MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Δέκα χρήσιμες συμβουλές για να αποτρέψουμε τις πυρκαγιές

Όσο οι πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο δείχνουν το άσχημο πρόσωπο της καταστροφής, η προσπάθεια και η ενημέρωση δεν πρέπει να σταματά.

Photo by Zoltan Tasi on Unsplash
Photo by Zoltan Tasi on Unsplash
Monopoli Team

Δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα στην περίπτωση των πυρκαγιών μιλούν από μόνα τους και λένε μία πικρή αλήθεια. Σχεδόν 9 στις 10 πυρκαγιές προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτές οι πυρκαγιές, που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν, απειλούν ζωές, περιουσίες και πολύτιμους φυσικούς πόρους. Είτε απλός πολίτης είτε επαγγελματίας, ο καθένας μας αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην αλυσίδα προφύλαξης της φύσης, στην πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και στην προστασία των φυσικών μας πόρων.

Ίσως τώρα να είναι ήδη αργά, καθώς η πυρκαγιά σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο έχει ήδη δείξει το άσχημο πρόσωπο της, όμως η προσπάθεια και η ενημέρωση δεν πρέπει να σταματά ποτέ.

Πώς μπορούμε λοιπόν, να βάλουμε όλοι μας ένα λιθαράκι για να μην ξανά βιώσει η φύση μας τέτοιες καταστροφικές στιγμές; Αυτά είναι 10 απλά, εύκολα και άκρως χρήσιμα tips για να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη και τον μετριασμό των πυρκαγιών.

Πάντα ελέγχουμε τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες ξηρασίας

Δώστε μεγάλη προσοχή στις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες ξηρασίας, που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ευφλεκτότητα της βλάστησης.

Αποφύγετε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει φλόγες ή σπινθήρες όταν έχει καύσωνα, ξηρασία και έντονους ανέμους. Εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, τότε επιλέξτε μη εύφλεκτες επιλογές. Θυμηθείτε, οι καιρικές συνθήκες και οι τοπικοί περιορισμοί θα πρέπει να καθοδηγούν την απόφασή σας για οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια τους σκύλους που σώζονται από τις φλόγες12.09.2018

Camping; Φωτιά μόνο μακριά από εύφλεκτα υλικά

Το κάμπινγκ και το πικνίκ είναι πάντα μία εξαιρετική λύση για να περάσουμε τις μέρες του καλοκαιριού στην φύση, που τόσο αγαπάμε. Καλό θα ήταν όμως να αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιά έστω και μικρή -εξάλλου τους καλοκαιρινούς μήνες οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι σπάνιες. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ανάψετε κάποια φωτιά, όμως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα το κάνετε με απόλυτη ασφάλεια. Συγκεκριμένα:

Για να δημιουργήσετε μια ασφαλή φωτιά πρέπει να ακολουθήσετε κάποια χρήσιμα και σημαντικά βήματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια επίπεδη, ανοιχτή τοποθεσία μακριά από εύφλεκτα υλικά, όπως κορμούς, ξερά φύλλα και βελόνες. Έπειτα θα χρειαστεί να σκουπίσετε το γρασίδι, τα φύλλα και τις βελόνες που μπορεί να υπάρχουν στο μέρος μέχρι να φτάσετε σε σκέτο χώμα. Το επόμενο βήμα είναι να κόψετε κοντά ξυλαράκια, τα οποία θα στοιβάξετε μέσα στην καθαρή πλέον περιοχή και στη συνέχεια ανάψτε τη φωτιά. Μην απομακρύνεστε από την φωτιά σας για την υπόλοιπη ώρα και πάντα να την σβήνετε εντελώς.

Προσέξτε η φωτιά σας να έχει σβήσει εντελώς

Για να σβήσει η φωτιά του camping σας χρειάζονται 4 απλά βήματα. Πρώτα ρίχνουμε έναν ολόκληρο κουβά νερό και έπειτα ανακατεύουμε την πηχτή στάχτη που δημιουργήθηκε. Στην συνέχεια ξανά ρίχνουμε άλλο ένα κουβά νερό και ανακατεύουμε ξανά. Φεύγουμε μόνο όταν βεβαιωθούμε πως η στάχτη που έχει μείνει είναι εντελώς κρύα.

Photo by the U.S. Forest Service.

Photo by the U.S. Forest Service.

Μην παρκάρετε πάνω σε ξερά φύλλα

Μία μηχανή αυτοκινήτου μπορεί να εκπέμψει έως και 1.000 βαθμούς Κελσίου. Μία θερμοκρασία καθόλου φιλική για τα ξερά κλαδιά και φύλλα που αν εκτεθούν σε τέτοιες θερμοκρασίες για ώρα και σε περίοδο καύσωνα θα λαμπαδιάσουν γρήγορα.

Να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και για πυρκαγιά

Καλό θα ήταν να έχουμε στο αυτοκίνητο ένα φτυάρι, έναν κουβά και έναν πυροσβεστήρα όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Ακόμα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό φαρμακείο σε περίπτωση τραυματισμού.

Το αυτοκίνητο να είναι πάντα σε καλή κατάσταση

Αν ξέρουμε ότι θα πάμε σε μία δύσβατη και απομακρυσμένη περιοχή, καλό θα είναι το αυτοκίνητο να έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και να μην έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Έτσι η διασκεδαστική περιπέτεια στη φύση δε θα γίνει ποτέ σκέτο περιπέτεια.

Photo by Kari Greer, U.S. Forest Service.

Photo by Kari Greer, U.S. Forest Service.

Να μην πλησιάζετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φλόγες κοντά σε ξηρό χορτάρι

Όταν χρησιμοποιούμε κάτι που μπορεί να προκαλέσει φλόγες πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί και να μην βρισκόμαστε δίπλα σε ξερά χόρτα. Ειδικά αν υπάρχει δυνατός άνεμος, καλό θα ήταν να μην κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σπίθες, όμως μία δουλειά με ηλεκτρικό πριόνι ή ηλεκτροσυγκόλληση.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πυροτεχνήματα ελέγξτε πρώτα τις καιρικές συνθήκες

Τα πυροτεχνήματα πυροδοτούν αρκετές χιλιάδες πυρκαγιές και μπορούν να στείλουν πολλά άτομα στα επείγοντα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οι εορτασμοί την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα έχουν γίνει αιτία αρκετών καταστροφών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με λίγη προσοχή. Δεν πετάμε πυροτεχνήματα σε περιοχές με πυκνά δέντρα ή ξερά χορτάρια και ποτέ χωρίς λόγο, όσο μεγάλη και αν είναι η χαρά μας.

Να καίτε με υπερβολική προσοχή ξηρά χόρτα και μόνο όταν έχει άπνοια

Μερικές φορές, οι άνθρωποι καίνε σκουπίδια, φύλλα, αγροτικά απόβλητα ή άλλα υλικά. Εάν σκοπεύετε να τα κάψετε στην ιδιωτική σας περιουσία, βεβαιωθείτε ότι έχετε νερό κοντά (όπως ένα λάστιχο κήπου) και μην καίτε ποτέ τίποτα αν φυσάει. Μόλις ολοκληρωθεί το κάψιμο, φροντίστε να απομακρύνετε τη στάχτη με νερό και ανακατεύοντας την. Οι πυρκαγιές ξεκινούν συχνά από τέτοιους σωρούς που δεν είχαν σβήσει, ημέρες ή και εβδομάδες μετά την καύση τους.

Photo by Bureau of Land Management.

Photo by Bureau of Land Management.

Αν δείτε οτιδήποτε ύποπτο να ενημερώνετε άμεσα τους υπεύθυνους

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό tip. Πολλές φορές οι φωτιές ξεκινούν από εμπρησμό. Οι εμπρησμοί μπορούν να προκληθούν από γκαζάκια ή με την χρήση σπασμένων γυαλών, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία με ξηρά χόρτα μέχρι να υπερθερμανθούν και να προκαλέσουν έκρηξη. Αν λοιπόν, τύχει να παρατηρήσετε κάτι τέτοιο ή κάποια ύποπτη κίνηση κατά την παραμονή σας σε ένα δάσος ή πάρκο απομακρύνεται άμεσα (και με προσοχή) από το σημείο και καλέστε την πολιτική προστασία.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ελλάδα παραμένει σε πύρινο κλοιό: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους και τους πυροσβέστες12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα