MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

The Nature Conservancy: 14 συναρπαστικές φωτογραφίες για ένα περιβάλλον που εκπέμπει S.O.S.

Οι 14 νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας του The Nature Conservancy απαθανάτισαν την ομορφιά και την αδάμαστη δύναμη της φύσης, προειδοποιώντας μας για την κλιματική κρίση και τους κινδύνους της ανθρώπινης δραστηριότητας.

The Nature Conservancy
Η νικητήρια φωτογραφία του Anup Shah από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας θηλυκός γορίλλας περπατάει ανάμεσα σε ένα σύννεφο από πεταλούδες, στο Bai Hoku, της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας. | Φωτογραφίες: TNC photo contest 2021
Monopoli Team

Ο μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός οργανισμός, The Nature Conservancy, ανακοίνωσε τους νικητές του φετινού του διαγωνισμού φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ενέπνευσαν τον θαυμασμό για τον τρόπο που απαθανάτισαν τον υπέροχο και απίθανο κόσμο που μας περιβάλλει, προειδοποιώντας μας, παράλληλα, για την κλιματική κρίση και τον κίνδυνο για το περιβάλλον εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο νικητής του φετινού διαγωνισμού

Ύστερα από έναν χρόνο διακοπής, εξαιτίας της πανδημίας της covid-19, ο φετινός διαγωνισμός έσπασε κάθε ρεκόρ, με συνολικά 100.190 συμμετοχές από 158 χώρες. Νικητής αναδείχθηκε ο Βρετανός φωτογράφος άγριας ζωής Anup Shah, με τη φωτογραφία ενός γορίλλα να περπατάει ανάμεσα σε ένα σύννεφο από πεταλούδες στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Επιπλέον, το βραβείο People’s Choice, επιλεγμένο από το κοινό, δόθηκε στον Prathamesh Ghadekar από την Ινδία, για μια φωτογραφία που απεικονίζει πυγολαμπίδες να συγκεντρώνονται γύρω από ένα δέντρο, πριν τον μουσώνα.

Το μεγάλο βραβείο συνοδεύεται από έναν φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 4, 000 δολαρίων. 

Λίγα λόγια για το The Nature Conservancy

Δημιουργημένος το 1951, ο μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός The Nature Conservancy έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος και η φύση μπορούν να ευημερήσουν. Αποστολή τους η διατήρηση της γης και των νερών από τα οποία εξαρτάται κάθε είδους ζωής, μέσα από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας. Στόχος του The Nature Conservancy να επιφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αλλαγή έως το 2030, ώστε να συνδράμει στη διαμόρφωση ενός λαμπρότερου μέλλοντος για τον πλανήτη.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι νικητές του 2021 Global Photo Contest

People’s choice award: Prathamesh Ghadekar, Ινδία

Λίγο πριν τον μουσώνα, οι πυγολαμπίδες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ινδίας. Μερικές φορές, εκατομμύρια από τα συγκεκριμένα έντομα μπορούν να βρεθούν σε μοναδικά δέντρα. Για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη εικόνα, τραβήχτηκαν 32 φωτογραφίες, οι οποίες αργότερα ενοποιήθηκαν στο Photoshop.

Landscape 1η Θέση: Daniel De Granville Manço, Βραζιλία

Το κουφάρι ενός αλιγάτορα στο ξερό έδαφος στην άκρη της εθνική οδού Transpantaneira, στο Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε με drone στις 4 Οκτωβρίου 2020, στο αποκορύφωμα της ξηρασίας που έπληξε εκείνη τη χρονιά την περιοχή.

Landscape 2η Θέση: Denis Ferreira Netto, Βραζιλία

«Σε μια πτήση με ελικόπτερο κατά μήκος της παραθαλάσσιας οροσειράς, είδα αυτό το πέπλο από άσπρο σύννεφο, το οποίο δημιουργούσε μια φανταστική εικόνα που θύμιζε το κεφάλι ενός δεινόσαυρού», δήλωσε ο φωτογράφος.

Landscape 3η Θέση: Jassen Todorov, Ηνωμένες Πολιτείες

«Εάν έχεις πετάξει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, μπορεί να έχεις προσέξει αυτές τις χρωματιστές αλυκές στον κόλπο», σχολιάζει ο Todorov, «Τις έχω φωτογραφίσει αμέτρητες φορές, καθώς τα χρώματα και τα σχήματα αλλάζουν συνεχώς εξαιτίας των μικροοργανισμών και της αλμυρότητας. Αυτή η εναέρια φωτογραφία τραβήχτηκε καθώς πετούσα με το αεροπλάνο μου». 

People and nature 1η Θέση: Alain Schroeder, Βέλγιο

Οι ουρακοτάγκοι στην Ινδονησία απειλούνται με αφανισμό από την συνεχιζόμενη αποψίλωση των τροπικών δασών εξαιτίας της παραγωγής φοινικέλαιου, της ξυλείας, των μεταλλίων και του κυνηγιού. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει μια ομάδα διασωστών να προετοιμάζουν τη Μπρέντα, μια θηλυκή ουρακοτάγκο τριών περίπου χρονών, για χειρουργείο.

People and nature 2η Θέση: Tom Overall, Αυστραλία

Ένας οδηγός στην έρημο Σαχάρα υπομένει μια αμμοθύελλα.

People and nature 3η θέση: Şebnem Coşkun, Tουρκία

Τα απόβλητα του covid-19 αποτελούν έναν νέο κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με την έκθεση του World Wildlife Fund, ένα ισότιμο 33,880 πλαστικών μπουκαλιών καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, με τα σκουπίδια να ξεβράζονται στις ακτές της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Water 1η Θέση: Kazi Arifujjaman, Μπαγκλαντές

Ο Μπαγκλαντεσιανός φωτογράφος Kazi Arifujjaman συχνά εξερευνά τη θεματική του νερού στα έργα του.

Water 2η Θέση: Joram Mennes, Μεξικό The Nature Conservancy

Κολυμβητές και δύτες απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους με δημιουργικές δραστηριότητες που αφορούν τα αθλήματά τους σε μια υπόγεια λίμνη γνωστή στους ντόπιους ως Cenotes.

Water 3η Θέση: Man Wai Wong, Hong Kong The Nature Conservancy

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον χειμώνα του 2019 στην Ισλανδία.

Wildlife 1η Θέση: Buddhilini de Soyza, Αυστραλία The Nature Conservancy

Οι ακατάπαυστες βροχές στον Εθνικό Δρυμό Μασάι Μάρα, στην Κένυα, έχουν προκαλέσει πλημμύρες του ποταμού Talek. Αυτή η ομάδα πέντε αρσενικών γατόπαρδων, με το παρατσούκλι «Tano Bora» («Οι τελευταίοι Πέντε»), προσπαθούσε να διασχίσει το ποτάμι τρομαγμένη από τα ισχυρά ρεύματα. «Έδειχνε μια αποστολή καταδικασμένη να αποτύχει γι’ αυτό και ενθουσιαστήκαμε όταν κατάφεραν να φτάσουν στην άλλη πλευρά», σχολίασε η de Soyza, «Αποτελεί μια υπενθύμιση της ζημιάς που επέφερε ο άνθρωπος στο περιβάλλον».

Wildlife 2η Θέση: Mateusz Piesiak, Πολωνία The Nature Conservancy

Ένα μεγάλο χωράφι με ηλιοτρόπια, το οποίο δεν ήταν δυνατόν να θεριστεί εξαιτίας της στάθμης του νερού, προσέλκυσε χιλιάδες είδη πουλιών, κυρίως φλώρων, καρδερίνων και φρυγίλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο κορίτσι που πνίγεται: Ένα άγαλμα στο Μπιλμπάο για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής12.09.2018

Wildlife 3η Θέση: Viktor Vrbovsky, Τσέχικη Δημοκρατία The Nature Conservancy

Ένας λούτσος προσπαθεί να φάει μια μεγάλη πέρκα. «Πως κατέληξε το συμβάν δεν το γνωρίζω. Η κατάσταση δεν εξελίχθηκε πολύ μέσα σε μια ώρα», είπε ο Vrbovsky, «Έπρεπε να βγω στην επιφάνεια γιατί μου τελείωνε το οξυγόνο».

Πηγή: Guardian και The Nature Conservancy 

Περισσότερα από Photo Stories