MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O καθηγητής Γιώργος Π. Πεφάνης μάς μιλά για το πιο σημαντικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για το θέατρο

Ο κ. Γιώργος Π. Πεφάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας και θεωρίας του θεάτρου και του δράματος και Διευθυντής του ΠΜΣ του Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, μάς παρουσιάζει το σημαντικότερο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο το θέατρο στη χώρα μας.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 14.07.2021

Οι αιτήσεις για την εισαγωγή φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο: «Ελληνικό και Παγκόσμιο  Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση/ Greek and World Theatre: Drama, Performance, Education», ξεκίνησαν και με αφορμή το γεγονός αυτό ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και θεωρίας του θεάτρου και του δράματος και Διευθυντής του ΠΜΣ του Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Π. Πεφάνης, μάς μίλησε για το ερευνητικό αντικείμενο, το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος, πώς αυτό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και στην ανάπτυξη και εδραίωση της επιστήμης της θεατρολογίας.

Η εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΘΣ, το οποίο θα έχει τρεις κατευθύνσεις: α. Δραματουργία και παράσταση, β. Διδακτική του θεάτρου, και γ. Θεατρική μετάφραση και δημιουργική γραφή, γίνεται με κατάθεση φακέλου και συνέντευξη του υποψηφίου.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ για το πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πτυχιούχοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών ή Τμημάτων Θεάτρου των ΑΕΙ της χώρας ή άλλων ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και της ημεδαπής ή πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και πτυχιούχοι άλλων σχολών, οι τελευταίοι κατόπιν ειδικής απόφασης της Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Μιλήστε μας για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Ποιο είναι το ερευνητικό αντικείμενο και ποιο οι στόχοι του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού προγράμματος;

Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ). με γνωστικό αντικείμενο: «Ελληνικό και Παγκόσμιο  Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση/ Greek and World Theatre: Drama, Performance, Education» το ερευνητικό αντικείμενο είναι τόσο η εμβάθυνση σε γνωστικές περιοχές της θεατρολογίας όσο και η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων θεατρολόγων και άλλων ειδικοτήτων στην ιστορία και θεωρία του θεάτρου, και στις σύγχρονες εξελίξεις της δημιουργικής γραφής, της σκηνικής πράξης και της διδακτικής του θεάτρου στην εκπαίδευση. Αυτό́ επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ειδικών εργαστηρίων και Μεταπτυχιακών Εργασιών Ειδίκευσης. Οι Μεταπτυχιακές σπουδές οδηγούν στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος μετά από σπουδές τεσσάρων ακαδημαϊκών εξαμήνων ενώ δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μετά την απόκτησή του, να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.

Ποιες επιλογές κατεύθυνσης θα έχει ένας φοιτητής όταν ενταχθεί στο Πρόγραμμα; Που αποσκοπεί κάθε μία από αυτές και ποια τα μελλοντικά οφέλη για τον σπουδαστή αλλά και το ίδιο το θέατρο στην Ελλάδα;

Το ΠΜΣ διαθέτει από εφέτος (2021-2022) τρεις (3) ειδικεύσεις:

α. Δραματουργία και παράσταση.
β. Διδακτική του θεάτρου.
γ. Θεατρική μετάφραση και δημιουργική γραφή (νέα κατεύθυνση).

Οι στόχοι του ΠΜΣ καθώς ορίζονται από τις τρεις ειδικεύσεις του είναι α) η προώθηση των θεατρικών σπουδών, με επίκεντρο την ιστορία και θεωρία ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου θεάτρου από την αρχαιότητα έως σήμερα β) η συστηματοποίηση των ερευνητικών αναζητήσεων και προβληματισμών γύρω από τη θεατρική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πανεπιστημιακό επίπεδο και η ανταπόκριση στο εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον για τη θεατρική τέχνη και τις θεατρικές σπουδές, γ) η μελέτη και έρευνα πάνω στη διδακτική του θεάτρου στην Εκπαίδευση, δ) η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και η κατάκτηση ειδικών ερευνητικών δεξιοτήτων στη θεατρική εκπαίδευση, ε) η απόκτηση γνώσεων γύρω από τη θεατρική μετάφραση, στ) η καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται γενικά με τη δημιουργική γραφή και ειδικότερη με τη θεατρική γραφή,  στ) η συμπλήρωση των προπτυχιακών σπουδών και η προετοιμασία και επιλογή των υποψηφίων για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Επωφελούμενοι από τις δράσεις αυτές είναι: α) οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες, β) ένας σημαντικός αριθμός νέων επιστημόνων και υποψηφίων διδακτόρων οι οποίοι πλαισιώνουν πάντοτε τις επιστημονικές δράσεις του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και παρουσιάζουν τα πορίσματα των ερευνών τους και γ) ένας εξίσου σημαντικός αριθμός θεατρολόγων που στελεχώνουν τόσο την εκπαίδευση (ιδιωτική και δημόσια, ενηλίκων και ανηλίκων), όσο και σε ποικίλους πολιτιστικούς φορείς.

Η θεατρολογία δεν αποτελεί έναν περίκλειστο επιστημονικό χώρο, αλλά ένα ευρύ, σύνθετο και δυναμικό διεπιστημονικό πεδίο.

Η προκήρυξη, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και σε υποχρεωτική παρακολούθηση ειδικών εργαστηρίων και σεμιναρίων εκ μέρους των φοιτητών. Θα υπάρχει και πρακτικό κομμάτι στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα και αν ναι ποια μορφή θα έχει;

Οι υποχρεώσεις των φοιτητών συνίστανται στην παρακολούθηση ειδικευμένων μαθημάτων και σεμιναρίων και στην εκπόνηση εργασιών. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, σεμιναριακά/εργαστηριακά μαθήματα και μαθήματα επιλογής. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των φοιτητών είναι και η συμμετοχή στις δραστηριότητες που προβλέπονται από το Π.Μ.Σ., καθώς και στις λοιπές επιστημονικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπάρχουν εργαστηριακά μαθήματα, όπως π.χ. το μάθημα της διδακτικής του θεάτρου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με εκπαιδευτικές δομές, το μάθημα της δραματουργίας το οποίο διεξήχθη εφέτος σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα μαθήματα της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας, το πολύ ενδιαφέρον μάθημα «Διεύθυνση Παραγωγής Θεαμάτων/Θεατρικής Παράστασης» που πραγματεύεται όλη την πραγματολογία του θεάτρου, το μάθημα του εφαρμοσμένου θεάτρου, το οποίο υλοποιείται σε κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με διάφορες δομές. Λόγω του covid πολλές εκ των δράσεων πραγματοποιήθηκαν μέσω zoom.

Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΘΣ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε έναν επαγγελματικό κλάδο ο οποίος είναι κάπως περιορισμένος στη χώρα μας;

Ο κλάδος δεν είναι περιορισμένος και ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι τρεις ειδικεύσεις προσπαθούν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες και ποικίλες προοπτικές των φοιτητών μας. Όλο το ΠΜΣ συγκροτήθηκε αφ’ ενός για να εμβαθύνει και να συστηματοποιήσει την επιστημονική γνώση του θεάτρου και των θεατρόμορφων εκδηλώσεων του κοινωνικού βίου, αφ’ ετέρου για να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Μαθήματα όπως η διεύθυνση παραγωγής θεαμάτων, το θέατρο στην εκπαίδευση ή η δραματουργία μιας παράστασης εισάγουν απ’ ευθείας  τον νέο επιστήμονα στην αγορά εργασίας και μάλιστα από διαφορετικούς και εξίσου ενδιαφέροντες δρόμους.

Το ΠΜΣ επιχειρεί μια ουσιαστική σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την κοινωνία, καθώς χτίζει γέφυρες προς αυτήν.

Όσον αφορά τους φοιτητές άλλων τμημάτων (εκτός από τα τμήματα Θεάτρου και Θεατρικών Σπουδών), τι είναι εκείνο που θα τους λέγατε ώστε να λάβουν υπόψιν τους την ένταξη στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Η θεατρολογία δεν αποτελεί έναν περίκλειστο επιστημονικό χώρο, αλλά ένα ευρύ, σύνθετο και δυναμικό διεπιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου είναι ανοιχτή σε όλες τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Κάθε χρόνο πολλοί εκ των μεταπτυχιακών φοιτητών μας προέρχονται από παιδαγωγικές σχολές. Τα εργαλεία και οι μέθοδοι που παρέχονται στη διδακτική του θεάτρου ανανεώνουν τη διδακτική πράξη στην ελληνική εκπαίδευση.

Επίσης, ηθοποιοί, οι οποίοι είναι όμως και απόφοιτοι από διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα, εντάσσονται στο Μ.Π.Σ. και αποκτούν επιστημονική θεατρολογική κατάρτιση. Στη νέα μας ειδίκευση (θεατρική μετάφραση/δημιουργική γραφή) περιμένουμε με αγωνία τις/τους νέες/νέους υποψήφιους.  Ένα λογικό προαπαιτούμενο είναι οι φοιτητές που προέρχονται από άλλα Τμήματα να έχουν αγάπη για το δράμα και το θέατρο, να διαβάζουν και να μελετούν θέατρο και φυσικά να παρακολουθούν παραστάσεις και θεατρικά δρώμενα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜεταπτυχιακό Πανεπιστημίου Αθηνών 2021-2022: Προκήρυξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών12.09.2018

Με ποιο τρόπο βλέπετε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΘΣ να συμβάλει στη ανάπτυξη και την εδραίωση της θεατρολογίας ως επιστήμης στη χώρα μας; Ποιο ειδικοί σχεδιασμοί έχουν γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση;

Το ΠΜΣ επιχειρεί μια ουσιαστική σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την κοινωνία, καθώς χτίζει γέφυρες προς αυτήν. Επιχειρεί επίσης μιαν ισχυρή συσχέτιση θεωρίας και πράξης. Η ανάπτυξη του Προγράμματος θα συμβάλει στην ενίσχυση της κατάρτισης των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με τις θεατρικές σπουδές είτε στην πλαισίωση μιας θεατρικής παράστασης είτε στην εκπαιδευτική πράξη είτε στη γραφή και τη μετάφραση. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνούμε τις πολλές και ποικίλες δράσεις που αναλαμβάνει το ΠΜΣ, οι οποίες έχουν ένα ευρύτερο κοινωνικό εκτόπισμα: Συνέδρια, Ημερίδες, Εκδόσεις, Αφιερώματα, Παραστάσεις, Ομιλίες και Σεμινάρια από εκλεκτούς καλεσμένους, θεωρητικούς και πρακτικούς, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, συνεργασίες με πανεπιστήμια και θεατρικούς οργανισμούς του εξωτερικού κ.ά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έως την 05/09/2021 ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://eprotocol.uoa.gr/. 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Περισσότερα από Επίκαιρα