MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τι ξέρουμε για το εμβόλιο Covid-19 στην εγκυμοσύνη

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν ακόμα και γιατροί τις περιπτώσεις εγκύων που νόσησαν από κορονοϊό και χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ακόμα και 30χρονες γυναίκες χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Monopoli Team

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κόλλησαν μέσα στην οικογένεια, από παιδιά που ήδη είχαν, όπως αναφέρει η DW.

Με την αύξηση της διάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά, πυκνώνουν τέτοιες περιπτώσεις. Όπως δηλώνει ο Στέφαν Κλούγκε, διευθυντής του τμήματος εντατικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου Επεντορφ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να μολυνθούν έγκυες και αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λίγο αποδυναμωμένο. Σε πολλές χώρες εκτός Γερμανίας συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια βασισμένα σε τεχνολογία mRNA.

Στο Ισραήλ ο σύλλογος ιατρών γυναικολόγων εξέδωσε σύσταση, ήδη τον Ιανουάριο, ώστε να εμβολιάζονται οι έγκυες. Το Ισραήλ έχει τον υψηλότερο αριθμό γεννήσεων στο δυτικό κόσμο. Αντιστοιχούν περίπου τρία παιδιά ανά γυναίκα. Μετά τον εμβολιασμό οι γυναίκες μεταφέρουν τα αντισώματα και στα έμβρυα. Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100.000 έγκυες. Στη Γερμανία ωστόσο επικρατεί σκεπτικισμός.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αν νοσήσουν

Ο εντατικολόγος Στέφαν Κλούγκε αλλά και ο λοιμωξιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ δηλώνουν πως οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν πιο δύσκολες, πιο περίπλοκες καταστάσεις εφόσον νοσήσουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, μια έγκυος με κορονοϊό διατρέχει πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξει στην εντατική από μια έγκυο χωρίς κορονοϊό. Επίσης η πιθανότητα να πεθάνει από επιπλοκές, εάν έχει μολυνθεί με κορονοϊό, είναι 22 φορές μεγαλύτερη. Μια ερευνητική ομάδα από 18 χώρες παρουσίασε αυτές τις παρατηρήσεις στο περιοδικό Jama Pediatrics. Στην έρευνα πήραν μέρος 2.100 γυναίκες έγκυες, κάποιες είχαν μολυνθεί από κορονοϊο και κάποιες δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό.

Στη Γερμανία πάντως στην πλειονότητα τους οι έγκυες που νόσησαν από κορονοϊό, η κατάστασή τους είχε μια καλή έκβαση. Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Ärzteblatt μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 είχαν καταγραφεί 71 βαριές περιπτώσεις από τις συνολικά 1.900.

Ο πρόεδρος του γερμανικού συλλόγου γυναικολόγων Κρίστιαν Άλμπριγκ συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των εγκύων. Η Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογίας συστήνει επίσης τον εμβολιασμό με σκευάσματα που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA.

Έρευνα για τον εμβολιασμό στις εγκύους

Τέλος, ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόρστεν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, δηλώνει πως ο εμβολιασμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τις εγκύους. Η έρευνα περιέχει στοιχεία που βασίζονται σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες. Οι έγκυες ωστόσο που εμβολιάζονται εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος στο μπράτσο.

Ο Κρίστιαν Ντόρστεν στηρίζει την άποψη πως η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Γαλλίας. Δηλαδή οι έγκυες να ανήκουν στα άτομα που μπορούν να εμβολιαστούν. Και η Αυστρία φαίνεται να ακολουθεί αυτό το δρόμο. Τέλος, όσον αφορά τα παιδιά, θετικά νέα έρχονται από τη Σουηδία.

Από τις 90.000 που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο, διαπιστώθηκε πως πολύ λίγα νεογέννητα ήταν θετικά στον κορωνοϊό από μητέρες που είχαν νοσήσει. Τα 21 μωρά στην πλειονότητα τους δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama.

Πηγή: Reporter.gr

Περισσότερα από Τι Νέα;