MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΗ

Τελικά πόσο μάς έλειψε η μουσική από την εστίαση; 10 Αθηναίοι μάς απαντούν

Πλέον μετράμε δύο εβδομάδες από το άνοιγμα της εστίασης, και έτσι αναρωτιόμαστε αν η μουσική λείπει σε όλους τόσο, όσο σε εμάς. Ας δούμε τι απάντησαν 10 αναγνώστες μας.

Photo by Albany Capture on Unsplash
Photo by Albany Capture on Unsplash
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Όταν στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε το άνοιγμα της εστίασης, μετά από έξι μήνες lockdown, δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τη χαρά μας. Τότε η μοναδική σκέψη στο μυαλό όλων -ή τουλάχιστον η σκέψη που υπερτερούσε- ήταν το πότε θα βρεθούμε και πάλι στα αγαπημένα μας στέκια με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και η προσμονή ήταν απερίγραπτη.

Φυσικά το άνοιγμα της εστίασης δεν ήρθε χωρίς μέτρα. Από τις 3 Μαϊου, τα μαγαζιά λειτουργούν μόνο σε υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια έξω σε πεζόδρομους, πλατείες, κήπους ή και ταράτσες, ενώ εδώ και λίγες ημέρες το ωράριο λειτουργίας τους επεκτάθηκε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Το μέτρο όμως που μάς τράβηξε περισσότερο τη προσοχή και προκάλεσε εντύπωση τόσο στους καταστηματάρχες, όσο και στους θαμώνες αλλά και σε μουσικούς, ήταν η απαγόρευση της μουσικής.

Τι λένε οι λοιμοξιολόγοι

Από τη μία, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κορονοϊός. Από την άλλη, κάποια καταστήματα βασίζονται σημαντικά στη μουσική για την προσέλκυση πελατών, με αποτέλεσμα αυτό το μέτρο να αποτελεί πραγματικό πλήγμα για την επιχείρηση τους. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί μουσικοί που ήδη δυσκολεύονται να βιοποριστούν λόγω της πανδημίας και έβλεπαν το άνοιγμα της εστίασης ως μία πολύ αναγκαία “ανάσα”.

Πλέον μετράμε σχεδόν δύο εβδομάδες από το άνοιγμα της εστίασης, ο αρχικός ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει και έτσι βρεθήκαμε να αναρωτιόμαστε πότε θα επιτραπεί ξανά η μουσική στα καταστήματα εστίασης. Ας δούμε, όμως, τι έχουν να πουν σχετικά 10 αναγνώστες μας, που δέχτηκαν να μοιραστούν μαζί μας την άποψή τους.

Τελικά μάς έλειψε η μουσική;

Πλέον, λοιπόν, πρέπει να συνηθίσουμε χωρίς μουσική -τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απαντήσεις των αρμόδιων- και σίγουρα στην αρχή αυτό ήταν πιο εύκολο. Όλοι ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που επιτέλους επιστρέψαμε στην “κανονικότητα”, που η μουσική για κάποιους πέρασε σε “δεύτερη μοίρα”.

Πράγματι, για τον Παναγιώτη, 24 ετών: “Στην αρχή επικράτησε περισσότερο ενθουσιασμός που μπορούσα να βγω έπειτα από τόσο καιρό. Πέρασε λίγη ώρα μέχρι να αντιληφθώ ότι δεν υπήρχε μουσική, και τότε ήταν που με ενόχλησε. Σίγουρα θα το απολάμβανα περισσότερο αν σιγοπαιζε κάποιο ωραίο τραγούδι, νομίζω ότι η συνολική εμπειρία που απολαμβάνει κάνεις στην εστίαση είναι συνυφασμένη με τη μουσική”.

“Μου έλειψε πολύ να βλέπω κόσμο να διασκεδάζει ακούγοντας μουσική”

Για κάποιους άλλους, η απουσία της μουσικής ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή όπου και να βρίσκονταν. Η Κωνσταντίνα, 22 ετών, αναφέρει: “Η πρώτη φορά που βγήκα ήταν βράδυ για χαλαρό ποτό και η απουσία μουσικής ήταν πρωτόγνωρη για εμένα. Ένιωσα ότι κάτι λείπει από την βραδιά. Μου έλειψε πολύ να βλέπω κόσμο να διασκεδάζει ακούγοντας μουσική”.

Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζεται και η Ελένη, 24 ετών. “Μία έξοδος με μουσική θα ήταν πιο κοντά στην (προ-covid) πραγματικότητα. Γι’ αυτό και μου έλειψε η μουσική. Και όπως να ‘χει, η μουσική είναι ένα μέσο έκφρασης και διασκέδασης που χρωματίζει διαφορετικά τις στιγμές και τις αναμνήσεις μας”.

Στην Φωτεινή, 23 ετών, από την άλλη, η μουσική έλειψε περισσότερο στα μπαρ: “Την πρώτη φορά που πήγα σε καφετέρια δεν κατάλαβα πολύ ότι δεν υπήρχε μουσική αλλά ίσως είχε να κάνει με τον εξωτερικό χώρο που ήταν το μαγαζί. Όταν πήγα σε μπαρ, όμως, ήταν αισθητή η απουσία μουσικής και γινόταν πολύ ενοχλητικός ο θόρυβος από τις ομιλίες. Σίγουρα μου έλειψε!”

Το φαίνομενο αυτό λέγεται cocktail effect. Όσο δυναμώνεις την μουσική τόσο φωνάζει περισσότερο ο κόσμος για να ακουστεί

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που προς το παρόν δεν βλέπουν καμία διαφορά με ή χωρίς μουσική. Ο Κώστας, 25 ετών, είναι ένας από αυτούς: “Δεν μου λείπει η μουσική, τουλάχιστον τώρα στην αρχή. Ο κόσμος βγαίνει επειδή ήταν σχεδόν έναν χρόνο κλεισμένος μέσα, δεν βγαίνει για να ακούσει μουσική”.

Εστίαση χωρίς μουσική: Ανούσιο μέτρο ή αναγκαίο κακό;

Όσο για το πώς κρίνουν το μέτρο της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση; Εδώ για ακόμη μια φορά οι απόψεις διίστανται, αν και κανείς δεν φαίνεται σίγουρος για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου.

Ο Παύλος, 35 ετών, θεωρεί ότι στη συνολική διαχείριση της πανδημίας έχουν γίνει μεγάλα λάθη που έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρ’ όλ’ αυτά, καταλαβαίνει τους υγειονομικούς λόγους που οδήγησαν στην απαγόρευση της μουσικής. “Το φαίνομενο αυτό λέγεται cocktail effect. Όσο δυναμώνεις την μουσική τόσο φωνάζει περισσότερο ο κόσμος για να ακουστεί και το ένα φέρνει το άλλο σε επίπεδο που φτάνεις να σκύβεις δίπλα απ’ το αυτί του άλλου για να σε ακούσει” προσθέτει.

Η Μαριάνθη, 55 ετών, θεωρεί ότι αυτό το μέτρο δεν θα έπρεπε να ισχύει καθολικά για όλα τα μαγαζιά. “Είναι διαφορετικό να είσαι σε μια καφετέρια, σε ένα εστιατόριο που απλά κάθεσαι στη θέση σου και απολαμβάνεις τον καφέ ή το φαγητό σου και παίζει μουσική και αλλιώς να είσαι σε ένα μπαράκι που η μουσική σου προκαλεί μια παραπάνω διάθεση για χορό για παράδειγμα”.

Αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν με τη μουσική, γίνεται και πάλι εξαιτίας της οχλαγωγίας

Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζεται και η Χριστίνα, 23 ετών: “Σαν μέτρο μου φαίνεται κάπως ανούσιο. Δεν πιστεύω ότι η μουσική θα έπρεπε να απαγορευτεί. Φυσικά, δεν εννοώ να παίζει δυνατά η μουσική και να αναγκάζεσαι να φωνάζεις, αλλά πιο χαμηλόφωνη μουσική δεν θα ενοχλούσε. Αντιθέτως θα μας έφτιαχνε τη διάθεση”.

Από την άλλη, η Ευδοκία, 22 ετών, φαίνεται να συμφωνεί με τη λογική πίσω από την απαγόρευση της μουσικής, αλλά δεν είναι σίγουρη ότι θα είναι τόσο αποτελεσματική. “Στην αρχή όταν το άκουσα μου φάνηκε τελείως ανούσιο. Μετά όταν διάβασα την εξήγηση που δόθηκε από τους λοιμωξιολόγους μου φάνηκε πιο λογικό. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν με τη μουσική, γίνεται και πάλι εξαιτίας της οχλαγωγίας. Πλησιάζεις δηλαδή την παρέα σου για να ακούσεις και μιλάς με μεγαλύτερη ένταση με κίνδυνο να μεταφερθούν τα σταγονίδια κτλ”.

Αντίστοιχα, η Αντωνία, 21 ετών, δεν βρίσκει κάποιο νόημα πίσω από την απαγόρευση της μουσικής.“Η απαγόρευση των όρθιων πελατών αποτελεί ένα επαρκές μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μένει λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι επερχόμενες συστάσεις των λοιμοξιολόγων, αλλά και οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί ότι τα καταστήματα της εστίασης θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς μουσική καθ΄όλη τη διάρκεια του Μαΐου. Έτσι, πολλοί έχουμε ελπίδες για την επιστροφή της μουσικής τον Ιούνιο, χωρίς τίποτα όμως να είναι σίγουρο.

Περισσότερα από Έξοδος