Shamsia Hassani: Η πρώτη γυναίκα street artist του Αφγανιστάν “μιλά” μέσα από την τέχνη της
Ανάμεσα στις γυναίκες που δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για να ρίξουν φως στην πολύ ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στο Αφγανιστάν, είναι η Shamsia Hassani, η πρώτη γυναίκα street artist της χώρας.
Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν ξανά, μετά από 20 χρόνια στο Αφγανιστάν και όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς θα έχουν κυρίως στο στόχαστρο τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια. Οι εκκλήσεις των γυναικών για βοήθεια κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ πολλοί φοβούνται ότι τα κορίτσια δεν θα έχουν ποτέ ξανά το δικαίωμα να πάνε σχολείο και να πάρουν την μόρφωση που τους αξίζει.
Ανάμεσα στις γυναίκες και τους ακτιβιστές που ακόμα δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για να ρίξουν φως στην πολύ ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί τώρα -αλλά και τις τελευταίες δεκαετίες- στο Αφγανιστάν, είναι η Shamsia Hassani, η πρώτη γυναίκα street artist της χώρας.
Η Shamsia γεννήθηκε ως πρόσφυγας στο Ιράν το 1998, όταν οι Ταλιμπάν είχαν ακόμη τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Επέστρεψε στη χώρα της το 2005, αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά και ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την τέχνη της, για να αποκαλύψει τα σημάδια του πολέμου.
Αφού τελείωσε το πτυχίο της στις εικαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, έγινε μέλος της σχολής ως καθηγήτρια καλών τεχνών και γλυπτικής -σε ηλικία μόλις 25 ετών! Καθημερινά δίδασκε την τέχνη σε δεκάδες μαθητές -ανάμεσα σε αυτούς και γυναίκες.
Μέσα στην τάξη του πανεπιστημίου έκανε ένα πραγματικά σημαντικό έργο. Πώς θα μπορούσε όμως αυτό το έργο έξω από τα πλαίσια της πανεπιστημιακής αίθουσας, σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες σε όλο το Αφγανιστάν; Η απάντηση βρέθηκε μέσα από την ιδιότητά της ως street artist.
H Shamsia έγινε η πρώτη γυναίκα “καλλιτέχνης του δρόμου”, που τόλμησε να φέρει το έργο της σε δημόσιο θέα. Αυτή η πράξη της ήταν τόσο τολμηρή, που από μόνη της αποτέλεσε μία μικρή επανάσταση. Όσο όμως οι Ταλιμπάν εισέβαλαν όλο και περισσότερο στη χώρα και η τέχνη της γινόταν το μέσο για να μάθει όλος ο κόσμος τις φρικαλεότητες του πολέμου, το έργο της πήρε άλλη διάσταση.
Σε μια συνέντευξη της το 2013, είπε πως σκοπός της, είναι να βάλει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή της τέχνης της. “Στο παρελθόν, οι γυναίκες απομακρύνονταν από την κοινωνία και ήθελαν να μένουν μόνο στο σπίτι με σκοπό να ξεχαστούν. Τώρα, θέλω να χρησιμοποιήσω την τέχνη μου για να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι υπάρχουμε“, είπε.
“Θέλω να προάγω μέσα από τα έργα μου τη δύναμη και τη χαρά των γυναικών. Θέλω να δείξω ότι οι γυναίκες επέστρεψαν στην αφγανική κοινωνία με ένα νέο, ισχυρότερο σχήμα. Δεν είναι η γυναίκα που μένει στο σπίτι. Είναι μια νέα γυναίκα. Μια γυναίκα γεμάτη ενέργεια, που θέλει να ξεκινήσει ξανά. Μπορείτε να δείτε ότι στο έργο μου, θέλω να αλλάξω το σχήμα των γυναικών. Τις ζωγραφίζω μεγαλύτερες και πιο ζωντανές. Θέλω να πω ότι οι άνθρωποι τις βλέπουν διαφορετικά τώρα”.
Πράγματι, λίγο πριν την εισβολή των Ταλιμπάν, οι γυναίκες έπαιρναν όλο και σημαντικότερες θέσεις στον πολιτισμό και τις τέχνες. Αυτές οι γυναίκες τώρα φοβούνται για τη ζωή τους. Έτσι, η “αποστολή” της Shamsia είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Δείτε κι εσείς τα έργα της:Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με πληροφορίες από το mymodernmet