Η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στάθηκε η αφορμή για τον γνωστό γλύπτη να εκθέσει ξανά έργα του στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια επιτυχημένων εκθέσεων στην Ευρώπη, την Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η έκθεση «Ήρωες από μέταλλο» είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια ιδέα που συνέλαβε τέσσερα χρόνια πριν και η οποία έλαβε σάρκα και οστά φέτος. Εργαζόμενος για τη δημιουργία των έργων, εξομολογείται ότι τον προβλημάτισαν αρκετά. Κι αυτό διότι οι προσωπικότητες τις οποίες απεικονίζουν είναι υπαρκτές, έχουν ηρωική υπόσταση, και με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίσσονται σε ιδέες. «Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη. Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ το χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων, ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου», λέει.
«Ήρωες» από κουτάκια αναψυκτικών!Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά γλυπτών κουστουμιών και ψηφιδωτών πορτρέτων ηρώων και ηρωίδων, υλοποιημένων εξολοκλήρου από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου, από κουτάκια αναψυκτικών! Η ιδιαιτερότητα της τέχνης αλλά και της τεχνικής του Νίκου Φλώρου, την οποία κατοχύρωσε στη Νέα Υόρκη και πλέον συνιστά την «υπογραφή» του, έγκειται στην πρώτη ύλη και στον τρόπο επεξεργασίας και αξιοποίησής της. Ο καλλιτέχνης συλλέγει κουτάκια αναψυκτικών, μετατρέπει το αλουμίνιο σε ίνες και τις ίνες σε «μεταλλικό ύφασμα». Πρόκειται για μια εργασία εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα, την οποία υλοποιεί μόνος του, από την αρχή ως το τέλος.
Στον εκθεσιακό χώρο, ο επισκέπτης αντικρίζει στον προθάλαμο τη γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα επιβλητικό έργο με ύψος πάνω από δυόμισι μέτρα. Στην πρώτη αίθουσα, η Μόσχω Τζαβέλλα δεσπόζει σε ανάγλυφο πορτρέτο ανάμεσα στις τοπικές ενδυμασίες της Πελοποννήσου, τμήμα της μόνιμης Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Στα δεξιά, η εντυπωσιακή, λόγω των φαντασμαγορικών χρωμάτων αλλά και του μεγέθους της (1,90 μ. ύψος), γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, γνωστής και ως «Ψαροκώσταινας», αρχόντισσας από το Αϊβαλί. Από την έκθεση δεν λείπει η ελληνική σημαία, που σε αυτή της την αναπαράσταση δεν είναι μόνο γαλανόλευκη. Ο Νίκος Φλώρος προσέθεσε σ’ αυτήν το κόκκινο, το χρώμα του αίματος που την πότισε, αλλά και ξέφτια στο κάτω μέρος της. Τέλος, συναντά τρία ακόμη έργα, το ανάγλυφο πορτρέτο του Γέρου του Μοριά, εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και τη γλυπτή αναπαράσταση της «Ελευθερίας».
Η έκθεση «Ήρωες από μέταλλο», είναι αφιερωμένη στον προσφάτως εκλιπόντα, συνάδελφο και φίλο του δημιουργού, Δημήτρη Ταλαγάνη. Θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021. Μετά την Καλαμάτα, θα μεταφερθεί στη Μόσχα και στη συνέχεια στην Αγία Πετρούπολη. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Αριστοτέλη Καραντή ενώ τα κείμενα του καταλόγου υπογράφει η Κατερίνα Κοσκινά.