MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Guardian: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για τα έργα στην Ακρόπολη

Η εγκατάσταση ενός νέου μονοπατιού και ανελκυστήρα στην Ακρόπολη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, σύμφωνα με το νέο ρεπορτάζ της Guardian.

Ακρόπολη, photo: Wikimedia, Alexander Popkov
Ακρόπολη, photo: Wikimedia, Alexander Popkov
Monopoli Team

Η εγκατάσταση ενός νέου μονοπατιού και ανελκυστήρα στην Ακρόπολη συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από αρχαιολόγους και πολίτες, σύμφωνα με το νέο ρεπορτάζ της Guardian, που συμπεριέλαβε δηλώσεις από τον Μανόλη Κορρέ που ηγείται της αναστήλωσης, αλλά και από αρχαιολόγους που διαφωνούν με τις παρεμβάσεις.

“Πολλές γενιές ειδικών έχουν προσπαθήσει να βάλουν σε τάξη αυτό το χάος, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε όσα βρίσκονται εδώ. Σε ένα νοσοκομείο πρέπει να προσέχεις τους ασθενείς. Για εμένα οι ασθενείς είναι πέτρες” δήλωσε ο Μανόλης Κορρές, που έχει δεχθεί κριτική για τις παρεμβάσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση ενός νέου μονοπατιού από τσιμέντο που έχει στρωθεί σε μεγάλο μέρος του ανοιχτού χώρου του μνημείου, για να διευκολύνει την πρόσβαση σε ΑμεΑ, έχει συναντήσει αντιδράσεις. Το ίδιο και η πρόταση του Κορρέ να αναδιαμορφώσει τα Προπύλαια με μία ρωμαϊκού τύπου σκάλα, που επιθυμεί να διευρύνει την είσοδο και να “διορθώσει προηγούμενες παρεμβάσεις”.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ένας νέος ανελκυστήρας που χωράει δύο αναπηρικά αμαξίδια κάθε φορά, εγκαταστάθηκε επίσης στη βόρεια πλευρά του βράχου, αντικαθιστώντας έναν παλαιότερο ανελκυστήρα που δεν λειτουργούσε πια.

Όπως σημειώνει και η Guardian πρόκειται για τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο μνημείο εδώ και έναν αιώνα. Έτσι, έχουν συγκεντρωθεί 3,500 υπογραφές στο ακτιβιστικό δίκτυο Avaaz που καλούν για την αφαίρεση αυτών των μονοπατιών και την ακύρωση μελλοντικών παρεμβάσεων.

Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων και η απάντηση του Υπουργείου

Ο Δρ. Τάσος Τανούλας, μέχρι πρόσφατα διευθυντής των αναστηλώσεων στα Προπύλαια, επίσης αποδοκίμασε την απόφαση να καλυφθεί ένα τόσο μεγάλο μέρος του βράχου με τσιμέντο. Μάλιστα σε επιστολή στο World Heritage Watch, ανέφερε ότι οι αλλαγές υπονομεύουν το αρχιτεκτονικό μεγαλείο του μνημείου.

Ο Γιάννης Χαμιλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας και σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown, ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν “ένα σκάνδαλο παγκόσμιας κλίμακας” δεδομένης της σημασίας του μνημείου. “Πρόκειται για μία προσπάθεια να ξαναδημιουργήσουν μία Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ., ένα νεο-κλασικό αποικιοκρατικό και εθνικιστικό όνειρο που καλύπτει την ατζέντα της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση του μνημείου”. Μάλιστα, θεωρεί απόδειξη των λεγόμενών του την επίδειξη μόδας που επιτράπηκε στον Dior πρόσφατα.

Βέβαια, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπερασπίστηκε τα μέτρα, λέγοντας ότι έχουν επικυρωθεί σε πολλά επίπεδα, όπως είναι ο ΚΑΣ. “Έχουν εγκριθεί από ανθρώπους, των οποίων την αξιοπιστία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί” είχε αναφέρει, προσθέτοντας ότι ήδη από το 2004 γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία υποδομών για την πρόσβαση του μνημείου από άτομα με αναπηρίες. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο περίπου 150 άτομα τραυματίζονται λόγω της ολισθηρής επιφάνειας του μονοπατιού της Ακρόπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚΣΝΜ: «Ναι» στο αίτημα του οίκου Dior για το εντυπωσιακό ντεφιλέ στο Καλλιμάρμαρο12.09.2018

Όσο για τον κ. Μανόλη Κορρέ, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχιτέκτονας φαίνεται να “απολαμβάνει” τις αντιδράσεις. “Κάθε παρέμβαση εγείρει ζητήματα αισθητικής και πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη διαδικασία. Πρέπει πάντα να ζυγίζεις τι κερδίζεται και τι χάνεται” κατέληξε.

Με πληροφορίες από την Guardian

Περισσότερα από Επίκαιρα