Ελεύθεροι Πολιορκημένοι: Το εμβληματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «ζωντανεύει» στην Ελευσίνα
Το εμβληματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «ζωντανεύει» σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και μέσα από τις φωνές κατοίκων της Ελευσίνας στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.
Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ένα από τα κορυφαία έργα του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στον χώρο του Πάρκινγκ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου και απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση.
Η ποιητική σύνθεση είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την Έξοδο, ένα από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της. Η συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, η επανανοηματοδότηση των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους, η σχέση ανάμεσα σε εκείνους τους Πολιορκημένους και τους σημερινούς, μιας σύγχρονης πόλης με μακραίωνη ιστορία, είναι οι αναζητήσεις της site specific παράστασης που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους της Ελευσίνας.
Τα αιτούμενα του 1821 για ελευθερία και ο ακατάπαυστος αγώνας του ανθρώπου για αντίσταση σε οποιαδήποτε τυραννική επιβολή, όπως τα κατέγραψε ο Σολωμός στα ανολοκλήρωτα σχεδιάσματα του έργου του, παραμένουν επιταγές – με όχι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις – 200 χρόνια μετά, στη συνομιλία της παράστασης με το σολωμικό κείμενο.
Η δράση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με γενικό τίτλο «Ελευσίνα και Επανάσταση».
Σκηνοθετικό σημείωμα:Υπάρχει άραγε κάτι που όλες και όλους εμάς να μας ενώνει σε μία κοινή αλήθεια;
Μπορούμε ποτέ να απαλλαγούμε από το εγγενές συστατικό που μας χωρίζει και να συναντηθούμε σε κοινό όραμα και σε κοινή δράση;
Τι χρειάζεται να στερηθούμε για να γίνουν οι λέξεις “μαζί” και “αλληλεγγύη” ταυτόσημες με την αναπνοή μας;
Εδώ στην Ελευσίνα, την πόλη του Αισχύλου, της ιστορίας και των αρχαίων, της βιομηχανίας, του πολιτισμού και της βάρβαρης περιβαλλοντικής καταστροφής, τη σύγχρονη πόλη, όπου μοιράζονται κοινό τόπο άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου…
Ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, καθένας και καθεμία με τις δικές τους αναφορές και τα δικά τους βιώματα, στοιχειοθετούν το σύνολο των σύγχρονων πολιορκημένων. Στα χείλη τους ηχεί το κείμενο του Σολωμού, ως μία εξιστόρηση για το κοντινό παρελθόν, αλλά και το εδώ και τώρα, ένα παρόν σκληρό και αδυσώπητο και ένα μέλλον που αιωρείται από πάνω μας σαν ανάποδο ερωτηματικό.
Οι πολιορκημένοι αναμένουν, ετοιμάζονται και προβαίνουν σε μία καθολική σύγκρουση με την εξουσία, τον πολιορκητή, με ό,τι τους περιορίζει και τους στερεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Και κάπου μέσα σε αυτή την σύγκρουση, ενώνονται μέσα από μία κοινή ανάγκη, σε ένα κοινό φαντασιακό, σε μία κοινή αλήθεια, αυτή του απέραντου πόθου για ελευθερία, που δεν σιγάζει, ακόμα κι αν, για να την συναντήσουμε χρειάζεται να στερηθούμε την ασφάλεια και την άνεση, ή ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.