MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Τέχνη στα νησιά: Ένας εικαστικός περίπλους

Με εκθέσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης εκτός Αθηνών, η θερινή εικαστική δραστηριότητα επανεκκινεί, παρά την περιρρέουσα αβεβαιότητα, προσφέροντας ενδιαφέρουσες επιλογές στους επισκέπτες. Καταγράψαμε μερικές από αυτές, σε μια εικαστική περιπλάνηση στα ελληνικά νησιά.

KEIMENO: Σπύρος Κακουριώτης | 25.06.2021

Σαφώς επηρεασμένη από τις αβεβαιότητες της πανδημίας, η θερινή εικαστική κίνηση απλώνεται σταδιακά στα νησιά του Αργοσαρωνικού, του Αιγαίου και του Ιονίου. Η αμηχανία είναι ευκρινής στις κινήσεις των αιθουσών τέχνης, δημοτικών ή ιδιωτικών, οφειλόμενη, εν πολλοίς, στο συνδυασμό των υγειονομικών μέτρων που υποχρεωτικά πρέπει να τηρούν με την ανασφάλεια σχετικά με την τουριστική κίνηση. Οι περισσότεροι θα αποφύγουν τα περιττά ρίσκα, βαδίζοντας στα σίγουρα ή στα έτοιμα. Παρόλα αυτά, τούτο το καλοκαίρι η εικαστική κίνηση στα νησιά επανεκκινεί, προφέροντας πολλές επιλογές στους επισκέπτες του σαββατοκύριακου ή των θερινών διακοπών και, κυρίως, προσφέροντας μια κάποια αίσθηση «κανονικότητας»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαίρι επιστροφής στην Άνδρο για τον Γιώργο Ρόρρη12.09.2018

Άνδρος: Αναδρομή στο έργο του Γιώργου Ρόρρη

Το πιο σημαντικό γεγονός του εικαστικού καλοκαιριού θα λάβει χώρα στην Άνδρο, καθώς το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μια πλούσια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους μας, του Γιώργου Ρόρρη, με τίτλο «Η ευγένεια του απέριττου».

Περιλαμβάνοντας σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, επιχειρεί να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες. Η πρώτη αναλύει τη σχέση του ζωγράφου με το ατελιέ του, τον χώρο που του χρησιμεύει ως εργαστήριο, διέξοδος και καβούκι. Πρόκειται για θεμελιώδες στοιχείο της δημιουργικής πορείας του, που τον βοήθησε να διαμορφώσει τη σχέση του με τον εξωτερικό κόσμο, τα μοντέλα του, τις καλλιτεχνικές αναφορές του και, κυρίως, τον ίδιο τον εαυτό του. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και στον διάλογο που άνοιξε μαζί τους μέσω της ζωγραφικής του. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, φτιαγμένου «από σάρκα και οστά». Μέσω των παραλλάξεων στις οποίες το υποβάλλει, το σώμα αναδεικνύεται στο πιο συγκινητικό σύμβολο της ανθρώπινης ιδιότητας, της θνητότητας.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 4 Ιουλίου – 3 Οκτωβρίου 2021
Τετάρτη-Κυριακή: 11.00-15.00, 18.00-21.00, Δευτέρα: 11.00-15.00

Τήνος: Νέα έκθεση στο Μουσείο Τσόκλη

Μια νέα έκθεση, όπου παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα αλλά και σημαντικά παλαιότερα έργα, προσφέρει στο κοινό το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», με κοινό θέμα και πρόταση θέασης τον χρόνο.

Στην έκθεση κυριαρχεί μια νέα ενότητα έργων, του 2021, της περιόδου της καραντίνας, με τίτλο «Νύχτες λαμπρές» και «Ουράνια σώματα». Ακόμη, ο «Προκρούστης» του 2015, το παρουσιασμένο σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έργο «ζωντανής ζωγραφικής» «Οδοιπόρος» του 1988, αλλά και μια σειρά σχεδίων του 2020 με τίτλο «Διαδρομή», στην οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη μακρόχρονη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Τέλος, στη νέα έκθεση συμπεριλαμβάνεται το έργο «Μεσημέρι», του 1973, ως αφιέρωμα στη μνήμη της αγαπημένης φίλης και συνεργάτιδάς του Έπης Πρωτονοταρίου-Παυλίδη, της Αίθουσας Τέχνης «Δεσμός», που έφυγε από κοντά μας αυτόν τον δυσβάσταχτο χρόνο. Την Παρασκευή 27 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί το νεόδμητο υπαίθριο θέατρο του Μουσείου, με ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα «Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία μας».
Μουσείο Κώστα Τσόκλη
Τετάρτη – Δευτέρα: 10.00-14.00, 18.00-21.00

Νάξος: «Animated connotations» από τον Νίκο Μόσχο

Δεκαοχτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου, νέα αλλά και παλαιότερα, μαζί και δύο γλυπτά, που για πρώτη φορά φιλοτεχνεί ο καλλιτέχνης, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Νάξου, στην έκθεση με τίτλο «Animated Connotations», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Ιουνίου (11.00-15.00), στον Πύργο Μπαζαίου.

Ο Νίκος Μόσχος διαμορφώνει την αντίληψή του για την τέχνη μέσα από ένα νέο παραστατικό ιδίωμα, απρόβλεπτο, γεμάτο δραματικό και ώριμο συμβολισμό. Σε καθένα από τα έργα υπάρχει η πρόθεση να περιγράψει μορφές και τύπους, ξεκινώντας από τη γνωστική τους διαδικασία και την ικανότητά τους να δημιουργούν νέους κόσμους μέσα από παγκόσμια στερεότυπα. Η αρθρωτή εικονογραφική αφήγησή του ακυρώνει την ακινησία του πίνακα, ωθώντας αυτόματα την ανθρώπινη αντίληψη να θέσει σε κίνηση τις εικόνες που παρατηρεί, δημιουργώντας συλλογισμούς αλλά και διεισδύοντας ταυτόχρονα στα παγκόσμια αρχέτυπα μέσω της δικής του προσωπικής γλώσσας.
Πύργος Μπαζαίου, 27 Ιουνίου – 26 Σεπτεμβρίου 2021
Τρίτη – Κυριακή, 10.00-17.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚρις Γιανάκος: Το εικαστικό καλοκαίρι ξεκίνησε στον Πόρο12.09.2018

Πόρος: «Διαδρομές» από τον Κρις Γιανάκο

Τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνικής πρακτικής συγκεντρώνονται στην αντιπροσωπευτική ατομική  έκθεση του ελληνοαμερικανού εικαστικού Κρις Γιανάκου, με τίτλο «Διαδρομές». Έργα που έγιναν με διαφορετικά μέσα σε διαφορετικό χρόνο, από το 1981 έως το 2020, σχέδια που έγιναν ως αντίδραση στον εγκλεισμό και την υγειονομική κρίση του covid, αλλά και δύο νέες  εγκαταστάσεις του 2021, που κατασκευάστηκαν ειδικά για την έκθεση στον συγκεκριμένο χώρο της γκαλερί Citronne, αποτελούν μέρος των «Διαδρομών» του Γιανάκου στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Η δουλειά του περιστρέφεται συνεχώς γύρω από μεγάλες εγκαταστάσεις στο περιβάλλον, ενώ συχνά τα έργα του συνιστούν μια επανανάγνωση αρχαιολογικών τόπων και μνημείων, πάντα με γνώμονα τα βασικά γεωμετρικά σχήματα-σύμβολα. Όταν η εκ του φυσικού παρέμβαση είναι αδύνατη, όπως στους αρχαιολογικούς χώρους, τροποποιεί φωτογραφίες τους, όπως αυτές που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, στα πρόσφατα έργα του, που χαρακτηρίζονται από χειρονομιακή εικαστική γραφή, η δυσφορία, η δυστοπία, κυριαρχεί ως σύμπτωμα μιας μεγάλης ανατροπής.
Citronne Gallery, 12 Ιουνίου – 11 Σεπτεμβρίου
Τετάρτη – Δευτέρα: 11.00-13.00, 19.00-23.00

Ύδρα: Ένα «Δώρο» από το ΔΕΣΤΕ

Η ομαδική έκθεση «The Greek Gift», που πραγματοποιείται με συντονισμό του Massimiliano Gioni στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα, είναι το αποτέλεσμα της αναβολής της προγραμματιζόμενης έκθεσης του Jeff Koons, λόγω της πανδημίας.

Μια ομάδα καλλιτεχνών και φίλων του Ιδρύματος μαζεύτηκαν για να οργανώσουν μια μικρή ομαδική έκθεση, που αποτελεί ταυτόχρονα προσωπογραφία του συλλέκτη και μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του. Αντλώντας τον τίτλο της από τον σκακιστικό όρο «Greek gift sacrifice», δηλαδή τη θυσία του αξιωματικού προκειμένου να επιτευχθεί το ματ, οι διάφοροι καλλιτέχνες κλήθηκαν να «κάνουν μια κίνηση» επιλέγοντας έργα και αντικείμενα από τη συλλογή, ενώ, ως απάντηση, οι Δάκης Ιωάννου και Massimiliano Gioni διάλεξαν άλλα κομμάτια.

Λειτουργώντας σαν ένα σουρεαλιστικό «εξαίσιο πτώμα» (cadavre exquis), η έκθεση συγκεντρώνει μια σειρά από νέα και παλαιότερα έργα μαζί με objets trouvés και τις αυθόρμητες ανταποκρίσεις διαφόρων καλλιτεχνών, πυροδοτώντας μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων ανάμεσα στα έργα.
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας, 23 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Τετάρτη – Δευτέρα: 11.00-13.00, 19.00-22.00

Ύδρα: Εκθεσιακό καλοκαίρι στο ΙΑΜΥ

Το εκθεσιακό καλοκαίρι στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας ξεκίνησε με την έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Τούντα «Ταξίδι στην Ύδρα». Μέσα από τα 18 συνολικά έργα του, ο καλλιτέχνης, μαθητής του Παναγιώτη Τέτση, αναδεικνύει το μοναδικό φως της Ύδρας, του νησιού που τον ενέπνευσε και όπου έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσουν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η έκθεση ζωγραφικής με έργα της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και τίτλο «Ο εξεγερμένος», καθώς και η γλυπτική εγκατάσταση του Didier Guillon «Janus», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Valmont της Ελβετίας (εγκαίνια: Σάββατο 4 Ιουλίου).

Τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο της Ύδρας θα φιλοξενηθεί έκθεση με έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου με θέμα την Επανάσταση του 1821, καθώς και έκθεση εντύπων εκδόσεων σχετικών με την Ύδρα και την Ελλάδα, από τη συλλογή του Josh Hickey. Η εκθεσιακή περίοδος θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με την έκθεση γλυπτικής του Αντώνη Χαλυβίδη με τίτλο «Cruel Tutelage».
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Καθημερινά: 9.00-16.00, 19.30-21.30

Ύδρα: Χαρτογραφώντας την ιστορία 1821-2021

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ύδρας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η επιμελήτρια Δάφνη Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Mapping the History», στην πραγματικότητα έναν φωτογραφικό περίπατο που ακολουθεί μια ήδη χαραγμένη διαδρομή που περνά από ιστορικά σημεία του νησιού. Δεκαεπτά επαγγελματίες ή ερασιτέχνες Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι, που επιλέχθηκαν λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με την Ύδρα, συμμετέχουν σε αυτή την αφιερωμένη στο νησί δράση, ενώ η Μαρία Βούλγαρη θα οργανώνει περιηγήσεις στη συγκεκριμένη διαδρομή, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει την Ύδρα, όχι μόνο μέσω του παρελθόντος, αλλά και μέσω μιας σύγχρονης ματιάς.

Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Roberto Cortese, Nada Lettermann & Fuentes, Jacqueline Savidge, Caroline Walter, Σταμάτης Αθανάσουλας, Χλόη Ακριθάκη, Νίκος Αλιάγας, Κώστας Βέργας, Βαγγέλης Γκιώνης, Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Δάκης Ιωάννου, Βασίλης Μαραγκός, Φαίδων Παπαμιχαήλ, Ιωάννα Ράλλη, Αμαλία Σωτηροπούλου, Μάγια Τσόκλη, Κλεοπάτρα Χαρήτου.
Ύδρα, 20 Ιουνίου –  31 Αυγούστου 2021

Κέρκυρα: «Θεώμενοι» από τον Σακαγιάν

Έναν  από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης παραστατικής ελληνικής ζωγραφικής, τον Εδουάρδο Σακαγιάν, φιλοξενεί φέτος το καλοκαίρι η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, παρουσιάζοντας στο Περιστύλιο του Ανακτόρου Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου και στεγάζεται, την έκθεση με τίτλο «Οι θεώμενοι», με έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Οι δημοφιλείς θεατές του Σακαγιάν αποτελούν ένα συχνό μοτίβο στο έργο του. Ο ζωγράφος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την αποτύπωση πολλών και ποικίλων ανθρώπινων εικονογραφικών τύπων, που στρέφονται προς τον θεατή, δίνοντας την εντύπωση ότι παρακολουθούν κάποιο θέαμα που βρίσκεται στη θέση του. Θεατές και θεώμενοι, σε ρόλους που εναλλάσσονται με δεξιοτεχνία, αποτελούν το αντικείμενο της ζωγραφικής θεματικής του Σακαγιάν σε αυτή την έκθεση.
Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, 8 Ιουνίου – 23 Ιουλίου 2021
Τρίτη – Κυριακή: 10.00-16.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Φωτογραφικές Συναντήσεις επιστρέφουν στα Χανιά12.09.2018

Χανιά: Φωτογραφικό Παλίμψηστο

Στο πλαίσιο των Φωτογραφικών Συναντήσεων, συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη «Παλίμψηστο», το οποίο εστιάζει σε τόπους μνήμης που αφορούν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη, με τίτλο «Aufarbeitung: The Wall», αφορά το Τείχος του Βερολίνου είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευσή του, το 1989, όταν μετατράπηκε σε τόπο μνήμης με πολλαπλές –κατεξοχήν πολιτικές– λειτουργίες, αποκτώντας διεθνείς συμβολικές διαστάσεις.

Η δεύτερη, με τίτλο «Restricted Areas», εστιάζει σε χώρους που ήταν κάποτε «απόρρητοι» και απροσπέλαστοι στο κοινό, για να μετατραπούν  με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε επίσημα ή ανεπίσημα μνημεία μέσα από μια διαδικασία διαρκών αναδιαπραγματεύσεων του παρελθόντος: Φυλακές της Stasi και της KGB, στρατιωτικά αντιατομικά καταφύγια και εγκαταστάσεις, το αρχηγείο της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το υπόγειο αρχηγείο του σοβιετικού στρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας κ.ά.
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, 7 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2021
Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-14.00, 18.00-21.00, Σάββατο: 10.00-14.00

Λήμνος: Πορεία βορινή για τον Μανώλη Χάρο

Έργα ζωγραφικά σε καμβά, καθώς και έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί μοναδικά, στα οποία  χρησιμοποιεί και  χαρακτικές μεθόδους, παρουσιάζει ο Μανώλης Χάρος, για δεύτερη φορά, στον χώρο τέχνης Ώχρα Μπλε, στη Μύρινα της Λήμνου, στην έκθεση με τίτλο «Διαδρομή προς βορρά».

Τα έργα, που αποτελούν την τελευταία δουλειά του καλλιτέχνη, έχουν γίνει στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στα Κύθηρα, ασχολούνται με  τον χαρακτήρα του χρόνου και του τόπου  των νησιών, που είναι παρόμοιος σε όλο το αρχιπέλαγος. Τα χρώματα και το σχέδιο αναφέρονται στις εικόνες και τα συναισθήματα που όλοι μας έχουμε νιώσει σε τέτοιους χώρους, ενώ ο χρόνος που βιώνεται σε άλλο ρυθμό επηρεάζει τον τρόπο που αποτυπώνεται το κάθε τι από τον ζωγράφο.
Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε, 1 Μαΐου – 6 Ιουλίου 2021
Καθημερινά: 10.00-14.00, 18.00-21.30. Κυριακή 18.00-21.30

Περισσότερα από Art & Culture