MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η “ξεχασμένη” Γκερνίκα ξανά στο φως μετά από 44 χρόνια

Μετά από 44 χρόνια, η “ξεχασμένη” Γκερνίκα του Βάσκου καλλιτέχνη Agustín Ibarrola έρχεται ξανά στο φως και επιστρέφει εκεί που ανήκει.

Η Γκερνίκα Γκερνικάρα, photo credits: Museum of Fine Arts, Bilbao
Η Γκερνίκα Γκερνικάρα, photo credits: Museum of Fine Arts, Bilbao
Monopoli Team

Όλοι γνωρίζουμε την Γκερνίκα, το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο για τις θηριωδείες του πολέμου. Λίγοι όμως γνωρίζουν την “απάντηση” στην Γκέρνικα, ένα έργο τέχνης με τίτλο “Guernica Gernikara”, που ο Agustín Ibarrola δημιούργησε ως ένα είδος διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, ο Βάσκος καλλιτέχνης Ibarrola θέλησε το 1977 να “ξαναπεί” την ιστορία της πόλης της Γκέρνικα, που εκείνη την περίοδο υπέφερε από την δικτατορία του Φράνκο, αλλά και να βοηθήσει στην εκστρατεία επιστροφής του αριστουργήματος του Πάμπλο Πικάσο στην πόλη για την οποία δημιουργήθηκε το έργο, δηλαδή την Γκερνίκα.

Η Γκερνίκα βρισκόταν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια, αφού ο ίδιος ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Όταν λοιπόν ο Φράνκο πέθανε, οι Βάσκοι ζητούσαν την “Γκερνίκα” πίσω στην “χώρα” τους. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και το έργο του Ibarrola.

Τελικά, το 1981 ο διάσημος πίνακας του Πικάσο επέστρεψε στην Ισπανία, αλλά όχι στην Χώρα των Βάσκων, όπου βρίσκεται και η πόλη της Γκερνίκα, αλλά στην Μαδρίτη, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η Γκερνίκα του Πικάσο

Η Γκερνίκα του Πικάσο

Η “ξεχασμένη” Γκέρνικα του Ibarrola στο φως μετά από 44 χρόνια

Μετά από αυτή την απογοητευτική εξέλιξη, το έργο του Ibarrola έζησε μια ζωή μακριά από την δημοσιότητα, μέχρι πριν από μια εβδομάδα, βρέθηκε στο στούντιο του καλλιτέχνη, και παρουσιάστηκε στην Ετήσια Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Μαδρίτης (Arco).

Έτσι, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο -το οποίο είχε παρουσιάσει πριν από 40 χρόνια το έργο- το αγόρασε για 300.000 ευρώ, χάρη στις συνεισφορές της κυβέρνησης των Βάσκων, του επαρχιακού συμβουλίου της Bizkaia και του δημαρχείου του Μπιλμπάο.

“Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της καλλιτεχνικής κληρονομιάς των Βάσκων του 20ού αιώνα” ανέφερε το μουσείο σε επίσημη ανακοίνωση. “Όχι μόνο ο πίνακας συνδέεται με την ιστορία του μουσείου, αλλά θα εμπλουτίσει και την παρουσία του Ibarrola στην συλλογή”.


Ακόμη πρόσθεσαν ότι η Guernica Gernikara είναι κάτι περισσότερο από ένα αφιέρωμα στο έργο του Πικάσο: “Bλέπετε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα από το έργο του Πικάσο, αλλά και στοιχεία από το δημιουργικό σύμπαν του Ibarrola, όπως τα γεωμετρικά πλέγματα που συμβολίζουν το αίσθημα καταπίεσης από την δικτατορία του Φράνκο και τις εκκλήσεις του καλλιτέχνη για ελευθερία”.

Ο ιδιοκτήτης γκαλερί José de la Mano (που “ανακάλυψε” φωτογραφίες του έργου και τελικά κατάφερε να το “στείλει” στην Arco) είπε πως η Guernica Gernikara δείχνει την ιστορία του τέλους της δικτατορίας και της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία μετά το θάνατο του Φράνκο. Αντανακλά επίσης τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια που υπέστη ο Ibarrola από τη δικτατορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛούσιαν Φρόιντ: Νέα έκθεση εξερευνά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του διάσημου ζωγράφου12.09.2018

Η οικογένεια του 91χρονου πλέον Ibarrola δήλωσε πάντως πως η επιστροφή του έργου αποτελεί μια ανακούφιση για εκείνους, καθώς νοιώθουν πως πήρε επιτέλους τη θέση που του αξίζει.

Πηγή: The Guardian 

Περισσότερα από Εικαστικά