MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ταξίδι στο Μοριά της Ελληνικής Επανάστασης

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου οργανώνει μια ταξιδιωτική εμπειρία στην Πελοπόννησο με βάση την ιστορία και τα γεγονότα του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821.

Στέλλα Χαραμή | 17.05.2021

«Κι εγώ στο Μοριά». Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τοποθετεί την ‘πινέζα’ προορισμού στον χάρτη της Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά, ωστόσο – και με την προτροπή «κι εγώ στο Μοριά» – το πρόσημο είναι ιστορικό, ανατρέχοντας στην άρρηκτη σχέση της Πελοποννήσου με την Ελληνική Επανάσταση.

Εκδρομές στην Ιστορία

Μέσω του προγράμματος «Μοριάς ‘21», με την συνεργασία του Discover Greek Culture και άλλων 70 ιδρυμάτων και φορέων στην περιφέρεια αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Πελοπόννησος χαρτογραφείται μέσα από πολύ σημαντικά γεγονότα του Απελευθερωτικού Αγώνα.

Η ιστορία του τόπου γίνεται ταξίδι, μέσα από 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές, που περιλαμβάνουν οκτώ εμβληματικές πόλεις και συνολικά 11 τοποθεσίες του Μοριά, με σκοπό να προβληθεί η ιστορία του κάθε τόπου και ο ρόλος του στον Αγώνα προς την Ανεξαρτησία. H πολυσυλλεκτική ομορφιά και η γοητεία της πελοποννησιακής γης θεωρείται, μάλλον, δεδομένη.

Όπως υπενθυμίζει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής «ο Μοριάς υπήρξε η καρδιά της Επανάστασης: Στην Αρεόπολη της Μάνης υφαίνεται η σημαία της Επανάστασης, στην Τρίπολη συντελείται η θρυλική πολιορκία γνωστή ως Άλωση της Τριπολιτσάς, όλα τα κάστρα της Πελοποννήσου απελευθερώνονται σταδιακά από τις ελληνικές δυνάμεις, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 βάζει την σφραγίδα της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, ως πρώτες πρωτεύουσες του ορίζονται η Κόρινθος και το Ναύπλιο, όπως και οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις για την δομή του κράτους γίνονται στην Επίδαυρο, στο ‘Αστρος και στην Ερμιόνη».

Η αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ένα από τα ψηφιακά εκθέματα του προγράμματος.

Μια πλήρης ταξιδιωτική εμπειρία

Ο, τρόπον τινά, ταξιδιωτικός αυτός οδηγός έχει ως κεντρικό άξονα τέσσερις ενότητες που περιγράφουν όχι μόνο την ιστορικότητα της Πελοποννήσου αλλά και την κουλτούρα ενός πλήρους ταξιδιωτικού βιώματος. Τι θα ήταν ένα ταξίδι χωρίς τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κουζίνα; Βασισμένος, λοιπόν, στους τομείς της Ιστορίας, της Τέχνης, της Φύσης και της Γαστρονομίας, ο οδηγός λειτουργεί ως ιχνηλάτης μιας συνολικής εμπειρίας πολιτιστικού τουρισμού.

Καλλιτέχνες της σχολής Καλών Τεχνών δημιουργούν έργα στο δημόσιο χώρο πόλεων της Πελοποννήσου, αποτυπώνοντας τους ήρωες της Επανάστασης.

Ο Αγώνας στους τοίχους, η διατροφή των πολεμιστών στο πιάτο

Με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους στην Πύλο (Οικία Τσικλητήρα), την Καλαμάτα (Πνευματικό Κέντρο), την Τρίπολη (Πετροπούλειο Κληροδότημα), την Ανατολική Μάνη (Παλιό Δημαρχείο Αρεόπολης) και το Ναύπλιο (Βουλευτικό).

Την ίδια ώρα, καλλιτέχνες από την Σχολή Καλών Τεχνών παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας τοιχογραφίες με θέμα την Επανάσταση και τους ήρωες της.

Σε συνεργασία με την Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου χαρτογραφούνται 27 από τα αιωνόβια δέντρα του Μοριά που θεωρούνται ‘μάρτυρες’ σημαντικών στιγμών της Επανάστασης καθώς και της, τότε καθημερινότητας, των Πελοποννήσιων.

Τέλος, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο chef Λευτέρη Λαζάρου και εντρυφώντας σε μαρτυρίες και της εποχής δίνονται στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των πολεμιστών, οι οποίες δημιουργούν ένα συναφές μενού που τροφοδοτεί πολλά εστιατόρια της Πελοποννήσου.

Η φύση του Μοριά και τα αιωνόβια δέντρα της αφηγούνται ιστορίες του Αγώνα.

Προτάσεις για μικρές και μεγάλες εξορμήσεις

Οι προτάσεις για τις 21 διαδρομές δεν περιλαμβάνουν την παρουσία ξεναγού, παρά μόνον ενός ηλεκτρονικού χάρτη, προκειμένου – σύμφωνα με τους διοργανωτές – το βίωμα του κάθε σταθμού να είναι μια προσωπική υπόθεση με ενεργοποιημένη τη φαντασία του επισκέπτη.

Η διάρκεια των διαδρομών ποικίλει και περιλαμβάνει προτάσεις για ιστορικές εξορμήσεις διάρκειας τριών, πέντε και επτά ημερών. Σημειωτέον πως το κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο σε αυτόχθονες Έλληνες αλλά και στην ελληνική ομογένεια που μπορεί να βρεθεί στην περιοχή με απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο chef Λευτέρης Λαζάρου συγκεντρώνει στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των πολεμιστών και ετοιμάζει πιάτα που τα αφομοιώνουν

Το παρελθόν και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Ο «Μοριάς ‘21» είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο «μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε το παρελθόν μας και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος». Για τον κ. Κωνσταντακόπουλο η γνωριμία με το χρονικό της απελευθερωτικής προσπάθειας συναρτάται με την γνώση πως «τα μεγάλα οράματα πραγματοποιούνται από ανθρώπους με δυνατή θέληση». Και πως αυτός ο κανόνας επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του «Μοριάς ‘21» όπου περισσότεροι από 70 φορείς συγκλίνουν και συνεργάζονται κάτω από την ίδια ιδέα.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Περισσότερα από Art & Culture