Το Graduate Fashion Week πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου, με οικοδεσπότη τον σχεδιαστή βιώσιμης μόδας, Patrick McDowell και έστειλε ένα δυνατό οικολογικό μήνυμα! Με αφορμή το σόου η εταιρεία Samsung, που ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, ξεκίνησε μία μελέτη με σκοπό να μάθει πόσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τις βιώσιμες αγορές.
Η έρευνα αποκαλύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και συγκεκριμένα πάνω από το 60% των νέων είναι έτοιμοι να «ξεφορτωθούν τη γρήγορη μόδα» εντελώς από τις ζωές τους. Το συμπέρασμα φαίνεται να επηρέασε το lockdown λόγω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του οποίου το 40% των ανθρώπων συνειδητοποίησε ότι καταλήγει να φοράει πολύ λιγότερα ρούχα από ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το ήμισυ της γρήγορης μόδας κατασκευάζεται από πλαστικό, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις δεύτερες σκέψεις για τα ρούχα χαμηλού κόστους…
Η μελέτη της Samsung διαπίστωσε επίσης ότι κατά μέσο όρο τέσσερα ρούχα από την ντουλάπα μας δεν φοριούνται ποτέ – ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 59 εκατομμύρια ρούχα! Οι καταναλωτές της γρήγορης μόδας μπορεί να μην συνειδητοποιούν αυτούς τους αριθμούς, ωστόσο – το 30% ομολόγησε ότι δεν γνωρίζει από πού να ξεκινήσει τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές ρούχων, ενώ ένα ακόμη 40% εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθεί περισσότερο σχετικά με αυτό το θέμα έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει πιο συνειδητές επιλογές.
Όλα αυτά ενώ στο μεταξύ συνεχίζουμε να βλέπουμε σε eshops φορέματα και μπικίνι να πωλούνται σε απίστευτα χαμηλές τιμές, πίσω από τις οποίες ελοχεύει το τεράστιο πρόβλημα των αποβλήτων, της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της σύγχρονης δουλείας!
Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε αυτό το 41% των ανθρώπων της έρευνας, που δηλώνουν ότι προτιμούν να είναι «μοντέρνοι» παρά «βιώσιμοι» – κάτι που αποδεικνύει την έλλειψη εκπαίδευσης και προσιτών επιλογών όσον αφορά στη συνειδητή κατανάλωση μόδας. Τελικά, η τιμή εξακολουθεί να διαδραματίζει τον βασικότερο λόγο που επηρεάζει τις αποφάσεις των νέων καταναλωτών, αφού 9 στους 10 πιστεύουν ότι είναι ευθύνη των ίδιων των brands να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Οπότε όσο δεν αλλάζουν τα πράγματα από την πλευρά των εταιρειών, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να είναι «δέσμιοι» της γρήγορης μόδας, σύμφωνα με την έρευνα.
Με πληροφορίες από dazeddigital.com.