Η Λοράνς ντε Καρ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του μουσείου του Λούβρου στα 228 χρόνια ιστορίας του. Η νυν πρόεδρος του μουσείου Ορσέ του Παρισιού, θα αναλάβει τη διεύθυνση του δημοφιλέστερου καθώς και παλαιότερου μουσείου τέχνης στον κόσμο από την 1η Σεπτεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ντε Καρ είναι κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ζαν ντε Καρ και εγγονή του μυθιστοριογράφου Γκι ντε Καρ. Ιστορικός της τέχνης του 19ου αι. και των αρχών του 20ού, διακρίθηκε για τον δυναμισμό της, ιδίως με το εργοτάξιο “Orsay Grand ouvert” που είχε σκοπό τη διεύρυνση του προγραμματισμού και των χώρων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλομορφία, σε κοινωνικά θέματα αλλά στην προσέλκυση των νέων γενεών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της οι επισκέπτες του μουσείου Ορσέ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης για την περίοδο 1848-1914, αυξάνονταν διαρκώς. Συγκεκριμένα, περίπου 3.700.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο το 2019. Πριν από το μουσείο Ορσέ είχε διατελέσει διευθύντρια του μουσείου Ορανζερί.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Λοράνς ντε Καρ γι΄αυτή τη θέση διαδραμάτισε το γεγονός πως διετέλεσε επιστημονική διευθύντρια στην ανάπτυξη και δημιουργία του «Λούβρου του Άμπου Ντάμπι» το 2017, του μουσείου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό διπλωματικό και πολιτισμικό ρόλο, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η ντε Καρ έχει ήδη κάποια σχέδια για μεγάλες αλλαγές. Δεσμεύθηκε να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας του Λούβρου το βράδυ, για να προσελκύσει νεότερους επισκέπτες. Την ίδια στιγμή ελπίζει να επεκτείνει τις πολιτιστικές συνεργασίες του μουσείου με σύγχρονους καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, χορευτές, σκηνοθέτες και σχεδιαστές, αλλά και να διοργανώσει εκθέσεις από κοινού με άλλα γαλλικά μουσεία. Οι διεθνείς συνεργασίες είναι κάτι που την απασχολεί επίσης, όπως και η δημιουργία ενός ακόμη τμήματος για το Βυζάντιο και τον ανατολικό χριστιανισμό.
Όταν η ίδια ρωτήθηκε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και διευθύντρια του πιο δημοφιλούς και μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο, απάντησε: «Τα πράγματα αλλάζουν πραγματικά για τις γυναίκες στον κόσμο των μουσείων. Από τους 70 επιμελητές στο Λούβρο, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες. Περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται μουσεία, ειδικά στην Ευρώπη. Και οι νεότερες γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά σήμερα».
Με πληροφορίες από nytimes.com.