MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Παρατείνεται έως 17 Οκτωβρίου η έκθεση «Reality Check» στο Δαφνί

Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στη site-specific έκθεση που, σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου, φιλοξενείται στο Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί.

Ada Petranaki, Open Line (2021). Photo Christopher Doulgeris
Ada Petranaki, Open Line (2021). Photo Christopher Doulgeris
Monopoli Team

Σε έναν τόπο ύψιστης πνευματικότητας και νοητικής αναγέννησης κατά τα αρχαία χρόνια, πάνω στον άξονα της Ιεράς Οδού, τον δρόμο απ’ όπου περνούσε η τελετουργική πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων, στη διαδρομή της από την Αθήνα στην Ελευσίνα, ακριβώς απέναντι από το ιερό του θεού Απόλλωνα πάνω στο οποίο αργότερα χτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους η Μονή Δαφνίου, χτίστηκε το 1925 και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι και σήμερα το ψυχιατρικό νοσοκομείο του Δαφνίου.

Σε αυτόν τον τόσο φορτισμένο από την ιστορία τόπο, πραγματοποιείται έως τις 17 Οκτωβρίου η έκθεση «Reality Check» σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου και με οργανωτή την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artefact Athens.

Πέρα από τον εγκλεισμό

Η έκθεση φιλοξενείται σε ένα από τα μεγαλύτερα (σήμερα εγκαταλελειμμένο) κτίρια της περιοχής του νοσοκομείου και στρέφει το βλέμμα μας μακριά από νοήματα θεσμικού εγκλεισμού, παρακάμπτει τη διανοητική διαταραχή ως ιατρική πάθηση και ερευνά τους δομικούς περιορισμούς και τα χαρακτηριστικά του νου σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο.

Η ατοπικότητα (το να μην αντιλαμβάνεται κανείς σύνορα και όρια) είναι ένας όρος που ερευνάται στην έκθεση, ενώ εξετάζεται το πώς η συνείδηση, η γλώσσα και ο λόγος αντιστέκονται στη βαρύτητα και πώς, αρκετά συχνά, πραγματικά οπτικά τοπία μετατρέπονται σε νοητικά πεδία και αντίστροφα. «Πού βρίσκεται η τρέλα στ’ αλήθεια; Πού συνήθως εντοπίζουμε το πραγματικό φρενοκομείο;» αναρωτιούνται οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Δεν πρόκειται για μία έκθεση για το ψυχιατρείο αυτό καθαυτό. Οι θεατές καλούνται να εισέλθουν στον μικρόκοσμο ενός ασύλου, αλλά θα φύγουν έχοντας γίνει μάρτυρες του τι θα μπορούσε να σημαίνει άτοπος χρόνος και άχρονος τόπος, υπό το φίλτρο της πανταχού παρούσας ανθρώπινης συνείδησης. Το νοσοκομείο αποτελεί πλέον ένα απλό σημείο εκκίνησης και η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τους ιδεολογικούς παραλογισμούς της ύπαρξής μας αλλά επίσης ξετυλίγει και αναλύει τη σημασία της διαδοχικά, στρώμα-στρώμα.

Dimitra Skandali_Small dazzled nothings (2021). Photo Kostas Prapoglou

Dimitra Skandali, Small dazzled nothings (2021). Photo Kostas Prapoglou

Ταξινόμηση πιθανοτήτων

Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στην έκθεση, με έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο της έκθεσης (context-responsive), έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από τον επιμελητή της Κώστα Πράπογλου, δημιουργώντας με το ποικιλόμορφο οπτικό (ή μη) λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις (performances). Η πρακτική του κάθε εικαστικού συγκροτεί μια συλλογική προσπάθεια ταξινόμησης πιθανοτήτων, με την ανθρώπινη ύπαρξη ως πρωταγωνιστή, που βρίσκεται σε μια αδιάλειπτη μάχη με τον χρόνο και τον χώρο.

Καλλιτέχν[ιδ]ες που συμμετέχουν

Στην έκθεση «reality check» θα συμμετάσχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες: Εοζέν Αγκοπιάν, Λυδία Ανδριώτη, Κατερίνα Αποστολίδου, Zeina Barakeh, Orit Ben-Shitrit, Μάριος Βουτσινάς, Brothers Quay, Αικατερίνη Γεγησιάν, Robert Cahen, Γιώργος Γιώτσας, Ειρήνη Γκόνου, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Άντζη Δρακόπουλος, Ελένη Ζούνη, Daniel Hill, Μάριον Ιγγλέση, Ελίνα Ιωάννου, Βασίλης Καρούκ, Renee Magnanti, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Βάνα Ντατσούλη, Bill Pangburn, Ελένη Πανουκλιά, Βιβή Περυσινάκη, Άντα Πετρανάκη, Belle Shafir, Δήμητρα Σκανδάλη, Μαριάννα Στραπατσάκη, Λάμπρος Τακλής, Νίκος Τρανός, Τάνια Τσιρίδου, Έφη Φουρίκη, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚώστας Πράπογλου: Ούτε χρόνος, ούτε τόπος, μόνη η ανθρώπινη ύπαρξη12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Reality Check: Ποια είναι η δική σου πραγματικότητα;»

Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Λεωφ. Αθηνών 374, Χαϊδάρι

Διάρκεια: 9 Σεπτεμβρίου – 17 Οκτωβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή: 15.00-20.00

Η έκθεση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και είναι απαραίτητη η ενημέρωση επίσκεψης στο τηλ. 6934 279 264 ή e-mail: [email protected]

Περισσότερα από Εικαστικά