Με έμπνευση από Ελλάδα: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή»
Η Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή» παρουσιάζει, από τις 17 Ιουνίου, την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Με έμπνευση από Ελλάδα», μια πολύπλευρη προσέγγιση της έννοιας της Ελληνικότητας.
Την Πέμπτη 17 Ιουνίου, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή», η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο: «Με έμπνευση από Ελλάδα».
Η έννοια της ελληνικότηταςΈχετε σκεφτεί πόσες διαφορετικές εκφάνσεις μπορεί να έχει η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα, τις προσεγγίσεις και τον χρωστήρα των σύγχρονων δημιουργών;
Την τόσο πολύπλευρη αυτή έννοια της Ελληνικότητας που κατέστησε πρώτη στην ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης, ως πρωταρχικής σημασίας & επίκεντρο των εικαστικών της αναζητήσεων, η περίφημη γενιά του ’30 (με τους Κ.Παρθένη, Σ.Παπαλουκά, Φ.Κόντογλου, Γ.Τσαρούχη, Ν.Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Δ.Διαμαντόπουλο, Γ.Μπουζιάνη, Ν.Εγγονόπουλο κ.α.) και στη συνέχεια αρκετοί σπουδαίοι καλλιτέχνες της γενιάς του ’60 πραγματεύτηκαν, άλλοι πιο άμεσα και άλλοι πιο έμμεσα στο έργο τους ( Γ.Γαΐτης, Π.Τέτσης, Δ.Μυταράς, Κ.Τσόκλης, κ.α.), συνεχίζει έως και σήμερα να απασχολεί τους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.
Η ομαδική αυτή έκθεση οργανώθηκε με διάθεση μιας πολύπλευρης προσέγγισης της έννοιας της Ελληνικότητας στις μέρες μας με έναυσμα το ερώτημα που έχει συχνά απασχολήσει θεωρητικούς και εικαστικούς: Υπάρχει σύνδεση του τόπου καταγωγής του καλλιτέχνη, με το έργο του και αν ναι που έγκειται αυτή;
Στα έργα που παρουσιάζονται σε μεγάλο ποσοστό η ελληνικότητα προσεγγίζεται με αναφορές στο Τοπίο. Μεγάλο μέρος των έργων προσεγγίζει τον τόπο μας μέσα από απεικονίσεις με αναφορά στο φυσικό τοπίο, με τη θάλασσα, τον ουρανό και τοπία από ελληνικά νησιά να κυριαρχούν, αλλά και πιο αφαιρετικές προσεγγίσεις των χρωμάτων και του φωτός που εκπέμπει ο ήλιος και ο ουρανός στη χώρα μας. Το φυσικό τοπίο υπεισέρχεται και σε έργα εννοιολογικά συνδυασμένο με άλλες εικόνες, μοτίβα ή κείμενο.
Άλλα πάλι έργα αποτελούν αναφορές στο σύγχρονο αστικό τοπίο που παρουσιάζεται με μια θα λέγαμε ποιητική πλευρά μιας σύγχρονης μεγαλούπολης όπως η Αθήνα. Άλλα πάλι έργα προβάλλουν αναφορές στον Πολιτισμό, στην Ιστορία, στα ήθη και στα έθιμα του τόπου μας, στην Παράδοση, στις Τέχνες, στα μνημεία, σε τελετουργίες. Τέλος υπάρχουν και τα έργα εκείνα με τις αναφορές στην χλωρίδα και στην πανίδα του τόπου μας αλλού με πιο άμεσα αναπαραστατική προσέγγιση και αλλού πιο έμμεσα υπαινικτικά.
Το ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της έκθεσης είναι μεγάλο καθώς περιδιαβαίνοντας ένα ένα τα έργα μπορεί να αφήσει να του αποκαλυφθούν οι τόσο διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της Ελλάδας και της ελληνικότητας από τους σύγχρονους δημιουργούς.
Π.Αλεξίου, Μ.Αποστολίδου, Κ.Βαρβάκη, Η.Βιτάλη, Β.Γκιόκας, Μ.Δοκουμετζάκης, Χ.Δουζένη, Β.Καρακατσάνης, Α.Κατσαμπάνη, Μ.Κελαιδή, Ν.Κερκύρα, Ν.Κρανάκης, Ν.Κρυωνίδης, Μ.Λεβεντάκου, Μ.Μαρουδή, Ν.Μπλιάτκας, Ι.Μπονάτσου, Α.Ξαφοπούλου, Μ.Παναγιώτου, Α.Μ.Παπαδημητρίου, Ε.Παπαδημητρίου, Τ.Πατρασκίδης, Ν.Περράκη, Φ.Πεχλιβανίδης, Μ.Χάρος, Α.Χρυσού.