προώθηση του ελληνικού παιδικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Αγαπημένος σας συγγραφέας, εικονογράφος και γιατί;

Αγαπημένη μου συγγραφέας είναι (προφανώς) η Ροδούλα Παππά, γιατί καταφέρνει να μιλάει απλά και όμορφα για ό,τι επιλέξει να γράψει. Επίσης, γιατί επιλέγει να ασχοληθεί με όλα τα σημαντικά θέματα με τρόπο εντελώς απρόσμενο, πρωτότυπο και χαρούμενο. Εικονογράφο δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω. Οι εικονογράφοι στους οποίους αναθέτουμε βιβλία του «Τσαλαπετεινού» είναι υπέροχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔυσφορεί η νύχτα: Διαβάσαμε το βραβευμένο μυθιστόρημα του/της Marieke Lucas Rijneveld12.09.2018

Και πώς βλέπετε την υποδοχή τους στον τύπο;

Δυστυχώς, στον ελληνικό Τύπο υπάρχει ελάχιστη κάλυψη του καλού παιδικού βιβλίου.

Βιβλία υπό έκδοση;

«Ο κύκλος» (Ρ. Παππά / Λίζα Ντ’ Αντρέα), «Αδύνατον» (μτφ, Πορτογαλία), «Τι είναι η Αρχαιολογία;» (Δ. Πλάντζος / Ζ. Γιαμαμότο).

Φίκος / Ρ. Παππά “Όταν μεγαλώσω“”

Περισσότερα από Βιβλία