Chronos: Ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ στις Kalfayan Galleries
Οι Kalfayan Galleries στο Κολωνάκι, ανοίγουν τις πόρτες τους και παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ, με τίτλο “Chronos”.
Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ, με τίτλο “Chronos”. Γνωστός για τα καλλιγραφικά του σχέδια ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει στα έργα του μια νέα, πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης. Τα λεπτομερή σχέδια του Ντόνεφ ξεδιπλώνονται πάνω σε αρχειακό υλικό όπως μεταξύ άλλων αποκόμματα εφημερίδων, σελίδες από βιβλία, λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες, ενώ στα πρόσφατα έργα του ενσωματώνονται και ζωγραφικά σχέδια του γιου του.
Ο δαιδαλώδης χαρακτήρας της εικονογραφίας και ο καλλιγραφικός τρόπος σχεδίου προσδίδουν στα έργα του εξαιρετικό δυναμισμό και πολυεπίπεδη δυνατότητα ερμηνείας. Με χαρακτήρα αυτόματης γραφής, στα έργα του Ντόνεφ αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων στοιχεία προσωπικών αναμνήσεων και συναισθημάτων, ατομικής και συλλογικής γνώσης. Τα στοιχεία αυτά προβάλλουν, συνειδητά ή ασυνείδητα μέσα από τα πολύπλοκα ζωγραφικά μοτίβα πάνω στην επιφάνεια των τυπωμένων σελίδων. Τα κολάζ και τα σχέδια του εικαστικού δημιουργούν παλίμψηστα που κρύβουν αλλεπάλληλα επίπεδα ιστοριών, ένα παράλληλο σύμπαν συμπυκνωμένης γνώσης και πληροφορίας, η ερμηνεία των οποίων έγκειται κάθε φορά στην προσωπική ανάγνωση του θεατή.
Με τη νέα του σειρά έργων που παρουσιάζεται στην ατομική έκθεση στην γκαλερί Καλφαγιάν, ο καλλιτέχνης πραγματεύεται την πολυπλοκότητα της έννοιας του ‘Χρόνου’.
«Ο χρόνος είναι κάτι το σχετικό. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να τον προσδιορίσω στην τρισδιάστατη πραγματικότητα την οποία αντιλαμβάνομαι. Εκτός από τις χωρικές διαστάσεις: το ύψος, το πλάτος και το μήκος, υπάρχει και μία τέταρτη διάσταση, ο χρόνος. Αυτή τη διάσταση δεν είναι δυνατόν να την αντιληφθεί ο άνθρωπος. Μπορεί όμως να τη νιώσει αν αφεθεί στις αισθήσεις του και τα συναισθήματά του.
Η τέταρτη διάσταση, ο χρόνος, περιλαμβάνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να δώσω στα νέα μου έργα: περισσότερος χρόνος συγκεντρωμένος σε ένα έργο. Η καινούρια σειρά των έργων ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια με πολυάριθμα σκίτσα που έκανα όπου κι αν πήγαινα. Δεν είχα μια κεντρική ιδέα ή ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, απλά ζωγράφιζα με ό,τι υλικό είχα κοντά μου, όπου κι αν βρισκόμουν.
Τελικά, αποφάσισα όλα αυτά τα σκίτσα να τα συγκεντρώσω μαζί σε ένα έργο. Ανεξάρτητα απ’ το αν ταίριαζαν μεταξύ τους ή όχι. Έτσι, πιστεύω πως εισήγαγα περισσότερο την παράμετρο «χρόνος» στα έργα μου. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που με απασχολούσε ανέκαθεν, ακόμα και στα παλαιότερα έργα μου, κάποια από τα οποία δούλευα μέχρι και δύο χρόνια. Βάζοντας όμως και το χρώμα ακόμα πιο πολύ στη δουλειά, πιστεύω οτι απελευθερώνονται ακόμα πιο εύκολα διάφορα συναισθήματα και είναι πολύ πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς τον χρόνο μέσα στα έργα.
Σχεδόν σε κάθε έργο υπάρχουν και σχέδια του γιου μου, Χριστοφόρου – Μάξιμου. Όφειλα να τα εισάγω στα έργα μου, επειδή τα σχέδια αυτά συνήθως γινόντουσαν παράλληλα με τα δικά μου. Άλλωστε ο γιος μου είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχειά μου. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να δημιουργεί και να παράγει. Ακόμα και το πιο απλό υλικό ή ένα παιδικό σκίτσο, προσδίδει κάτι το ανεπανάληπτο στο κάθε έργο αυτής της νέας σειράς. Είναι καλό οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν πως ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει κάτι σημαντικό, αρκεί να παθιαστεί και να βάλει όλο του το είναι σε αυτό που κάνει. Από αυτή την άποψη, τα νέα έργα ίσως ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να δημιουργήσει χωρίς φόβο».
Σύντομο βιογραφικό:Ο Αντώνης Ντόνεφ γεννήθηκε το 1978. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για παράδειγμα στις: AMETRIA (Eπιμέλεια: Nicoletta De Rosa, Alessandro Pasini, Tomaso Piantini, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης). Οργάνωση: ΔΕΣΤΕ | ‘Now and Then’, European Central Bank, Φρανκφούρτη |‘Hell As Pavilion’. (Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου), Palais de Tokyo, Παρίσι. Το 2005 ήταν μεταξύ των έξι αριστούχων αποφοίτων της ΑΣΚΤ οι οποίοι βραβεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για τον Πολιτισμό: Ανάδειξη Νέων Δημιουργών – Eurobank Private Banking». Το 2010 τιμήθηκε με το Art House Shanghai Award, Ailing Foundation (ArteFiera Bologna, Kalfayan Galleries) και ακολούθησε artist residency στη Σανγκάη.
Tην ίδια χρονιά υπήρξε φιναλίστ για το “AUDI Award” για την ατομική του έκθεση στο πλαίσιο της συμμετοχής των Kalfayan Galleries στο ‘New Positions’ της Art Cologne. Έργα του Αντώνη Ντόνεφ βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.