Αψίδα του Θριάμβου: Δείτε live την μεταμόρφωση του μνημείου στο σχέδιο του Christo (video)
Εξήντα χρόνια μετά το πρώτο του σχέδιο και μερικούς μήνες μετά τον θάνατό του Christo, η Αψίδα του Θριάμβου θα γίνει επιτέλους μπλε και κόκκινη, όπως την είχε οραματιστεί ο σπουδαίος καλλιτέχνης και η σύζυγός του, Ζαν-Κλοντ.
Το εμβληματικό μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι, αυτή τη στιγμή «τυλίγεται» για ένα έργο τέχνης, το οποίο ο Christo σχεδίαζε εδώ και 60 χρόνια. Το πρότζεκτ με τίτλο Η Αψίδα του Θριάμβου, Τυλιγμένη (L’Arc de Triomphe, Wrapped) ήταν όραμα του ζευγαριού, Κρίστο και Ζαν-Κλοντ, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1961.
Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί σε διάφορα δημόσια έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του Ράιχσταγκ του Βερολίνου και του περίτεχνου διάδρομου στο Central Park της Νέας Υόρκης, τα οποία τύλιγαν με υφάσματα και σκοινιά, όπως γίνεται και τώρα στην Αψίδα του Θριάμβου.
Ο Christo ερωτεύτηκε από την αρχή το διάσημο αυτό μνημείο στα Ηλύσια Πεδία, όταν νοίκιασε ένα διαμέρισμα εκεί κοντά. Ένα χρόνο αργότερα, δημιούργησε ένα φωτομοντάζ για το πώς θα μπορούσε να είναι η Αψίδα του Θριάμβου, αν γινόταν το έργο των ονείρων τους. Μετά από 26 χρόνια, ο Christo προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα κολάζ του έργου.
60 χρόνια αργότερα, το όνειρο αυτό επιτέλους πραγματοποιείται, χάρη στη συνεργασία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων της Γαλλίας, το οποίο συμμετείχε στο συντονισμό του Δήμου του Παρισιού με το Πολιτισμικό Κέντρο Πομπιντού.
Παρά την υποστήριξη αυτών των μεγάλων δυνάμεων, το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη γκαλερί Estate, του Christo και συγκεκριμένα, από τις πωλήσεις των έργων του της δεκαετίας του ’50 και του ’60.
Δυστυχώς, το διάσημο ζευγάρι δεν θα μπορέσει ποτέ να δει το θαυμάσιο έργο, καθώς και οι δύο έχουν φύγει από τη ζωή. Η Ζαν-Κλοντ το 2009 και ο Κρίστο το 2020.
Ωστόσο, το κοινό μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή live την πρόοδο του ξεχωριστού αυτού πρότζεκτ και τη διαδικασία του “τυλίγματος” της Αψίδας του Θριάμβου με 25.000 τετραγωνικά μέτρα ανακυκλώσιμου υφάσματος σε μπλε χρώμα και με 3.000 μέτρα κόκκινο σχοινί.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Το εγχείρημα αυτό υπολογίζεται να κοστίσει 14 εκατομμύρια ευρώ και η Αψίδα του Θριάμβου δε θα παραμείνει τυλιγμένη για πάνω από 3 εβδομάδες.