MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Μουσείο Μπενάκη: Με 100 αντικείμενα από τη συλλογή του συμμετέχει στην έκθεση του Λούβρου «Παρίσι – Αθήνα»

Το Μουσείο Μπενάκη δηλώνει δυναμικά το παρόν στη νέα μεγάλη έκθεση του Λούβρου, «Paris – Athènes. Naissance de la Grèce moderne 1675-1919», που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 200ής επετείου της Επανάστασης, με εκατό αντικείμενα από την πολύτιμη συλλογή του.

Μουσείο Μπενάκη
Jean Michel-Mercier (1786-1874), «Πρόσφυγες από το Μεσολόγγι», Γύρω στο 1830 Λάδι σε καμβά, 37X58 εκ, Μουσείο Μπενάκη
Monopoli Team

Η μεγάλη έκθεση «Paris – Athènes. Naissance de la Grèce moderne 1675-1919» εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και επιχειρεί να αναδείξει τους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ακολουθώντας κυρίως το νήμα των σχέσεων Παρισιού και Αθήνας.

Η αυλική ενδυμασία που καθιέρωσε η βασίλισσα Όλγα. Ανήκε στη Σοφία Αλεξάνδρου Σούτζου, κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Σοφίας, Αθήνα, 1880-1910, Μουσείο Μπενάκη.

Ένα νήμα που ξεκινά με την επίσκεψη των ευρωπαίων περιηγητών του 17ου και 18ου αι. στα ελληνικά εδάφη, συνεχίζεται με τη στήριξη που προσέφεραν στον ελληνικό αγώνα οι λαοί της Ευρώπης, ακολουθεί τη δημιουργία του νέου κράτους και της πρωτεύουσάς του υπό την επίδραση του νεοκλασικισμού και σηματοδοτείται από τη δημιουργία αρχαιολογικών ιδρυμάτων, όπως η Γαλλική Σχολή το 1846.

Μουσείο Μπενάκη

Αποδίδεται στον Bartolomeo Borri. Ζευγάρι με παραδοσιάκη ενδυμασία Κέρκυρας, c.1875. Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Η συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη στην έκθεση

Στο σκεπτικό της έκθεσης και την επιλογή των έργων, το Μουσείο Μπενάκη συνεργάστηκε στενά με τον επιμελητή της Jean-Luc Martinez, πρόεδρο-επίτιμο διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου σε όλο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας της.

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στην έκθεση με συνολικά 100 αντικείμενα από τις συλλογές Νεοελληνικού Πολιτισμού, Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων και Μεταβυζαντινής Τέχνης, καθώς και τεκμήρια από τα Φωτογραφικά Αρχεία και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Μουσείο Μπενάκη

Horace Vernet (1789 – 1863, «Τουρκικό πλοίο καίγεται», 1821, Λάδι σε καμβά. 20,5 X 39 εκ. Μουσείο Μπενάκη.

Σημαντική, επίσης, είναι η συμβολή του στον πλούσιο κατάλογο της έκθεσης με τρία πρωτότυπα επιστημονικά δοκίμια από τους επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη:
  • Πολύνα Κοσμαδάκη,  Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων, «Au profit des Grecs», Paris, 1826: l’ éclosion romantique à l’ exposition philhellène. 
  • Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ, «Le vétement grec modern: l’ assemblage des traditions». 
  • Αλίκη Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικών Αρχείων «Athènes vue par les phtographes du XIXe siècle».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιάννης Αδαμάκος: «Ενόραση» σε σκοτεινά τοπία από γραφίτη12.09.2018

Στην επιστημονική επιτροπή της έκθεσης του Λούβρου, από το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχουν οι:
  • Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής
  • Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής
  • Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων
  • Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ
  • Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων

Περισσότερα από Εικαστικά