MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ

Ορφέας Περίδης: Το τραγούδι ακολουθεί την εποχή του, σήμερα μπορείς να πεις πολλά και τίποτα

Μετρά 30 και πλέον χρόνια στο ελληνικό τραγούδι και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του χώρου. Ήρεμος και μειλίχιος, όπως τον βλέπεις με την κιθάρα του στη σκηνή, το ίδιο είναι και στην καθημερινότητα του.

KEIMENO: Ειρήνη Ζαβιτσάνου | 19.07.2021

Ο λόγος για τον Ορφέα Περίδη έναν καλλιτέχνη που μας έχει χαρίσει ουκ ολίγες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του και συνεχίζει να μας ταξιδεύει με την χαρακτηριστική φωνή του.

Πρόσφατα, επανακυκλοφόρησε από το Ogdoo music group, τυπωμένο σε βινύλιο το συλλεκτικό cd “30 χρόνια Ορφέας Περίδης”. Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 εμβληματικά του τραγούδια που είναι χαρακτηριστικά για τον «Ομηρικό» τραγουδιστή και έχουν τραγουδηθεί και αγαπηθεί πολύ από το κοινό.

Αφορμή για τη συνάντησή μας ήταν οι καλοκαιρινές εμφανίσεις του σε διάφορους ανά την Ελλάδα, αλλά η κουβέντα μάς οδήγησε και σε άλλα μονοπάτια…

“Όλα είναι ίδια αν δεν τ’ αγαπάς, όλα μένουν ίδια άμα δεν τα πας”. Το πιο διαχρονικό σας τραγούδι αναβλύζει και μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής…

Όντως έτσι είναι. Η αγάπη για κάτι που κάνεις είναι η κινητήρια δύναμη για να το πραγματώσεις. Από μόνα τους δεν πάνε τα πράγματα, τίποτα δεν πάει από μόνο του.

Ξεκινήσατε δίπλα στον Νίκο Παπάζογλου, αδιαμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες μορφές στο ελληνικό τραγούδι. Τι πήρατε από εκείνον;

Από τον Νίκο πήρα το κλειδί για ν’ ανοίξω τον δύσκολο χώρο που λέγεται δισκογραφία. Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ‘89 μέχρι το ‘93 συνέβησαν όλα αυτά που με ανέδειξαν. Ήταν αξιοθαύμαστος άνθρωπος ο Νίκος Παπάζογλου, δημιούργησε το δικό του σταρ σύστεμ. Έκανε πειραματισμούς, ενέταξε ροκ στοιχεία μέσα στο λαϊκό τραγούδι, ερμήνευσε ένα ανατρεπτικό τραγούδι σε λαϊκή φόρμα, πράγμα σπάνιο, μοναδικό.

Μιλάμε ουσιαστικά για μια νέα εποχή τότε με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς»

Ήταν μέλος μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη σ’ αυτό το μουσικό κίνημα που έκανε τότε ο Μανώλης Ρασούλης με τον Νίκο Ξυδάκη. Ο Ρασούλης ξεπέρασε τα όρια του στον στίχο και ο Ξυδάκης μας μετέφερε στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του 60 με τρόπο τόσο ευφάνταστο! Όταν ακούς τον δίσκο “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” ζωντανεύει το λαϊκό τραγούδι του ’60 αλλά σου μιλάει με την γλώσσα του σήμερα και του κάθε σήμερα. Αυτό που έκανε ο Ξυδάκης τότε ήταν μαγικό.

Όταν καταφέρεις να πείσεις τον άλλον γι’ αυτό που έκανες, όταν καταφέρεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να βρεις ένα «αυτί» να τα ακούσει τότε πέτυχες.

Ανατρέχοντας στη μουσική σας πορεία υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;

Για να κάνει κανείς τα πράγματα έτσι όπως τα έκανε σημαίνει ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Στο κάτω-κάτω ότι έγινε μόνο του έγινε, δεν το έκανα εγώ, ο κόσμος αυθόρμητα αγάπησε τα τραγούδια μου. Δεν χωράει καμία μετάνοια εδώ και το ζήτημα είναι να μη κάνω τον κόσμο να μετανιώσει που μ’ αγάπησε.

Αναρωτιέμαι αν μετά από μια το πετυχημένη πορεία υπάρχει κάτι που θα θέλατε να υλοποιήσετε και δεν έχει γίνει ακόμη.

Ναι βέβαια, έχω δύο δίσκους που θέλω να κάνω έναν προσωπικό και έναν παιδικό.

Παιδικό; Είχατε κάνει και στο παρελθόν έναν τέτοιο δίσκο.

Ναι, είχα κάνει ένα δίσκο το 2000. Κάποια από αυτά τα τραγούδια θέλω να ηχογραφήσω ξανά μαζί με πέντε νέα παιδικά τραγούδια.

Η νέα γενιά καλλιτεχνών πώς σας φαίνεται; Υπάρχει κάποιος νέος καλλιτέχνης που ξεχωρίζετε;

Βεβαίως υπάρχουν νεότεροι αξιόλογοι καλλιτέχνες όμως δε θα πω ονόματα.

Τι ορίζετε εσείς ως επιτυχία;

Η επιτυχία ορίζεται από μόνη της. Όταν καταφέρεις να πείσεις τον άλλον γι’ αυτό που έκανες, όταν καταφέρεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να βρεις ένα «αυτί» να τα ακούσει τότε πέτυχες.

Έχει να κάνει και με την διαχρονικότητα;

Βεβαίως, δεν μένει στο χρόνο ένα κακό τραγούδι…

Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί, σας χαλάει, στον χώρο της μουσικής;

Το τραγούδι ακολουθεί την εποχή του, σήμερα μπορείς να πεις πολλά και τίποτα. Αυτή την αίσθηση εισπράττω. Δεν είμαι απαισιόδοξος, το εγγύς μέλλον θα δείξει…

Όσο όμως κι αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, τα σενάρια για τον καλλιτεχνικό κόσμο είναι μάλλον δυσοίωνα.

Ξέρεις γιατί είμαι αισιόδοξος; Γιατί πιστεύω σε αυτόν το στίχο του Ρασούλη που λέει ότι η ζωή είναι λεχώνα

Για έναν μουσικό η μουσική είναι το οξυγόνο του. Αλλά και για εκείνον που την ακούει είναι το ίδιο.

Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της πανδημίας είναι σαφώς δύσκολη και περίεργη. Εσείς πώς την βιώνετε;

Οι καλλιτέχνες επειδή κάνουνε μια δουλειά μοναχική, ίσως να επωφελήθηκαν από δημιουργική άποψη, όμως κανείς δεν ωφελείται από έναν εγκλεισμό εκτός απ το ότι μένεις σπίτι σου για να σώσεις τη ζωή σου, ο αυτοπεριορισμός μπορεί να οδηγήσει σε φωτεινά μονοπάτια, ο επιβεβλημένος όμως περιορισμός που επικαλείται τη δημόσια υγεία δε σηκώνει νομίζω πολλές κουβέντες, τώρα νιώθω ότι όλα ξεκινάνε πάλι απ την αρχή.

Η τέχνη επλήγη με την πανδημία και αυτή η συνθήκη μας αιφνιδίασε όλους…

Και ποιός δεν αιφνιδιάστηκε; Και ποιός κλάδος δεν επλήγη; όλοι αναμετρηθήκαμε με το μπόι μας, η απαγόρευση μπορεί να σου γυρίσει δημιουργικά μπορεί να σου γυρίσει κι ανάποδα, μου ήρθαν στο μυαλό οι πολιτικοί κρατούμενοι που διάβασαν μες τη φυλακή κι έμαθαν γράμματα δίπλα στους μορφωμένους συγκρατούμενους τους. Ασχολήθηκα με άλλες μορφές τέχνης, ζωγραφική, φωτογραφία, προσπάθησα κι έμαθα κάπως ένα πρόγραμμα video κι έφτιαξα ένα μικρό αφιέρωμα στη Χαλκίδα, μπορείτε να το αναζητήσετε στο ΥouΤube. Εν ολίγοις ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το lockdown.

Τι είναι η μουσική για εσάς κ. Περίδη;

Για έναν μουσικό η μουσική είναι το οξυγόνο του. Αλλά και για τον ακροατή το ίδιο είναι. Έχω την εντύπωση ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μουσική. Είναι συνυφασμένη με τη ζωή η μουσική και το τραγούδι. Είναι μια συγκίνηση, μια διέξοδος, μια έκφραση, διαφυγή και μια δημιουργική χαρά.

Είστε ένας καλλιτέχνης που σας χαρακτηρίζει και σας διακατέχει μια ήρεμη δύναμη. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει από τα τραγούδια σας και αυτό εισπράττουμε και εμείς ως κοινό βλέποντάς σας πάνω στη σκηνή. Από πού πηγάζει αυτό;

Από τον χαρακτήρα μου κι απ’ τη μαθητεία μου όλα αυτά τα χρόνια στο σανίδι.

Δεν σας έχει τύχει ποτέ όμως να διαταράξει κάτι αυτή την ηρεμία σας πάνω στη σκηνή;

Ναι, βεβαίως, έχω βρεθεί σε δύσκολες στιγμές πάνω στο πάλκο, άλλες φορές έφταιγα εγώ, άλλες όχι.

«Φεύγω». Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σας τραγούδια. Νιώσατε ποτέ την ανάγκη να τα παρατήσετε όλα και να φύγετε;

Η κούραση καμιά φορά το κάνει αυτό. Η σωματική και η ψυχική επειδή είναι η φύση της δουλειάς τέτοια. Από την άλλη είναι τόσο αγαπημένη αυτή η δουλειά που δεν μπορείς να την αφήσεις. Η μουσική είναι σαν δώρο, το τραγούδι είναι ένα δώρο.

Πείτε μας λίγο πώς προέκυψε η φετινή συνεργασία με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Ο Μανόλης είναι βιρτουόζος, είναι υψηλού επιπέδου κιθαριστής, καλός συνθέτης και σπουδαίος ενορχηστρωτής, μου άρεσε πάντα αυτή η εκδοχή, να παίζω τα τραγούδια μου με μια κιθάρα κι επειδή ο Μανόλης είναι δυο-τρεις κιθάρες μαζί και η δικιά μου τέσσερεις, έχω ένα σπάνιο αποτέλεσμα!

Και πώς δουλεύει αυτό; Είστε οι δυο σας με τις κιθάρες σας;

Ακριβώς! έχει μεγάλο ενδιαφέρον πιστεύω αυτό: η κλασική κιθάρα είναι ένα πολυφωνικό όργανο, στα χέρια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη όμως γίνεται ακόμα πιο πλούσια η κιθάρα, με περισσότερες φωνές, μπορεί να παίξει με τρεις – τέσσερις μουσικές γραμμές ταυτόχρονα. Είναι φαινόμενο!

Κάνετε όνειρα για το μέλλον;

Αλίμονο αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε όνειρα! Αυτή είναι η δουλειά μας: να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα όνειρά μας, πράξη! όπως όλοι μας, όποια δουλειά κι αν κάνει κανείς.

Ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης μοιράζονται τη σκηνή μαζί “Με δύο κιθάρες”.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι επερχόμενες εμφανίσεις του Ορφέα Περίδη

  • 30/06 Άγιοι Ανάργυροι (Full Band) – Ανοιχτό Θέατρο Μάνος Ξυδούς
  • 17/07 Κατερίνη
  • 21/07 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
  • 28/07 Σάμος
  • 10/08 Χλεμούτσι Ηλείας
  • 11/08 Καλαμάτα
  • 23/08 Λούτσα
  • 25/08 Μυτιλήνη
  • 15/09 Νέα Σμύρνη
Περισσότερα από Πρόσωπα