Ο Γιώργος του Κέδρου
Αρκετές φεστιβαλικές διακρίσεις (υποψηφιότητα για καλύτερο ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, καλύτερο ντοκιμαντέρ στα φεστιβάλ Χαλκίδας και Ιεράπετρας, εύφημος μνεία στο London Greek Film Festival κλπ) για το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κολόζη.
Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί. Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Γιώργος του Κέδρου”. Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποίο ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.
Το πέρασμα του χρόνουΈνα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα. Οι εικόνες μιας άγριας, σχεδόν πρωτόγονης Δονούσας στις αρχές των 70ς από τον φακό του νεαρού τότε Γιώργου Κολόζη εντυπωσιάζουν. Το κοντράστ με το σήμερα δίνεται όσο πιο παραστατικά γίνεται.
Η καθαρή ψηφιακή εικόνα αποτυπώνει τις αλλαγές στο χρόνο σε όλα τα επίπεδα. Από τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που φύτρωσαν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια που η Δονούσα έγινε εναλλακτικός τουριστικός προορισμός μέχρι τα πρόσωπα των μονίμων κατοίκων που με τόση φροντίδα και αγάπη αγκάλιασε ο φακός τόσο του πατέρα όσο και του υιού Κολόζη.
Το αισθαντικό ντοκιμαντέρ ο «Ο Γιώργος του Κέδρου» είναι μια συνεπής, τρυφερή μαρτυρία που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, προκειμένου να αναδείξει το μοτίβο της ενηλικίωσης μέσω της συγκινητικής ολοκλήρωσης ενός ιερού σχεδόν σκοπού.