MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Twin Films: 10 ταινίες με πανομοιότυπη πλοκή που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά

Το φαινόμενο των “twin films” αφορά ταινίες με ίδια ή παρόμοια πλοκή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αλλά εμείς συγκεντρώσαμε 10 χαρακτηριστικές.

Captain America: Civil War
Captain America: Civil War
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ταινίες με εξαιρετικά παρόμοια πλοκή; Δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο και, μάλιστα, χαρακτηρίζεται με τον όρο “twin films”. Ας δούμε, λοιπόν, τί σημαίνει καθώς και πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα ταινιών.

Το φαινόμενο των “twin films”

“Twin films” ή όπως μπορεί να λέγαμε στα ελληνικά, των πανομοιότυπων ταινιών, αφορά ταινίες με παρόμοια -αν όχι ίδια- πλοκή, που κυκλοφόρησαν σε κοντινές χρονικές περιόδους από διαφορετικά στούντιο. Άλλες φορές μπορεί να είναι απλή σύμπτωση και άλλες, να αφορά έναν σιωπηλό ανταγωνισμό. Επίσης, ενδέχεται να προέρχεται από “κατασκοπεία” μεταξύ των εταιριών, μετάθεση υπαλλήλων από το ένα στούντιο στο άλλο ή και την αποστολή των ίδιων σεναρίων σε διάφορα στούντιο, μέχρι αυτά να γίνουν δεκτά.

Ενδιαφέρον έχουν και οι λεγόμενες ταινίες “mockbusters”, οι οποίες αντιγράφουν blockbuster ταινίες και κάνουν πρεμιέρα σε μορφή home video, παρά σε σινεμά. Παράγονται ταυτόχρονα με την εκάστοτε ταινία μεγάλης παραγωγής, έχοντας μικρό προϋπολογισμό και γρήγορες ταχύτητες παραγωγής. Ουσιαστικά, αντιγράφουν απόλυτα την blockbuster ταινία, σε βαθμό που να μπερδεύει τον καταναλωτή μιας και, ακόμη και το “περιτύλιγμα” είναι ίδιο. Στις “twin” ταινίες, δεν κοντράρονται μόνο mockbusters με blockbusters αλλά και blockbusters μεταξύ τους!

Παραδείγματα twin ταινιών

1. “Batman vs Superman: Dawn of Justice” και “Captain America: Civil War”: 2016

“Batman v Superman: Dawn of Justice”
Πλοκή: Ο Μπρους Γουέιν ή αλλιώς “Batman”, θεωρεί τον Superman απειλή για την ανθρωπότητα και αποφασίζει να τον εξοντώσει.
Εισπράξεις: $873,637,528

Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman v Superman: Dawn of Justice

“Captain America: Civil War”
Πλοκή: Η ομάδα των Εκδικητών χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, το ένα με αρχηγό τον Captain America και το άλλο με αρχηγό τον Iron Man, όταν οι δύο τελευταίοι ξεκινούν μια διαφωνία για μια σημαντική απόφαση για τους ίδιους.
Εισπράξεις: $1,153,337,496

Captain America: Civil War

Captain America: Civil War

Σύγκριση: Πέρα από την κλασική διαφωνία μεταξύ Marvel και DC, οι δύο ταινίες είχαν ως κεντρική πλοκή την σύγκρουση των μεγάλων πρωταγωνιστών. Ακόμη και οι αφίσες έμοιαζαν μεταξύ τους. Η Warner Bros. δημιούργησε το hashtag #WhoWillWin ενώ, η Marvel έφτιαξε τα hashtag #TeamCap και #TeamIronMan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRobert Downey Sr: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και πατέρας του Robert Downey Jr12.09.2018

2. “Friends With Benefits” και “No Strings Attached”: 2011

“Friends With Benefits”
Πλοκή: Η νέα γνωριμία του Ντίλαν και της Τζέιμι σύντομα περιπλέκεται όταν αποφασίζουν να είναι φίλοι που βρίσκονται και ερωτικά. Η συμφωνία ξεκινάει αλλά σύντομα θα υπάρξουν δυσκολίες…
Εισπράξεις: $149,542,245

Friends With Benefits

Friends With Benefits

“No Strings Attached”
Πλοκή: Η Έμμα και ο Άνταμ γνωρίζονται από παλιά και έρχεται μια στιγμή που συνευρίσκονται ερωτικά αλλά αποφασίζουν να το κρατήσουν χωρίς δεσμεύσεις. Ωστόσο, αυτό δε δείχνει και τόσο εφικτό…
Εισπράξεις: $149,228,077

No Strings Attached

No Strings Attached

Σύγκριση: Δύο ρομαντικές κομεντί με την ίδια ακριβώς πλοκή, αλλάζοντας λίγο το πλαίσιο και τους χαρακτήρες. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των “twin films”. Το “No Strings Attached” επρόκειτο, μάλιστα, να ονομαστεί “Friends With Benefits” αλλά τους είχαν ήδη προλάβει!

3. “Antz” και “A Bugs Life”: 1998

“Antz”
Πλοκή: Ένα διαφορετικό μυρμήγκι από τα υπόλοιπα, αποφασίζει να ξεφύγει από την δικτατορική κοινωνία, στην οποία ζει, αλλά και να κερδίσει την αγάπη της πριγκίπισσας.
Εισπράξεις: $171,757,863

Antz

Antz

“A Bugs Life”
Πλοκή: Ένα απροσάρμοστο μυρμήγκι, δημιουργεί έναν “στρατό” προκειμένου να νικήσει τις ακρίδες που απειλούν την αποικία του, κλέβοντας φαγητό.
Εισπράξεις: $363,258,859

A Bugs Life

A Bugs Life

Σύγκριση: Ακόμη και οι animated ταινίες για παιδιά δεν έχουν ξεφύγει από το φαινόμενο των “twin films”. Μάλιστα, αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα! H πλοκή είναι αρκετά παρεμφερής, με την δεύτερη ταινία να κερδίζει κατά πολύ στα ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Φόρεστ Γκαμπ μέχρι τον Ναυαγό: Πέντε ερμηνείες του Τομ Χανκς που έχουν αφήσει εποχή12.09.2018

4. “Capote” και “Infamous”: 2005/2006

“Capote”
Πλοκή: O συγγραφέας Τρούμαν Καπότε, ταξιδεύει στο Κάνσας το 1959 για να ερευνήσει την υπόθεση μιας δολοφονίας για το νέο του βιβλίο “In Cold Blood”. Καθώς γνωρίζει τους δολοφόνους, δείχνει να τους συμπονά και γίνεται φίλος με έναν εξ αυτών.
Εισπράξεις: $49,327,405

Capote

Capote

“Infamous”
Πλοκή: Με αφορμή την έρευνα για το βιβλίο του “In Cold Blood”, o Τρούμαν Καπότε γίνεται φίλος με τους δολοφόνους της υπόθεσης.
Εισπράξεις: $2,689,799

Infamous

Infamous

Σύγκριση: Η πλοκή είναι απόλυτα ίδια καθώς, ναι μεν πρόκειται για βιογραφική ταινία, που όμως εξετάζει μια συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή του Καπότε. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία, στην οποία ο παραγωγός Bingham Ray λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον σεναριογράφο του “Infamous”. O τελευταίος του ανακοινώνει ότι τελείωσε το σενάριο της ταινίας και ο Ray του απαντά “Το ξέρω, το έχω στο γραφείο μου”. Και, τελικά, είχε το σενάριο του “Capote”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7 κινηματογραφικά αριστουργήματα για λάτρεις του χορού12.09.2018

5. “Pet Sematary” και “Pet Graveyard”: 2019

“Pet Sematary”
Πλοκή: O δρ. Λούι Κρίντ μετακομίζει στην ύπαιθρο με την γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Όταν θα πεθάνει η γάτα τους και θα την θάψουν σ’ ένα κοντινό νεκροταφείο, θα απελευθερωθεί μια σκοτεινή ενέργεια που θα τους στοιχειώσει.
Εισπράξεις: $113,118,226

Pet Sematary

Pet Sematary

“Pet Graveyard”
Πλοκή: Μια ομάδα εφήβων πέφτει στα χέρια του Grim Reaper και της μοχθηρής γάτας του, αφού πρώτα, αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα για να επισκεφτούν τους νεκρούς.
Εισπράξεις: δεν υπάρχουν γιατί κυκλοφόρησε σε DVD και ψηφιακά.

Pet Graveyard

Pet Graveyard

Σύγκριση: Ενώ το “Pet Sematary” είναι ένα remake του ομώνυμου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, το “Pet Graveyard” είναι ένα κλασικό παράδειγμα mockbuster φιλμ. Δεν ήταν καν απαραίτητο να έχει ίδια πλοκή με το πρωτότυπο, καθώς και μόνο μέσω του τίτλου και της αφίσας, έχει σκοπό να παραπλανήσει και να μπερδέψει το κοινό. Άλλωστε, αυτές οι ταινίες δεν βγαίνουν ποτέ στις αίθουσες για ευνόητους λόγους!

Περισσότερα από Cine News