MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Εθνική Πινακοθήκη: Κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ – Τι είπαν Χρυσοχοΐδης-Μενδώνη

Δύο πίνακες – του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν – που είχαν κλαπεί πριν από εννέα χρόνια από την Εθνική Πινακοθήκη, εντοπίστηκαν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου από το 2ο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

Monopoli Team

Τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη δύο ανεκτίμητης αξίας πίνακες δύο σπουδαίων εικαστικών, του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν, οι οποίοι εντοπίστηκαν τελικά τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης της κλοπής των έργων τέχνης είναι ένας 49χρονος, ο οποίος τα είχε κρυμμένα σε σημείο μέσα σε ρεματιά στην περιοχή της Κερατέας, συσκευασμένα και προστατευμένα για να μην υποστούν φθορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπεικονίσεις του ελληνόφωνου κόσμου: Μια συλλογή «επαναπατρίζεται» στην Τρίπολη12.09.2018

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι δύο διάσημοι πίνακες;

Συγκεκριμένα, ο δράστης είχε αφαιρέσει από την Πινακοθήκη το «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο και τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν.

«Γυναικείο κεφάλι»

Το έργο τέχνης «Γυναικείο κεφάλι» είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 από τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος το προσέφερε το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του.

«Ανεμόμυλος Στάμμερ»

Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν του 1905, ο οποίος απεικονίζει ένα τοπίο με έναν ανεμόμυλο, που αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος στη συνέχεια τον δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το χρονικό της διάρρηξης

Η διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη είχε λάβει χώρα στις 04:30 τα ξημερώματα στις 9 Ιανουαρίου 2012, όταν ο δράστης, μαζί με έναν συνεργό, απενεργοποίησαν τον συναγερμό, παραβίασαν την πόρτα αλουμινίου στον εξωτερικό χώρο και ο ένας από αυτούς κατάφερε να μπει στο εσωτερικό του κτηρίου της Πινακοθήκης.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τη δράση του διαρρήκτη, με τα στοιχεία να δείχνουν πως πρόκειται για έναν λεπτό και αρκετά νεαρό σε ηλικία άνδρα, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να αφαιρέσει με κοπίδι τους πίνακες από τις κορνίζες, να εξαφανίσει τα δύο έργα τέχνης και να παραμένει άφαντος για εννέα ολόκληρα χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά ο δράστης δεν κατάφερε να πουλήσει τους πίνακες στη «μαύρη» αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους δύο αυτούς πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια, το οποίο εξακολουθεί να αναζητείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνα εικαστικό «πάρτυ» στο Χαλάνδρι12.09.2018

Οι επίσημες ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη – Μενδώνη

Σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου, ο υπουργός Δημόσιας Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησαν επίσημες δηλώσεις σχετικά με το πώς έφτασαν στη σύλληψη και στην ανακάλυψη των έργων τέχνης.

«Η πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «μία ξεχωριστή μέρα, με μεγάλη χαρά και μεγάλη συγκίνηση». Την ίδια στιγμή η υπουργός δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Ελληνική Αστυνομία για το έργο της.

Από τη μεριά του ο υπουργός Δημόσιας Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Eύχομαι όλα τα έργα στην πατρίδα μας να βρουν τη θέση που τους αρμόζει». 

Ο 49χρνος αναμένεται μετά τις 12:00, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κύριο Σάκη Κεχαγιόγλου, να μεταβεί στον εισαγγελέα προκειμένου να λάβει προθεσμία, για να απολογηθεί.

Περισσότερα από Εικαστικά