MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο οίκος Bulgari τιμά το ελεύθερο πνεύμα της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι με ένα μοναδικό περιδέραιο

Ο πολυτελής οίκος μόδας Bulgari μάς έχει συνηθίσει σε ξεχωριστές δημιουργίες με ιδιαίτερη έμπνευση, η οποία αυτή τη φορά προήλθε από την Ιταλίδα ζωγράφο του 17ου αιώνα.

Πορτρέτο της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (c. 1623–26) από τον ζωγράφο Simon Vouet. © Fondazione Pisa
Πορτρέτο της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι (c. 1623–26) από τον ζωγράφο Simon Vouet. © Fondazione Pisa
Monopoli Team

Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, η πρώτη γυναίκα που έφερε το μπαρόκ στη Ιταλία και αποτύπωσε στην τέχνη της τον φεμινισμό, σήμερα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του 17ου αιώνα, έχοντας με την αξία της κερδίσει μία θέση στο πάνθεον της τέχνης.

Ο οίκος Bulgari, εντυπωσιασμένος από την τολμηρή ζωή και το πρωτοποριακό έργο της που δεν υπέκυψε στα εμπόδια της εποχής, εμπνεύστηκε για την συλλογή του. Συγκεκριμένα, δημιούργησε ένα περιδέραιο με επιρροές από το μπαρόκ και το πνεύμα της Αρτεμισίας.

«Αυτοπροσωπογραφία της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι ως Αγία Αικατερίνη», Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

«Αυτοπροσωπογραφία της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι ως Αγία Αικατερίνη», Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Η νέα συλλογή του οίκου Bulgari

Την περασμένη εβδομάδα, ο ιταλικός πολυτελείας Bulgari κυκλοφόρησε τη συλλογή Magnifica, που αποτίει φόρο τιμής στους τρεις βασικούς σχεδιαστικούς πυλώνες του, τους πολύτιμους λίθους, την δημιουργικότητα και την δεξιοτεχνία μέσω της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της Ρώμης.

Κατασκευάζοντας τη συλλογή, η διευθύντρια της Bulgari, Lucia Silvestri, πέρασε μήνες ψάχνοντας πολύτιμους λίθους από όλο τον κόσμο, τους οποίους συνδύασε σε απίθανους συνδυασμούς σε όμορφα έργα τέχνης, που να μπορούν να φορεθούν και ταυτόχρονα να αιχμαλωτίζουν το πνεύμα της πόλης της Ρώμης ανά τους αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ φεμινιστική τέχνη της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι επιτέλους αναγνωρίζεται12.09.2018

Και ενώ ο οίκος είναι ιστορικά γνωστός για τα τολμηρά του σχέδια, υπάρχουν πολλά κομμάτια στη νέα συλλογή που φέρουν ένα διαφορετικό επίπεδο φιλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχειακού κολιέ, που χρονολογείται από το 1969, με τον τίτλο «Μεσογειακή βασίλισσα» και χρειάστηκε 2.400 ώρες να ολοκληρωθεί.

Το έργο διαθέτει πέντε οβάλ πέτρες τουρμαλίνης Paraiba, οι οποίες είναι 500 καρατίων και συνδέονται με κομψές, καμπυλωτές γραμμές πάνω στις οποίες τοποθετούνται σειρές από σμαράγδια και διαμάντια.

Ως μερικοί από τους σπανιότερους πολύτιμους λίθους του κόσμου, οι τουρμαλίνες Paraiba επιλέχθηκαν για τη λάμψη που έχουν στο νερό, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο, επιλέχθηκε διότι φαινόταν σαν να αιχμαλωτίζει τα νερά που περιβάλλουν τη Σαρδηνία.

Περιδέραιο The Mediterranean Queen. Photo courtesy Bulgari.

Περιδέραιο The Mediterranean Queen. Photo courtesy Bulgari.

Το περιδέραιο Imperial Spinel

Το περιδέραιο Imperial Spinel, ίσως το απόλυτο αφιέρωμα του οίκου στους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους, φέρει τον τέταρτο μεγαλύτερο σπινέλιο, πολύτιμος λίθος γνωστός για το κέντρο του, που ζυγίζει περίπου 131,21 καράτια και περιβάλλεται από καταρράκτες με διαμάντια και σμαραγδένιες χάντρες.

Το περιδέραιο αυτό έχει εξέχουσα θέση στην συλλογή του οίκου και θεωρείται αδιαμφισβήτητα το κομμάτι που ξεχωρίζει, με την μπαρόκ του διάθεση. Η έμπνευση για το συγκεκριμένο κομμάτι προήλθε από την δημιουργική πορεία της Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, που σημάδεψε την εποχή του μπαρόκ με τα έργα της.

Ο δραματικός και ρεαλιστικός τόνος στα έργα της, σε συνδυασμό με την χρήση της τεχνικής του κιαροσκούρου, την έντονη δηλαδή αντίθεση μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων, κέντρισαν το ενδιαφέρον του οίκου.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι πάντα αμσιφβητούσε τις κοινωνικές προσδοκίες σχετικά με τις γυναίκες και ο ζοφερός και πρωταγωνιστικός ρόλος που δίνει σε αυτές στα έργα της, την έκαναν να ξεχωρίζει από το πνεύμα της εποχής και να θεωρείται πρωτοπόρος σε αρκετούς τομείς.

Σύμφωνα με τον οίκο Bulgari, το περιδέραιο αντικατοπτρίζει το πνεύμα και το πρωτοποριακό έργο της ζωγράφου που κατάφερε να ξεχωρίσει και να αφήσει το έντονο στίγμα της σε έναν χώρο που κυριαρχούσαν οι άντρες.

Η ιστορία λέει πως, όταν η ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων ρώτησε την Αρτεμισία σχετικά με την ικανότητα της στην ζωγραφική, η ίδια απάντησε ευφυολογώντας: “Λαμπροί μου άρχοντες, θα σας δείξω τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα”.

Το περιδέραιο Imperial Spinel. Photo courtesy Bulgari.

Το περιδέραιο Imperial Spinel. Photo courtesy Bulgari.

Όπως και η ίδια η Αρτεμισία, το περιδέραιο διαθέτει είναι εντυπωσιακό. Είναι γεμάτο σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια και αστραφτερά διαμάντια, τα οποία τοποθετήθηκαν προσεκτικά, ένα προς ένα με το χέρι. Τα ζωντανά χρώματα των πολύτιμων λίθων αντικατοπτρίζουν τις τολμηρές χρωματικές επιλογές του οίκου, σε όλους τους τομείς του.

Με πληροφορίες από το Artnet news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡέμπραντ: “Χαμένος” πίνακας αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε τυχαία μετά από ένα ατύχημα12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά