Η αναγκαστική παύση της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κηρύσσει μαζικά την έναρξη δεκάδων πρεμιερών για τους μήνες του φθινοπώρου. Χωρίς να καταγράφεται μια σαφής τάση, παρά την κοινωνικο-πολιτικά ταραγμένη περίοδο, διακρίνονται παραγωγές που ‘διαβάζουν’ κάποια από τα ερεθίσματα της γύρω πραγματικότητας: Διαφορετικότητα, έμφυλη βία, φανατισμός, μετανάστευση, ρατσισμός, κλιματική κρίση, αυταρχική εξουσία. Δεν λείπουν, όμως, και οι παραγωγές που θα ανέβαιναν σε κάθε συγκυρία με την κλασική κωμωδία να προκρίνεται. Επιλέγουμε τις σημαντικότερες ανάμεσα σε αυτές.
«Λάμπρος» στο Θέατρο «Χώρος»Βασισμένη στο ομώνυμο, ημιτελές ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, η Έλενα Μαυρίδου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε έναν ευφάνταστο μονόλογο. Σε μια παράσταση με έντονη την αίσθηση του χειροποίητου, των κινηματογραφικών μέσων και της παραδοσιακής μουσικής, ανακαλεί τα βιώματα της στην ομάδα του «Χώρου» και αφηγείται την ιστορία του αντιήρωα Λάμπρου, όταν στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, αποπλάνησε κι εγκατάλειψε ένα ανήλικο κορίτσι για να συναντήσει τα ίχνη της αργότερα, με τον πιο τραγικό τρόπο.
Πρεμιέρα (παίζεται από την 1η Οκτωβρίου)
Η γέννηση και η πτώση της αυτοκρατορίας των Λήμαν Μπράδερς από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο που ξεκίνησε από την εμπορία βαμβακιού και υφασμάτων και εκτινάχθηκε μέχρι την ίδρυση τραπεζών και γιγαντιαίων χρηματοπιστωτικών ομίλων μπαίνει στο μικροσκόπιο του συγγραφέα Στέφανο Μασσίνι. Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε πολλά θέατρα του κόσμου φτάνει στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Με τους Αργύρη Ξάφη, Μάκη Παπαδημητρίου και Μιχάλη Οικονόμου σε όλους τους ρόλους της παράστασης.
Πρεμιέρα (παίζεται από τις 4 Οκτωβρίου)
Με ένα από τα κορυφαία έργα του νεοελληνικού λόγου καταπιάνεται η Άντζελα Μπρούσκου που επιστρέφει στο χώρο του «Μπάγκειον». Ο πυρακτωμένος λόγος του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου, ένα κείμενο αλληγορικό που η παράσταση τοποθετεί στο κέντρο μιας βίαιης πραγματικότητας ερμηνεύεται από τρεις γυναίκες: Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη και την ίδια τη σκηνοθέτη.
Πρεμιέρα (παίζεται από τις 4 Οκτωβρίου)
Ο Δημήτρης Καραντζάς εγκαινιάζει το θέατρο «Προσκήνιο» με μια αναθεωρημένη εκδοχή του μύθου της Φαίδρας από την Ρωσίδα Μαρία Τσεβτάγιεβα. Μια ποιητική αλληγορία για την ανθρώπινη επιθυμία και το καταπιεσμένο ένστικτο με έντονη εικαστικότητα σε μετράφραση Χρήστου Χρυσόπουλου. Στο ρόλο της Φαίδρας η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μιχάλης Σαράντης ως Ιππόλυτος. Μαζί τους Αλεξία Καλτσίκη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Νίκος Μάνεσης.
Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου
Είναι η δεύτερη φορά, μετά τους πολυταξιδεμένους «Όρνιθες», που ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα. Αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης επιχειρεί μια ανάγνωση στην τραγωδία του Αισχύλου ως υλικό καθημερινότητας. Σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο, κυριαρχούν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζουν, ως μέλη μιας οικογένειας ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας). Αυτό θα είναι και το πεδίο μιας κοσμογονικής σύγκρουσης.
Πρεμιέρα 10 Οκτωβρίου
Η Νόρα – ναι, η γνωστή εξεγερμένη ηρωίδα του Ιψεν που έχει εγκαταλείψει παιδιά και σύζυγο – επιστρέφει 20 χρόνια μετά στο σπίτι της! Η νεόκοπη κωμωδία του Λούκας Χναθ που έχει σπάσει ταμεία στην Αγγλία ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή σε σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια. Η Ναταλία Τσαλίκη ερμηνεύει τη Νόρα (και πάλι ως σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης) και μαζί της οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ντίνα Μιχαηλίδου, Δήμητρα Βήττα.
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου
Στην κλασική ελληνική λογοτεχνία επιστρέφει ο Θοδωρής Αμπαζής για τη νέα του σκηνοθεσία – σύνθεση σε έργο μουσικού θεάτρου. Ο πολυδιαβασμένος «Ποπολάρος» του Γρηγόριου Ξενόπουλου που βάζει στο επίκεντρο μιας ταξικής σύγκρουσης τον έρωτα δύο νέων διασκευάζεται από την Έλσα Ανδριανού. Παίζουν οι Παντελής Δεντάκης, Μαρία Παρασύρη, Νίκος Αλεξίου, Ιφιγένεια Καραμήτρου.
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Ο Νίκος Μαστοράκης επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας με το δυνατό οικογενειακό δράμα του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νορέν. Η επανασύνδεση μιας αστικής οικογένειας – δύο κόρες επισκέπτονται τους γονείς τους – αποκαλύπτει μια σειρά στερεοτύπων πάνω στα οποία είναι χτισμένες οι σύγχρονες κοινωνίες μας. Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει και ερμηνεύουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Καλλιμάνη, Άννα Καλαϊτζίδου και Άλκης Παναγιωτίδης.
Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου
Το κυνήγι μαγισσών στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης κατά τον 17ο αιώνα – γεγονότα που οφείλονταν κυρίως σε μια έκρηξη πουριτανών στο Νέο Κόσμο – ενέπνευσε τον Άρθουρ Μίλερ να γράψει τη «Δοκιμασία» και να μιλήσει για το φανατισμό και την ιδεολογική ακρότητα. Το ίδιο υλικό αργότερα έγινε και ταινία το 1996 με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Γουϊνόνα Ράιντερ. Ο ανερχόμενος Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί εδώ με έναν άξιο θίασο: Ιωάννα Παππά, Άκη Σακελλαρίου, Νικήτα Τσακίρογλου, Ρένια Λουιζίδου, Ιωάννα Παππά, Γιάννη Καλατζόπουλο, Μελίνα Βαμβακά.
Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου
Η Πολωνο- Αμερικανίδα Μαρτίνα Μαγιόκ πήρε Πούλιτζερ το 2018 αφηγούμενη μια ιστορία όχι πολύ μακριά από τη ζωή της. Άτομο με αναπηρία, παρακολουθεί τη ζωή δύο ζευγαριών που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες μιας αναπηρίας· είτε είναι ορατή, είτε όχι. Φρέσκο έργο και φρέσκια ομάδα στα χέρια του Θωμά Μοσχόπουλου που σκηνοθετεί και μεταφράζει. Επί σκηνής οι Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου
Το έργο της Ανι Μπέικερ που τιμήθηκε το 2014 με Πούλιτζερ θ’ αποτελέσει τη νέα σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου στη θεατρική του έδρα. Τρεις εργαζόμενοι σε κινηματογράφο βουλιάζουν στην μίζερη ζωή τους, σε μια χώρα που ολοένα βυθίζεται στην οικονομική κρίση, σ’ ένα κείμενο που σχολιάζει τη σχέση της ανθρώπινης και εργασιακής κατάστασης. Με τους Αριάδνη Καβαλιέρου, Μιχάλη Πανάδη, Σωτήρη Τσακομίδη.
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου
Μετά την εκτόξευση του άστρου της που ακολούθησε τον θεσπέσιο «Θείο Βάνια», η Μαρία Μαγκανάρη μετακινείται στον ποιητικό νατουραλισμό του Τένεσι Γουίλιαμς. Το, σπάνια παιζόμενο, έργο του, η «Νύχτα της Ιγκουάνα» μπαίνει στα άδυτα ενός παρακμιακού ξενοδοχείου που λειτουργεί σαν καταφύγιο περιπλανώμενων ψυχών. Στην πρωταγωνιστική ομάδα οι σταθερές συνεργάτιδες της από την εποχή της «Κανιγκούντα», Μαρία Κεχαγιόλου, Σύρμω Κεκέ και μαζί τους οι Ιωάννης Παπαζήσης, Γιώργος Μπινιάρης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βίκυ Κατσίκα, Πέτρος Μάλαμας.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου
Βασισμένο στη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της Αυγής» που άφησε ιστορία στα ‘80s, το νέο θεατρικό έργο του Δημήτρη Χαλιώτη επιστρέφει στα χρόνια του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό στον Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου μέσα από τη ματιά του Πειραιώτη σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά και σε μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Ένας 14μελής θίασος με πρωταγωνιστές τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος επιστρέφει στην κωμωδία της μεγάλης κλίμακας υποδυόμενος τον κλασικό ρόλο του καταφερτζή Φίγκαρο. Η διαχρονική κωμωδία του Μπωμαρσαί θα έχει το θεαματικό βλέμμα των σκηνοθεσιών της Σοφίας Σπυράτου. Μουσική, χορός κι ένας 17μελής θίασος επί σκηνής.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου
Η ΄Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους δοκιμάζει την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα με το έργο του βραβευμένου Ντέιβιντ Λίντσεϊ Αμπέρ που αποδομεί το αμερικανικό όνειρο, τοποθετώντας το φακό του σε μια εργατική συνοικία της Βοστώνης. Πρωταγωνιστεί η ίδια (στο ρόλο της απελπισμένης ηρωίδας που αναζητά δουλειά) και μαζί της τους Τάσο Γιαννόπουλο, Παύλο Λουτσίδη, Aurora Marion, Ζωή Ρηγοπούλου και Σωσώ Χατζημανώλη.
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου
Το καταραμένο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, η σαιξπηρική ιστορία του διψασμένου για εξουσία στρατηγού Μάκμπεθ, συσπειρώνει μια πολύ ωραία ομάδα συνεργατών. Ο Θανάσης Δόβρης σκηνοθετεί, ο Θέμελης Γλυνάτσης μεταφράζει, ο Θάνος Τοκάκης ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο ενώ η διανομή απαρτίζεται ακόμα από τους Εύη Σαουλίδου, Κώστα Κουτσολέλο, Κώστα Ξηκομηνός, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Γρηγόρη Ποιμενίδη.
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου
Πού Θέατρο Τέχνης
Ο Άλαν Τούρινγκ, ο Άγγλος μαθηματικός που άλλαξε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέβαλε σε όσα ξέρουμε σήμερα για τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε στο σκοτάδι λόγω της ομοφυλοφιλίας του και της τρομακτικής καταπίεσης που υπέστη. Με αφορμή το βιβλίο του Αντριου Χοτζ «Αλαν Τούρινγκ: Το αίνιγμα» (πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης») και το θεατρικό έργο του Χιου Γουάϊτμορ «Breaking the code», ο Γάλλος Μπενουά Σολ γράφει ένα μονόλογο με τον Τούρινγκ ως αφηγητή των γεγονότων. Στον ομώνυμο ρόλο συναντάμε τον Ορφέα Αυγουστίδη κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου
Διακεκριμένο με τέσσερα βραβεία Μολιέρ, το νεόκοπο έργο του Αλέξις Μιχάλικ, αφηγείται τον έρωτα δύο γυναικών που έχουν άλλες επιδιώξεις στη ζωή μέχρι που ο χρόνος θα τις επανενώσει. Ο Σίμος Κακάλας ενορχηστρώνει αυτή την τρυφερή ιστορία με πρωταγωνίστριες της Βίκυ Βολιώτη, Ευδοκία Ρουμελιώτη. Τζίνη Παπαδοπούλου και Στεφανία Ζώρα.
Πρεμιέρα 23 Οκτωβρίου
Ο Γιώργος Κουτλής, μετά το ηχηρό του ντεμπούτο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με το «Παίζοντας το θύμα», επιστρέφει στη ρωσική δραματουργία με Γκόγκολ. Αυτή τη φορά συσπειρώνει μια ομάδα της νεότερης γενιάς των ηθοποιών – Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη (στο καστ συμμετέχει και ο έμπειρος Χρήστος Στέργιογλου) – και βουτάει στη μαύρη τρύπα του τζόγου και τα τυφλά πάθη της ανθρώπινης φύσης.
Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου
Ο Δημήτρης Καταλειφός αλλάζει θεατρική στέγη και μετακομίζει στο Σύγχρονο Θέατρο του Κεραμεικού. Στην πρώτη του εμφάνιση εκεί και σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα συναντά ένα σχέδιο που κυοφορείται εδώ και χρόνια, το αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ «Το τέλος του παιχνιδιού». Μαζί του οι Άρης Μπαλής, Όλγα Δαμάνη και Γιώργος Ζιόβας.
Πρεμιέρα 27 Οκτωβρίου
Η Ελένη Ευθυμίου με σκηνοθεσίες μεγάλης πνοής τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει το κείμενο του πολυγραφότατου Λόπε δε Βέγα, έργο σταθμός για το ισπανικό μπαρόκ – εδώ σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμαννουήλ. Στο επίκεντρο της δράσης, η ομαδική εκδίκηση του ξεσηκωμένου λαού ενάντια στον νεοφερμένο διοικητή της πόλης, Φερνάν Γκομέθ που συμπεριφέρεται στις γυναίκες της μικρής κοινωνίας σαν να πρόκειται για την ιδιοκτησία του, ανοίγει το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου – συνομιλώντας πια με τα κοινωνικά αντανακλαστικά κατά της γυναικείας κακοποίησης. Με ένα πολυπληθή θίασο αξιώσεων: Νίκος Χατζόπουλος, Θανάσης Δήμου, Θανάσης Ζερίτης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαρία Γεωργιάδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Κίτσος, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Κριθάρας, Λωξάνδρα Λούκας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Στεργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Ilya Algaer.
Πρεμιέρα 28 Οκτωβρίου
Η ανερχόμενη Κατερίνα Γιαννοπούλου ανατρέχει στην ορμητική «Τριλογία για το Κλίμα» του Αυστριακού Thomas Köck πάνω στην περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη και παρουσιάζει ένα ρέκβιεμ για τον κόσμο που αποχαιρετούμε. Η αποτυχία του δυτικού κόσμου, εν πολλοίς βασισμένη στην ασυδοσία του καπιταλιστικού μοντέλου σε μια από τις πρώτες ελληνικές παραστάσεις που θέτουν το ζήτημα της κλιματικής κρίσης.
Πρεμιέρα 29 Οκτωβρίου
Το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Νταβίντ Ντεσόλα – μια ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το ερωτικό δράμα στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αδυσώπητης κοινωνίας – σκηνοθετεί φέτος η Ελένη Σκότη. Τους τρεις αινιγματικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς και Χάρης Τσιτσάκης.
Πρεμιέρα 31 Οκτωβρίου
Στην πρώτη σκηνοθεσία του μετά την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθινός μπαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων με ένα κείμενο που ανέβασε για πρώτη και τελευταία φορά στην Ελλάδα o Λευτέρης Βογιατζής. Πρόκειται για το έργο-σταθμό στη ρώσικη δραματουργία αλλά και στην ευρωπαϊκή κωμωδία του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ σε μετάφραση Έλσας Ανδριανού. Στην 15μελή ομάδα πρωταγωνιστών που θα δράσουν μεταξύ ερωτικής κωμωδίας και υπαρξιακής τραγωδίας θα δούμε, μεταξύ άλλων τους Θέμης Θεοχάρογλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αθανασία Κουρκάκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Νεφέλη Μαϊστράλη, Λίλλυ Μελεμέ, Ερρίκο Μηλιάρη, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Γιλμάζ Χουσμέν.
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Μετά το ευρηματικό «Εθνικό ντεφιλέ» που τον σύστησε και στο φεστιβαλικό κοινό, ο Παντελής Φλατσούσης επιστρέφει στην έννοια του ανήκειν, της μετανάστευσης και της πατρίδας μελετώντας το μυθιστόρημα του Αλβανού συγγραφέα Γκασμέτ Καπλάνι «Λάθος χώρα». Ο Καπλάνι παρακολουθεί την ιστορία του Καρλ και του Φρεντερίκ, δύο αδερφών από την Αλβανία που επανασυνδέονται έπειτα από χρόνια λόγω του θανάτου του πατέρα τους. Η συνάντηση τους όμως θα είναι αρκούντως αποκαλυπτική. Το έργο διαπλέκεται με πραγματικές ιστορίες μεταναστών και από αυτούς ερμηνεύεται: Μπλερίμ Δαμπιράι, Μάριο Μπανούσι, Αλεξάνδρα Χασάνι.
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Το συνταρακτικό μυθιστόρημα της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς – καταγραφή των τραγικών γεγονότων που προκάλεσαν και ακολούθησαν την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ θεατροποιείται και εστιάζει σε έξι βασικά πρόσωπα του δράματος που ισοπέδωσε μια χώρα και σήμανε την αρχή του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης. Παίζουν οι Στέλιος Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε και Γιάννης Λεάκος. Θα είναι η δεύτερη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για φέτος.
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου
Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει 20 χρόνια μετά στην επιθυμία του να σκηνοθετήσει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ντάριο Φο. Kαι στέφει πρωταγωνιστή του τον Πάνο Βλάχο με σαφή προσανατολισμό στην κωμωδία. Μια ανελέητη σάτιρα της εξουσίας, όπου ένας ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση μετατρέπεπεται σε ανακριτή της έρευνας. Στη διανομή επίσης, οι Θοδωρής Σκυφτούλης, Φοίβος Ριμένας.
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου
Η αγέραστη προφητεία του Τζορτζ ΄Οργουελ – και πιθανώς ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα – περνάει στα χέρια του Άρη Μπινιάρη. Το όραμα μιας κοινωνίας δικαιοσύνης ως ουτοπία σχολιάζεται ανατριχιαστικά μέσα από μια αλληγορία, γραμμένη στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Τα ζώα μιας φάρμας ξεσηκώνονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας του ιδιοκτήτη της και επιβάλλουν μια αυτοδιαχειριστική διοίκηση με επικεφαλής τα γουρούνια, τα πιο έξυπνα ζώα της φάρμας. Πολύ γρήγορα, οι παλιοί καταπιεζόμενοι γίνονται οι νέοι δυνάστες. Τον θίασο αποτελούν μεταξύ άλλων οι Προµηθέας Αλειφερόπουλος, Μιχάλης Βαλάσογλου, Βάσω Καβαλλιεράτου, Ιωάννα Μαυρέα, Κώστας Μπερικόπουλος, Άρης Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαριάµ Ρουχάτζε, Γιώργος Τριανταφυλλίδης.
Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου
Ο Σάββας Στρούμπος, ενορχηστρωτής της ομάδας «Σημείο Μηδέν» συνεχίζει την έρευνα του στο υλικό του Κάφκα, αυτή τη φορά μελετώντας το διήγημα του «Αναφορά σε μια ακαδημία». Η περιπέτεια αιχμαλωσίας ενός άγριου ζώου στα χέρια μιας εξαιλιωμένης και αλλοτριωμένης ομάδας ναυτών – που οδηγεί στο βίαιο εξανθρωπισμό του – στέκονται ως αφετηρία μιας σωματικής και μουσικής περφόρμανς.
Πρεμιέρα 12 Νοεμβρίου
Ο Γιάννης Στάνκογλου επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία ανατρέχοντας στο βιβλίο του Tracy Letts που αργότερα μεταφέρθηκε στο σινεμά ως σκοτεινή μαύρη κωμωδία από τον Ουίλιαμ Φρίντικιν. Ο ίδιος υπόσχεται μια σκληρή παράσταση στην οποία και θα πρωταγωνιστεί μαζί με τους Κώστα Νικούλι, Ναταλία Σουίφτ, Μαρκέλλα Γιαννάκου, Κωνσταντίνο Σειραδάκη.
Πρεμιέρα μέσα Νοεμβρίου
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συστήνει ένα από τα παραγκωνισμένα στην Ελλάδα του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα. Γραμμένη στα μέσα του 17ου αιώνα, η σκοτεινή και αγωνιώδης ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου πλέκει το μαύρο χιούμορ με τις φιλοσοφικές αιχμές. Η πλοκή έχει ως εξής: Ο βασιλιάς Πέδρο ο Α’ της Καστίλλης επισκέπτεται τη Σεβίλλη. Λίγο έξω από την πόλη, ένα παραλίγο ατύχημα θα κάνει τον διάδοχο και αδερφό του Ενρίκε να ξανασυναντηθεί με έναν έρωτά του που νόμιζε χαμένο, τη Δόνια Μενθία. Εκείνη, όμως, είναι πλέον παντρεμένη με τον επιφανή Σεβιλλιάνο Γκουτιέρε Αλφόνσο ντε Σολίς. Με τους Μελαχρινό Βελέντζα, Ελένη Δαφνή, Στέργιος Ιωάννου, Αμαλία Καβάλη, Αυγουστίνο Κούμουλο, Γιώργος Παπαπαύλου, Παύλο Παυλίδη, Φώτη Στρατηγό.
Πρεμιέρα 21 Νοεμβρίου
Σε πανελλήνια ευρωπαϊκή πρεμιέρα, το τελευταίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν εξελίσσει την ενότητα της ετερότητας, που χαρακτηρίζει την προβληματικού του «Σταθμού». Η τρυφερή, κωμική και συνάμα συγκινητική ιστορία αγάπης βγαλμένη από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων περνάει στα χέρια του Γιάννη Λεοντάρη, με πρωταγωνιστές του Περικλή Μουστάκη, Μάνο Καρατζογιάννη και Δημήτρης Ροϊδης.
Πρεμιέρα 26 Νοεμβρίου
Σε… μεταγραφή από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου – όπου πέρυσι παίχτηκε μόνο διαδικτυακά – το σπουδαίο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση έρχεται στη σκηνή του Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια εντός αντιήρωα και προδότη του Μίχαλου Ρούση φωτίζουν σκοτεινές πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα – εδώ με την πειραγμένη ματιά του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη που έχει αναλάβει τη θεατροποίηση του βιβλίου. Στον επώνυμο ρόλο, ο Γιώργος Χριστοδούλου και μαζί του οι Δημήτρης Ήμελλος, Κώστας Βασαρδάνης, Θανάσης Δόβρης, Χρήστος Μαλάκης, Δημήτρης Μπίτος, Βίκυ Κατσίκα κ.α.
Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου
Μετά το θρίαμβο που του χάρισε η σκηνοθεσία του στους «Ανθρώπους και ποντίκια» του Στάινμπεκ σε απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου, ο Βασίλης Μπισμπίκης εξακολουθεί στον ακραίο ρεαλισμό – αυτή τη φορά με εγχώριο υλικό. Το τολμηρό έργο του Αλέκου Γαλανού, για τον κόσμο του περιθωρίου και της πορνείας, παίρνει queer χρώμα με τον Μπισμπίκη να καθοδηγεί την ομάδα του Cartel στα άδυτα της τρανσέξουαλ κοινωνίας. Σ’ αυτήν θα προστεθεί και ο ηθοποιός και χορευτής Δημήτρης Παπάζογλου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη σκηνή.
Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου
Ο Δημήτρης Καραντζάς συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το θέατρο Κεφαλληνίας. Μετά τον «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς, επανακάμπτει με Ευγένιο Ο’Νιλ και την συναρπαστική ιστορία των αδελφών Τάιρον. Παίζουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Χρήστος Μαγουλιώτης, Ελίνα Ρίζου, Αινίας Τσαμάτης.
Πρεμιέρα μέσα Δεκεμβρίου
Ο Γιάννης Καλαβριανός μεταφέρει στη σκηνή το κλασικό αμερικανικό φιλμ « It’s a Wonderful Life» του Φρανκ Κάπρα – βασισμένο με τη σειρά του στο βιβλίο του Φίλιπ βαν Ντόρεν Στερν. Ήρωας του ένας άνδρας που θυσίασε τα όνειρα του για να σταθεί στο πλευρό των άλλων, τον οποίο συναντάμε παραμονές Χριστουγέννων. Μια ιστορία-ύμνος στην αλληλεγγύη και την αυταπάρνηση ζωντανεύει στη μουσική του εκδοχή. Με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργο Γλάστρα, Άγγελο Μπούρα κ.α.
Πρεμιέρα 23 Δεκεμβρίου