Ίδρυμα Θεοχαράκη: Αφιέρωμα στον Μπετόβεν με τον πιανίστα Απόστολο Παληό
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποδέχεται, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, τον σολίστ πιάνου Απόστολο Παληό, σε ένα αφιέρωμα στη μουσική για πιάνο του εμβληματικού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
«Μπετόβεν x 3: Οι τρεις περίοδοι της συνθετικής δημιουργίας για πιάνο του Μπετόβεν». Ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στη μουσική για πιάνο του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, από τη γέννηση του οποίου πρόσφατα συμπληρώθηκαν 250 χρόνια, παρουσιάζεται την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.
Τέσσερις εμβληματικές και δημοφιλείς συνθέσεις για πιάνο, που καλύπτουν το μεγαλύτερο χρονικά φάσμα της δημιουργίας του Μπετόβεν: η «Σονάτα Παθητική», από την πρώιμη περίοδο, οι «32 Παραλλαγές σε ντο ελάσσονα» και η «Απασσιονάτα», από τη μεσαία περίοδο, και η Σονάτα έργο 109, από την όψιμη περίοδο, έργα μεγάλης εσωτερικής δύναμης, με κοινό παρονομαστή το δίπολο της παθιασμένης απαισιοδοξίας, αλλά και της λυρικής αισιοδοξίας.
*Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης
Πρόγραμμα:- Σονάτα σε ντο ελάσσονα έργο 13 (Pathetique)
Grave- Allegro di molto e con brio
Adagio cantabile
Rondo: Allegro - Σονάτα σε μι μείζονα έργο 109
Vivace ma non troppo
Prestissimo
Andante molto cantabile ed espressivo - 32 Παραλλαγές σε ντο ελάσσονα WoO80
- Σονάτα σε φα ελάσσονα έργο 57 (Appassionata)
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo-Presto
Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon).
Διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ.
Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony. Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτος, Χιλή, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων.
Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.