MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ράνια Σχίζα: Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε πάλι σε ένα όμορφο παραμύθι

Με αφορμή το ανέβασμα του νέου έργου του Ανδρέα Φλουράκη, «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μιλήσαμε με την ηθοποιό Ράνια Σχίζα.

Ευδοκία Βαζούκη | 22.07.2021

Tο Φεστιβάλ Δωδώνης, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και η ομάδα Anima παρουσιάζουν την πρωτότυπη θεατρική παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για το καινούργιο έργο του Ανδρέα Φλουράκη (μετά το «Θέλω μια χώρα»), το οποίο μιλάει με μαύρο χιούμορ για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους αλλά και για το πώς τη δημιουργούν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, η οποία με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων, επιλέγει να πειραματιστεί σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση.

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης – που ξεκινάει επίσημα την καλοκαιρινή του περιοδεία από τις 23 Ιουλίου στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στο Κερατσίνι (με ελεύθερη είσοδο),  μιλήσαμε με την Ράνια Σχίζα για την πολυπόθητη επιστροφή στο ζωντανό θέαμα, το ίδιο το έργο, την ανάγκη να πιστεύουμε σαν χώρα σε «όμορφα παραμύθια», αλλά και την βαθιά ευχή της για την επόμενη θεατρική σεζόν.

Σε λίγες ημέρες ξεκινάτε περιοδεία με την παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά». Μιλήστε μας για αυτό το νέο σας βήμα. Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε σε αυτή την παράσταση;

Η ανάγκη να βρω ξανά τον βηματισμό μου μετά από τόσο μεγάλο διάστημα επιβεβλημένης αποχής από το θεατρικό γίγνεσθαι, η καλλιτεχνική συνύπαρξη με τον Θανάση, τον Ιωσήφ, την Αμαλία, τη Μαρία, τον Άρη, τόσο αξιόλογους και αγαπημένους συναδέλφους, η πίστη και ο ενθουσιασμός της Ρουμπίνης γι’ αυτό το εγχείρημα, ο Αντρέας, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και παλιότερα σε έργο του, ήταν οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν να κάνω αυτό το βήμα.

Με τι νέο πειραματίζεται – μετά το «Θέλω μια χώρα» – το καινούριο αυτό θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη;

Με την ανάγκη, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση και όσων ακολούθησαν και πλήγωσαν αυτή τη χώρα, να πιστέψουμε πάλι σε κάτι. «Να φτιάξουμε ένα παραμύθι». Γιατί ξεμείναμε. Ένα παραμύθι όμως όμορφο, που θα μάς ενώσει και θα μάς δώσει τη δύναμη να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, σπάζοντας αγκυλώσεις και κρατήματα σε έναν συντηρητισμό που μάς βυθίζει σε πατριαρχικές νόρμες και μας βαλτώνει.

Από τη συνθήκη του ζωντανού θεάματος μου έλειψε η μαγική χημεία που σε κάθε παράσταση γεννά κάτι νέο, πάντα απρόβλεπτο.

Η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη επιχειρεί να στήσει μία ανοιχτή σκηνική σύνθεση. Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τι θα δούμε επί σκηνής;

Μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης λόγω πανδημίας, κάποιοι άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, πάνε να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όταν όμως ανακοινώνεται πως η γιορτή δε θα γίνει, διαμαρτύρονται και αρνούνται να αποχωρήσουν από τον χώρο του θεάτρου. Κάνουν κατάληψη, λοιπόν, της σκηνής και αποφασίζουν να μείνουν, γιατί είναι καλύτερα έξω στον καθαρό αέρα που μπορούν να πουν και μια κουβέντα σαν άνθρωποι. Και λένε πολλές! Ακίνδυνες και επικίνδυνες! Κι εκεί που διαφωνούν και αρπάζονται, ηρεμούν και φιλιώνουν, παίζουν, γελάνε, πίνουν, εξομολογούνται, χορεύουν, χαίρονται και βέβαια γιορτάζουν!

Ο δικός σας ρόλος ποιος θα είναι στην παράσταση;

Μιας γυναίκας που μέσα σε όλα αυτά τα δύσκολα που βιώνουμε, αναζητάει τη χαρά που μόνο η ανθρώπινη επαφή μπορεί να δώσει και αναπολεί την εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις σε εγρήγορση, βλέποντας, ακούγοντας, αγγίζοντας ο ένας τον άλλον και όχι εικονικά, μέσα από μια οθόνη υπολογιστή, μηνύματα στο κινητό και like στα social media.

Η παράσταση ανεβαίνει με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Υπάρχει κάτι που ανακαλύψατε για την χώρα μας, μέσα από την παράσταση που ίσως δεν το γνωρίζατε;

Ότι οι ήρωές μας εκτός από θάρρος διέθεταν και χιούμορ.

Υπάρχει κάτι που συνειδητοποιήσατε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους;

Με δεδομένο ότι τα σχολικά βιβλία παρέχουν βασικές γνώσεις Ιστορίας, άρα και της νεότερης Ιστορίας μας, έγκειται στη διάθεση του καθενός μας να ψάξει, να μελετήσει και να μάθει περισσότερα γι’ αυτήν. Θα έλεγα πως οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, όπως και τη ζωή τους. Με γνώμονα την ιδεολογία τους, την ιδιότητά τους, την οικονομική τους κατάσταση, τον ρόλο τους στην κοινωνία, την ενημέρωσή τους, τον χαρακτήρα τους… Μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

Με τι συναισθήματα θα θέλατε να φεύγει ο θεατής από την παράσταση;

Με ανάμεικτα! Αλληλοσυγκρουόμενα! Σε κάθε περίπτωση όμως, αισιόδοξα και γιορτινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜία χώρα δύο αιώνες μετά, του Ανδρέα Φλουράκη σε καλοκαιρινή περιοδεία12.09.2018

Επιστρέφετε στη θεατρική σκηνή μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής από αυτήν εξαιτίας της πανδημίας. Τι είναι αυτό που αισθάνεστε να σας έχει λείψει περισσότερο από τη συνθήκη του ζωντανού θεάματος;

Το θέατρο ξαναβρίσκει και πάλι τη φύση του. Επιτέλους! Ηθοποιοί και θεατές μαζί, δια ζώσης! Αυτό μου έχει λείψει. Αυτή η μαγική χημεία που σε κάθε παράσταση γεννά κάτι νέο, πάντα απρόβλεπτο.

Θεωρείτε ότι ο κόσμος “διψά” για την επιστροφή των θεαμάτων;

Θέλω να το πιστεύω!

Τι εύχεστε για την επόμενη θεατρική σεζόν;

Εύχομαι χωρίς φόβο αλλά με πάθος, το Θέατρο και η Τέχνη γενικότερα, να έχει τον ρόλο που της αρμόζει και έχει ανάγκη η κοινωνία. Τον πρωταγωνιστικό!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η παράσταση «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, ξεκινάει επίσημα καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, από τις 28 Ιουλίου. (Δείτε τις στάσεις της περιοδείας εδώ). Η πρώτη στάση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στο Κερατσίνι, με ελεύθερη είσοδο. 
Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα, Μαρία Χάνου.
Τιμές εισιτηρίων: 10-14 ευρώ

Περισσότερα από Πρόσωπα