Open Air Cinema Festival: Δεκαήμερο αφιέρωμα στον κουβανέζικο κινηματογράφο στο Ιωσηφόγλειο Μέγαρο
Πιστός στο ραντεβού του για έβδομη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης διοργανώνει το Open Air Cinema Festival, με ένα μοναδικό Αφιέρωμα στον Κουβανέζικο Κινηματογράφο.
Πιστός στο ραντεβού του για έβδομη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης διοργανώνει το Open Air Cinema Festival, με ένα μοναδικό Αφιέρωμα στον Κουβανέζικο Κινηματογράφο.
Τη δεκαετία του ’60 άρχισε να εδραιώνεται ο Κουβανέζικος κινηματογράφος, καθορίζοντας τα αισθητικά και
θεματικά του όρια, με όχημα την πολιτιστική του ταυτότητα. Μέχρι τότε είχε να επιδείξει ταινίες φτωχής καλλιτεχνικής αξίας, οι οποίες αναφέρονται συχνά ως ”προεπαναστατικές” θέτοντας ένα χρονικό όριο, πριν και μετά την άνθησή του.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «στο αφιέρωμα θα προβληθούν 10 ταινίες από τη χρυσή δεκαετία του Κουβανέζικου κινηματογράφου και κάποιες πιο σύγχρονες, σε μία προσπάθεια μύησης του κοινού σε έναν πιο ιδιαίτερο και όχι τόσο εμπορικό κινηματογράφο. Φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διατηρούμε την ελεύθερη είσοδο, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους όσοι αγαπούν τον κινηματογρφάφο να απολαύσουν δωρεάν δέκα ενδιαφέρουσες ταινίες».
ΠροβολέςΟι προβολές πραγματοποιούνται στο Ιωσηφόγλειο Μέγαρο (Συγγρού 221), σε ένα ιδιαίτερο σινεμά που δημιουργήθηκε ειδικά για τους σινεφίλ της πόλης μας. Δέκα δυνατές ταινίες της χρυσής δεκαετίας του κουβανέζικου κινηματογράφου, με ελεύθερη είσοδο από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στις 21.00.
Το Αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών που παράλληλα με το Open Air Cinema Festival έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά φεστιβάλ της Αθήνας, μετατρέποντας τη Νέα Σμύρνη σε χώρο υποδοχής των μεγαλύτερων παραγωγών και καλλιτεχνικών δράσεων της σεζόν, φιλοξενώντας κάθε χρόνο περισσότερους από 80000 επισκέπτες από όλη την Αθήνα.
Στο αφιέρωμα θα προβληθούν 10 ταινίες από τη χρυσή δεκαετία του Κουβανέζικου κινηματογράφου και κάποιες πιο σύγχρονες, σε μία προσπάθεια μύησης του κοινού σε έναν όχι τόσο εμπορικό κινηματογράφο. Το Αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών που παράλληλα με το Open Air Cinema Festival έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά φεστιβάλ της Αθήνας.
Ταινία εποχής για τη ζωή του Benny More, του, κατά πολλούς, μεγαλύτερου μουσικού που έχει αναδείξει η Κούβα. Η ταινία παρακολουθεί τον More από τη δεκαετία του ’40, σε όλες τις φάσεις της ακμής και παρακμής του, από την αφάνεια μέχρι τη δόξα, την παρακμή, λόγω των καταχρήσεων, και την απροσδόκητη καλλιτεχνική του ανάσταση μέχρι το θάνατό του επί σκηνής. Πέραν της μουσικής, τα κοστούμια, η απόδοση της Αβάνας της δεκαετίας του ’50 και οι ερμηνείες συνηγορούν στη δημιουργία ενός αριστοτεχνικού συνόλου
Δράμα / Μιούζικαλ
Σκηνοθεσία: Jorge Luis Sanchez Zavápio: Abrahán Rodríguez, Jorge Luis Sánchez
Παραγωγή: ICAIC (Cuba) /Coral Capital Entertainment Ltd (U.Κ.) / Igeldo
Μουσική: Juan Manuel Ceruto
Φωτογραφία: Juan Manuel Ceruto
132′ Έγχρωμο
Με τους: Renny Arozarena, Enrique Molina, Carlos Ever Fonseca, Mario Guerra, Limara Meneses, Isabel Santos, Salvador Wood, Laura de la Uz.
Η ιστορία από την αθώα ματιά δύο παιδιών. Μία όμορφη ταινία, με συμβολισμούς όπου ο σκηνοθέτης παρουσιάζει το τέλος του Ισπανο – Κουβανο – Αμερικανικού πολέμου τον 19ο αιώνα. Δύο παιδιά με τα βιβλικά ονόματα, ο Συμεών (Alejandro Guerrero) και ο Σαμουήλ (Christian Sánchez), δύο παιδιά Αφροκουβανικής καταγωγής, καθαροί «σπίθες» και οι πιο έξυπνοι στην τάξη τους, γίνονται οι βασικοί αφηγητές και οι ανθρώπινες πηγές όλων των δραματικών γεγονότων εκείνης της εποχής.
Πολεμικό / Δράμα
Σκηνοθεσία: Jorge Luis Sánchez
Σενάριο: Jorge Luis Sanchez
Μουσική: Juan Manuel Ceruto
Φωτογραφία: Rafael Solis
Παραγωγή: ICAIC, Κούβα 2015
120′, Έγχρωμο
Με τους: Christian Sánchez, Alejandro Guerrero, Jo Adrian Haavind, Isabel Santos, Adael Rosales, Manuel Porto
Τέσσερις ιστορίες στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Η Μαρία νιώθει ντροπή για το πώς κερδίζει το μεροκάματο, ο Πέδρο χάνει τη γη που καλλιεργεί, ένας φοιτητής αντικρίζει φίλους του να πυροβολούνται… Μια ασπρόμαυρη παραγωγή της ΕΣΣΔ και της Κούβας από το 1964, που αποτελεί ένα χρονικό απλωμένο σε τέσσερα επεισόδια που αποκαλύπτουν την ιστορία του Νησιού της Επανάστασης: Από τη δικτατορία του Μπατίστα και τον ξεσηκωμό, στη νίκη της Επανάστασης και τον αγώνα του κουβανέζικου λαού να υπερασπιστεί την Επανάσταση και τις κατακτήσεις που κέρδισε με το αίμα του.
Δράμα
Σοβιετική Ένωση, Κούβα, 1964
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Καλατόζοφ
Σενάριο: Ενρίκε Πινέδα Μπάρνετ
141′, Ασπρόμαυρη
Με τους: Σέρτζιο Κοριέρι, Σαλβαδόρ Γουντ, Χοσέ Γκαλάρντο, Ραούλ Γκαρσία
Ένα κομψό, πρωτότυπο, σατιρικό θρίλερ, οι 12 καρέκλες, μία από τις δεκάδες διασκευές του ρωσικού μυθιστορήματος του Ilya lf. Είναι μία ταινία ιδεολογική που δίνει έμφαση στην άπληστη φύση ενός αριστοκράτη αντιήρωα, με σκοπό το εύκολο χρήμα. Σε αυτή τη βερσιόν, όμως, οι καρέκλες δεν έχουν πουληθεί σε δημοπρασία, αλλά έχουν κατασχεθεί από το κράτος με σκοπό την ανακατανομή του πλούτου.
Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Tomas Gutiérrez Alea
Σενάριο: Tomas Gutiérrez Alea, Ugo Ulive
Παραγωγή: ICAIC
Μουσική: Juan Blanco
Φωτογραφία: Ramón F. Suarez
97′, Έγχρωμο
Με τους: Enrique Santiesteban, Reynaldo Miravalles, René Sánchez, Max Beltrán, María Pardo
Στη διάρκεια της αστείας όσο και μακάβριας περιπλάνησης μιας ιδιόμορφης παρέας, θα αποκαλυφθούν τα προβλήματα, οι χαρές και οι απογοητεύσεις των απλών, καθημερινών ανθρώπων και θα αναδυθεί το πρόσωπο μιας χώρας, που ανάμεσα στο γέλιο και τη θλίψη αγωνίζεται να υπάρξει με το δικό της τρόπο, ενάντια στις εσωτερικές της αντιφάσεις και στους εξωτερικούς περιορισμούς. Η ταινία με τη μορφή του road – movie και με έντονη σατιρική διάθεση, καταγράφει το οδοιπορικό και τις περιπέτειες μιας ομάδας ανθρώπων που διασχίζουν την Κούβα παρέα… μ’ ένα φέρετρο.
Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα, Χουάν Κάρλος Τάμπιο
105′, Έγχρωμο
Με τους: Μίρτα Ιμπάρια, Κάρλος Κρουζ, Χόρχε Περογκορία, Ραούλ Εγκουρέν
Με μία σπάνια οπτική της καθημερινής ζωής στην Κούβα, με τοποθεσίες που μόνο λίγοι μπορούν να επισκεφθούν κατά το ταξίδι τους στην Αβάνα, ο Παδρόν αφιερώνει την ταινία του «στα παιδιά όλου του κόσμου και ειδικότερα στα παιδιά της Κούβας». Μια ιστορία που αποκαλύπτει τα διαφορετικά πρόσωπα της κουβανέζικης πραγματικότητας από την καθημερινή ζωή των παιδιών. Τα παιδιά είναι εκείνα που οδηγούν την ταινία σε μια φρενήρη κούρσα ανεμελιάς, πλάκας, περιπέτειας και ρομαντισμού. Πρόκειται για μια ταινία που σφύζει από απλά καθημερινά πράγματα και μας θυμίζει το καλό πνεύμα, που υπάρχει μέσα σε όλους μας.
Δράμα
Σκηνοθεσία: Ian Padron
Σενάριο: Felipe Espine Napaywyn: ICAIC, LA COLMENITA, Noél Alvarez
Μουσική: Rene Banos
Φωτογραφία: Alejandro Perez
Μοντάζ: Jose Lemuel
95′, Έγχρωμο
Με τους: Claudia Alvariño, Rubén Araujo, Blanca Rosa Blanc
Η ταινία αναπλάθει τη δύσκολη εποχή του αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Πρόσωπα που διαμορφώνουν την ιστορία και αλλάζουν την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων, οι ήρωες της ταινίας επιλέγουν να ζουν επικινδύνως. Μια απεργία πείνας και οι δυσκολίες της, τα βασανιστήρια, η απελευθέρωσή τους από τις φυλακές, οι προσπάθειες για τη συνέχεια του αγώνα, για την τελική ανατροπή του καθεστώτος, αλλά και μικρές ανθρώπινες στιγμές που συμβαίνουν στο περιθώριο του αγώνα.
Ιστορικό/Δράμα
Σκηνοθεσία: Fernando Perez Σενάριο Jesus Diaz
Παραγωγή: ICAIC
Φωτογραφία: Adriano Moreno
Μοντάζ: Jorge Abello
Μουσική: Edesio Alejandro
98′, Έγχρωμο
Με τους: Luis Alberto Garcia, Isabel Santos, Susana Perez, Jorge Luis Sanchez, Miguel Gutierrez
Μια μαύρη κωμωδία σκηνοθετημένη με πρωτοτυπία και οίστρο, φόρος τιμής στο κινηματογραφικό είδος του μπουρλέσκ και στους μεγάλους κωμικούς του. Ο κεντρικός ήρωας του Αλέα είναι ένας φτωχοδιάβολος που τινάζει τα πάντα στον αέρα, διακωμωδώντας τον ακατανόητο όσο και παρανοϊκό κόσμο της γραφειοκρα τικής εξουσίας. Η ταινία δεν είναι μονάχα μια από τις κορυφαίες στιγμές του κουβανέζικου κινηματογράφου, αλλά και μια από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ για την εγγενή τρέλα κάθε γραφειοκρατικού μηχανισμού σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή.
Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
84′ , Ασπρόμαυρο
Με τους: Σαλβατόρ Γουντ, Σίλβια Πλάνας, Μανουέλ Εστανίλο, Γκασπάρ ντε Σαντελίσες
Κλασικό Κουβανέζικο φιλμ που αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο κουβανέζικό οικογενειακό περιβάλλον, ως αποτέλεσμα των κοινωνικών μετασχηματισμών στη χώρα.
Κοινωνικό
Σκηνοθεσία: Pastor Vega
Σενάριο: Pastor Vega, Ambrosio Fornet
Με τους: Daysi Granados, Adolfo Llaurado, Alina Sanchez, Raul Pomares
Η ταινία θίγει το θέμα των αστικών κατάλοιπων της παλιάς τάξης και των δυσκολιών προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Η ιστορία του φιλμ τοποθετείται το 1961 δύο χρόνια μετά την επικράτηση του νέου καθεστώτος.
Δράμα
Σκηνοθεσία: Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
Με τους: Σέρτζιο Κοριέρι, Ντέιζι Γκρανάντος, Εσλίντα Νούνιεζ, Ομάρ Βαλντές, Ρενέ Ντε Λα Κρούς, Ιολάντα Φαρ, Οφέλια Κονζάλες, Χοσέ Γκιλ Αμπάν
97‘, Έγχρωμο
Η χρονολογία γέννησης του σύγχρονου κουβανέζικου σινεμά, το 1959, είναι επίσης και η χρονιά, που το κίνημα των νεαρών επαναστατών, υπό την καθοδήγηση του Τσε και του Φιντέλ Κάστρο, κατέλαβε την εξουσία. Ανατρέποντας τη δικτατορία του Μπατίστα, οι νεαροί επαναστάτες, ταυτόχρονα, άλλαξαν και το τοπίο στο χώρο του κινηματογράφου.
Με τη βοήθεια ξένων κινηματογραφιστών, δημιουργήθηκε ένα εθνικό σινεμά που εξέφραζε τις αξίες της επανάστασης. Άρνηση του χολιγουντιανού μοντέλου, προσανατολισμός στις ανεξερεύνητες, από τον κινηματογράφο, πτυχές της κουβανέζικης ιστορίας, αλλά και τολμηρές καταγραφές των προβλημάτων, που η νέα πραγματικότητα δημιούργησε.
Κριτικό ως προς την εξουσία, ευαίσθητο απέναντι στα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα: το κουβανέζικό σινεμά διεκδίκησε δυναμικά το δικαίωμα να εκφράσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μίας ολόκληρης κοινωνίας. Η τελική εικόνα για τον κινηματογράφο στην Κούβα μοιάζει με τη θέση του νησιού στον γεωγραφικό χώρο: Είναι η εικόνα μιας πολύμορφης εθνικής κινηματογραφίας, μιας νησίδας αντίστασης απέναντι στην τυποποίηση και την ισοπέδωση, που η Χολιγουντιανή Αυτοκρατορία επιχειρεί να επιβάλλει.
Από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού: https://www.facebook.com/culturens και στα τηλέφωνα: 213 2025922 και -924
Είσοδος Ελεύθερη