Το σημερινό doodle της Google τιμά τα 130 χρόνια από τη γέννηση της Πολωνής ζωγράφου, γραφίστριας, illustrator και σκηνογράφου Ζόφια Στριγένσκα (Zofia Stryjeńska), που θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές Πολωνές καλλιτέχνιδες του art deco του αιώνα. Τα αμέτρητα μέσα, τα οποία η Στριγένσκα επέλεγε για να εκφραστεί καλλιτεχνικά, αντανακλούν και την τολμηρή προσωπικότητα της ως μία δημιουργική γυναίκα που δεν συμβιβάστηκε ποτέ.
Η καλλιτέχνις που θεωρείται η “η πριγκίπισσα της πολωνικής τέχνης”Γεννημένη ως Zofia Lubańska, σαν σήμερα το 1891 στην Κρακοβία της Πολωνίας, η καλλιτέχνις ξεκίνησε να ζωγραφίζει καρικατούρες των ανθρώπων που έβλεπε στο κατάστημα με γάντια του πατέρα της. Κάπως έτσι ανέπτυξε ένα ταλέντο που στη συνέχεια θα γινόταν το πάθος της ζωής της.
Την εποχή εκείνη όμως δεν ήταν εύκολο για μια γυναίκα να ακολουθήσει τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες της. Έτσι, η Στριγένσκα γνώρισε πολλά εμπόδια στον δρόμο της, τα οποία όμως ήταν αποφασισμένη να κατατροπώσει.
Καθώς η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου -η πρώτη της επιλογή- ήταν παραδοσιακά ένα ίδρυμα που δεχόταν μόνο άνδρες, η Ζόφια Στριγένσκα έκοψε τα μαλλιά της και πήγε στο πανεπιστήμιο ντυμένη ως άντρας. Ένα χρόνο αργότερα, η πίεση του να κρύβει την ταυτότητά της την ανάγκασε να επιστρέψει στην πατρίδα της.
Εμπνευσμένη από την εθνική της ταυτότητα, η Στριγένσκα ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 21 ετών με πίνακες βασισμένους στην παράδοση της Πολωνίας. Αυτή η σύγχρονη προσέγγιση της παραδοσιακής τέχνης έγινε τελικά το σήμα κατατεθέν της και απόλαυσε μεγάλη δημοφιλία στην Πολωνία, που το 1911 είχε μόλις κερδίσει την ανεξαρτησία της.
Η σειρά σουρεαλιστικών λιθογραφιών, με τίτλο “Bożki Słowiańskie” (“Slavic Idols”) που δημιούργησε το 1917, εκτόξευσε στα ύψη την φήμη της και εκτυπώθηκε παντού, σε σοκολάτες, καρτ ποστάλ κ.α.
Λάτρης της σλαβικής μυθολογίας, η Ζόφια Στριγένσκα εξέφρασε την αγάπη της για την καταγωγή της σε διάφορα έργα, από πιόνια για σκάκι μέχρι κοστούμια για μπαλέτο, όπως αυτά που σχεδίασε για το πολωνικό μπαλέτο “Harnasie” το ’30.
Για την καθοριστική της συμβολή στην τέχνη της Πολωνίας και της Ευρώπης, η Google γιορτάζει τα 130 χρόνια από τη γέννησή της.