Ένα βήμα μπροστά: Έκθεση εμπνευσμένη από το ταξίδι της Μικρής Αμάλ στην Ελευσίνα
Η εικαστική έκθεση «Ένα βήμα μπροστά», με έργα παιδιών και εφήβων από όλη την Ελλάδα, εμπνευσμένα από το ταξίδι της Μικρής Αμάλ, φιλοξενείται, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος».
Η εικαστική έκθεση «Ένα βήμα μπροστά», έργα παιδιών και εφήβων από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα, που εμπνεύστηκαν από το Ταξίδι της Μικρής Αμάλ, καρπός του ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος του Ταξιδιού, φιλοξενείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» με ελεύθερη είσοδο.
Μπορεί η μικρή Αμάλ, η 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία, μετά την επίσκεψή της στην Ελευσίνα την 1η Σεπτεμβρίου, και τη θερμή υποδοχή που της επιφύλασσε η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να ταξιδεύει πλέον σε νέους προορισμούς, το μήνυμα, όμως, της ελπίδας που μετέφερε, είναι ακόμα ηχηρό.
«Ένα βήμα μπροστά»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΣτην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες και κείμενα, τα οποία δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του Ταξιδιού, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων αφορά στη μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ, μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζονται, επίσης, έργα με τη σκιά της μικρής Αμάλ, δημιουργίες του Εργαστηρίου Θεάτρου Σκιών, που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα από τον εικαστικό, ηθοποιό και make-up artist, Σπύρο Αγγελόπουλο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα βήμα μπροστά» λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού, όπου πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκειά του, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να χτίσουν μεταξύ τους φιλίες ζωής.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Unima Hellas, την Αthens Comics Library, την ΑΜΑΚΑ ΜΚΟ, τον Σπύρο Αγγελόπουλο αλλά και με αφορμή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Ταξιδιού: https://www.walkwithamal.org/education/activity-pack/.
Στην Ελλάδα, τα έργα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάζονται, εκτός από το Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.
Νηπιαγωγείο Ζίτσας Ιωαννίνων, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Πεδινής Ιωαννίνων, ASB Δομή Κατσικά, ASB Αγίας Ελένης, ASB Φιλιππιάδας, ΚΔΑΠ Δέντρο της Γνώσης, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Νηπιαγωγείο Κρινίτσας Τρικάλων, Grasshopper, 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 16ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, Μαράσλειο, Σχολή Μωραΐτη, 1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, 4ο Νηπιαγωγείο Αγίου Στεφάνου.
6ο Νηπιαγωγείο Σύρου, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, LEDU Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης Άρσις Λέρου, Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς Χίου, Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου, Δημοτικό Σχολείο Άγιου Μηνά Θυμιανών Χίου, ΜΕΤΑδραση, Θεατρικό Καλλιτεχνικό Κέντρο Πούπουλο, Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Καλαμάτας, Νηπιαγωγείο Γεφυρουδίου Ν. Σερρών, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ν. Σερρών, 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Νηπιαγωγείο Ελιάς Δήμου Χερσονήσου Κρήτης.
Νηπιαγωγείο Επισκοπής Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, Νηπιαγωγείο Ανάληψης Δήμου Χερσονήσου Κρήτης,Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι Δήμου Χερσονήσου Κρήτης, Δημοτικό Σχολείο Γουρνών Δήμος Χερσονήσου Κρήτης, Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Δήμος Χερσονήσου Κρήτης, Δημοτικό Σχολείο Ανάληψης Δήμος Χερσονήσου Κρήτης, Γυμνάσιο Μαλίων Χερσονήσου Κρήτης, Μουσικό Σχολείο Γουρνών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ταξιδιού πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;». Τελεί υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
*Επιμέλεια Υλικού: Δάφνη Καλαφάτη, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σπύρος Αγγελόπουλος.
Την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Ταξιδιού, την Αμάλ υποδέχτηκε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ως μια πόλη που αιώνες τώρα δίνει καταφύγιο σε ταξιδιώτες, εργάτες και πρόσφυγες, η Ελευσίνα καλωσόρισε θερμά τη μικρή προσφυγοπούλα.
Μια ομάδα ηθοποιών και χορευτών (Aναστασοπούλου Ασημίνα, Ελένη Ζαραφίδου, Ελένη Ζαχοπούλου, Βασίλης Καλφάκης, Έλενα Μαρσίδου, Ελένη Μολέσκη, Χαρά Τζόκα) με την εμψύχωση της Σοφίας Πάσχου και της Εριφύλης Στεφανίδου, τραγουδώντας της το παραδοσιακό της Μικράς Ασίας «Από ξένο τόπο», της προσέφερε ένα ξεχωριστό δώρο: Μία φούστα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού από την ομάδα Λαϊκάρτ (Ειρήνη Ευσταθίου, Ίρις Πλαϊτάκη, Μαρία Μίχου) στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ταξιδιού.
Τη φούστα κοσμούσαν παραδοσιακά φυλαχτά, μικρά κομμάτια της φιλίας τους, που χάρισαν στην Αμάλ ασφάλεια και προστασία στην υπόλοιπη διαδρομή της.
Η αγαπημένη τραγουδοποιός Δήμητρα Γαλάνη που το ίδιο βράδυ, μάγευε στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο το κοινό της Ελευσίνας με τη φωνή και τις μελωδίες της, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια, μιας διοργάνωσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας (Κ.Ε.Δ.Ε.), συνάντησε τη μικρή προσφυγοπούλα, αφιερώνοντάς της το «Άσπρο περιστέρι», προσφέροντάς της ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης που θα τη συντροφεύει στους επόμενους σταθμούς του ταξιδιού της.
«Μην μας ξεχνάτε»Το Ταξίδι είναι μία πολιτιστική οδύσσεια που υπερβαίνει γεωγραφικές, πολιτικές και γλωσσικές διαφορές, για να αφηγηθεί μία νέα ιστορία για την ανθρώπινη φύση που μας ενώνει, και να διασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει τα εκατομμύρια εκτοπισμένων παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ από τη Συρία, η μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων που διασχίζει την Ευρώπη, για να φωτίσει τις ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, είναι «Μην μας ξεχνάτε». Στη γη που απλώνεται μπροστά της, η μικρή αναζητά τη μητέρα της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει μικρούς και μεγάλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει για εκείνη το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το «Ταξίδι / The Walk» είναι παραγωγή της Good Chance, Stephen Daldry, David Lan και Tracey Seaward σε συνεργασία με την Handspring Puppet Company. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Amir Nizar Zuabi Παραγωγός για την Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου.
Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Τεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Δάφνη Καλαφάτη
Οργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Κωνσταντίνα Γεωργίου
Μεταφραστής: Μενέλαος Κυπαρίσσης
Υπεύθυνη Φιλοξενίας: Λώρα Σπηλιωτάκου
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας για την Ελλάδα: MSCOMM, Ελίνα Λαζαρίδου
*Περισσότερες πληροφορίες: www.walkwithamal.org. Όλο το πρόγραμμα του Ταξιδιού τελεί υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.