Ένα ξεχωριστό υποβρύχιο μουσείο έκανε πρόσφατα τα “εγκαίνια” του στα ανοικτά της νοτιοανατολικής ακτής της Κύπρου. Γνωστό ως «Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (Musan)», πρόκειται για το πρώτο μουσείο της Μεσογείου, που μπορείς να ανακαλύψεις με μία… βουτιά!
Το μουσείο είναι γεμάτο γλυπτά του Βρετανού καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, ο οποίος δημιούργησε πάνω από 90 έργα, που απεικονίζουν φυλλώματα έως και ανθρώπινες φιγούρες, με στόχο να προβληματιστούν οι επισκέπτες για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Ο Taylor είναι πρώην εκπαιδευτής καταδύσεων, που χρησιμοποιεί φυσικά υλικά, όπως κοχύλια και πέτρες για να καλλιεργήσει βυθούς όπου η θαλάσσια ζωή μπορεί να ανασυσταθεί. Γλυπτά του έχουν παρουσιαστεί ξανά σε υποβρύχια μουσεία, όπως εκείνο με τα πρόσωπα ντόπιων στις Κάννες, αλλά και στην Ισπανία. Μάλιστα, μερικά από αυτά έχουν αυξήσει τη βιομάζα έως και 200%.
Το υποβρύχιο μουσείο της Αγίας ΝάπαςΗ τελευταία έκθεση του βρίσκεται στην ακτή της Αγίας Νάπας της Κύπρου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βουτήξουν 9 μέτρα κάτω από το νερό στην μόνιμη αυτή έκθεση, που αναμένεται να αναπληρώσει τον εξαντλημένο θαλάσσιο πληθυσμό σε εκείνο το μέρος της Μεσογείου.
Το έργο είναι τοποθετημένο με τρόπο που μοιάζει με ένα χαρτογραφημένο μονοπάτι μέσα σε ένα υποβρύχιο δάσος. Ίσως ένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι μια ομάδα παιδιών που περικυκλώνουν έναν ενήλικα, στρέφοντας τις κάμερές τους προς αυτόν, με το μήνυμα να είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τις επιπτώσεις που προκαλούν στη θάλασσα και τον φυσικό κόσμο.
«Τα γλυπτά έχουν σχεδιαστεί μεμονωμένα, χρησιμοποιώντας ασφαλή υλικά με ουδέτερο pH και με επιφάνειες που έχουν ιδιαίτερη υφή, με σκοπό να δημιουργηθούν σπίτια, χώρους αναπαραγωγής (των ειδών θαλάσσιας ζωής) και προστατευόμενους χώρους”, δηλώνει ο καλλιτέχνης, μέσω της ιστοσελίδας του. Το έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ εκπονήθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία ελπίζει η δωρεάν αυτή έκθεση να προσελκύσει περίπου 50.000 τουρίστες ετησίως.
Το Musan είναι προσβάσιμο τόσο για τους κολυμβητές με αναπνευστήρα όσο και για τους δύτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία εγγραφή και οι πιστοποιήσεις από μία σχολή καταδύσεων.