MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνική

Μία χώρα δύο αιώνες μετά, του Ανδρέα Φλουράκη σε καλοκαιρινή περιοδεία

Το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, από τις 28 Ιουλίου.

| Φωτογραφίες: x square design lab
Monopoli Team

Το Φεστιβάλ Δωδώνης (για πρώτη φορά σε δική του παραγωγή), το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και η ομάδα Anima παρουσιάζουν την πρωτότυπη θεατρική παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η έναρξη της περιοδείας θα γίνει με την πρεμιέρα στο  Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, στις 28 Ιουλίου.

Τι έγινε λοιπόν διακόσια χρόνια πριν;

Ποιοι είναι οι ήρωες του χθες και ποιοι του σήμερα;  Τι πιστεύουν οι σημερινοί νέοι ότι είναι; Τι είναι η Xάρτα του Ρήγα; Γιατί δεν ζωγράφισε την Σφαγή της Χίου ένας Έλληνας ζωγράφος; Υπάρχουν πολλοί Θούριοι; Ποιος σχεδίασε την ελληνική σημαία; Τι άκουγε ο Σολωμός από τον βράχο της Ζακύνθου εκτός από τους κανονιοβολισμούς του Μεσολογγίου; Μήπως ο Βύρωνας ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό;

Εκτός από την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ υπήρχαν άλλες επαναστάτριες; Γιατί κρυβόταν ο Κάλβος; Τι γλώσσες μιλούσαν οι Έλληνες τότε και τι τώρα; Τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα τα τελευταία διακόσια χρόνια; Το καινούργιο έργο του Ανδρέα Φλουράκη (μετά το «Θέλω μια χώρα»), «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», μιλάει με μαύρο χιούμορ για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και για το πώς την δημιουργούν.

Υπόθεση:

Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ότι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη:

«Στην προσπάθεια να καταλάβουμε τι σημαίνουν αυτά τα 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, θα χρησιμοποιήσουμε υλικά αυτής της διαδρομής: θα σχολιάσουμε περιστατικά, θα διανύσουμε εποχές, θα μνημονεύσουμε πρόσωπα και στιγμές, θα συλλογιστούμε το σήμερα και θα οραματιστούμε το αύριο. Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούμε σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο.

Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ‘ενήλικη’ χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Ρεματιάς 2021: 50 «Νύχτες Αλληλεγγύης» με παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις12.09.2018

Σε κάθε περίπτωση η επέτειος είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση θα έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές».

Σταθμοί Περιοδείας
  • 28 Ιουλίου (πρεμιέρα) Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
  • 30 Ιουλίου Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκη
  • 31 Ιουλίου Υπαίθριο δημοτικό θέατρο Κοζάνης
  • 2 Αυγούστου θέατρο Γιάννης Ρίτσος Πρέβεζα
  • 4 Αυγούστου Θέατρο Αγίου Γεωργίου Τρίπολη
  • 7 Αυγούστου  Ανοιχτό θέατρο Κορίνθου
  • 22 Αυγούστου  Ανοιχτό θέατρο Μυτιλήνης
  • 29 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Συκεών Θες/κη
  • 30 Αυγούστου Θέατρο Παπάγου
  • 8 Σεπτεμβρίου Κηποθέατρο Λάρισας
  • 12 Σεπτεμβρίου δημοτικό θέατρο Πεύκης
  • 15 Σεπτεμβρίου θέατρο Ρεματιάς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Σκηνικά: Γεωργία Μπούρδα
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη
Χορογραφία: Κατερίνα Γεβετζή

Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα, Μαρία Χάνου.

Διάρκεια: 75’
Τιμές Εισιτηρίων: 10-14 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 28 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου
Βοηθός Σκηνοθετη: Δέσποινα Στάμου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ